Να μην εκδοθεί ο τούρκος ιστορικός Καγιά ζητά ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Βερβεσσός

Να μην εκδοθεί ο ιστορικός και δημοσιογράφος Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία ζητά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσσός.

propoli

«Ο  Υπουργός Δικαιοσύνης ενθυμούμενος τις θέσεις που κατά το παρελθόν συστηματικά έχει υποστηρίξει υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ιδίως των διωκομένων και φυλακισμένων, δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση του Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία», υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο κ. Βερβεσσός.

Ολόκληρη η σχετική δήλωση του προέδρου του ΔΣΑ έχει ως εξής:

«Ο Άρειος Πάγος με πρόσφατη απόφασή του γνωμοδότησε υπέρ της έκδοσης του ιστορικού και δημοσιογράφου Τουργκούτ Καγιά, στην Τουρκία για την έκτιση ποινής που του έχει επιβληθεί.

Σύμφωνα με το άρθρο 452 παρ. 1 ΚΠΔ, μετά την θετική γνωμοδότηση του δικαστηρίου, η έκδοση καταλείπεται στην διακριτική ευχέρεια του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος αποφαίνεται με βάση κριτήρια σκοπιμότητας.

Όπως είναι γνωστό η Τουρκία είναι διαχρονικά η πρώτη χώρα σε καταδίκες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου. Ενδεικτικά, είναι η πρώτη σε καταδίκες για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή (άρθρο 2 ΕΣΔΑ, 136 καταδίκες έως το 2017), δεύτερη σε καταδίκες για βασανιστήρια (άρθρο 3 ΕΣΔΑ, 316 έως το 2017) και δεύτερη σε παραβιάσεις του δικαιώματος της προσωπικής ασφάλειας (άρθρο 5 ΕΣΔΑ, 726 καταδίκες ως το 2017), ενώ αποκαλυπτικός είναι ο αριθμός καταδικών της Τουρκίας για παραβιάσεις του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη (άρθρο 6§1 ΕΣΔΑ), καθώς η Τουρκία κατέχει και εδώ θλιβερή πρωτιά με 878 καταδίκες έως το 2017, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψη οι καταδίκες για υπέρβαση του εύλογου χρόνου για τη διάρκεια της δίκης».

Να μην προχωρήσει η έκδοση

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Η κατάσταση αυτή, ιδίως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην γείτονα χώρα, δεν εγγυάται ότι ο εκζητούμενος θα απολαύει στην Τουρκία όλων των δικαιωμάτων του ως κρατουμένου, όπως επιβάλλει η διεθνής δικαιοταξία. Επιπροσθέτως, κινδυνεύει να εκτεθεί σε πρόσθετες διώξεις λόγω των πολιτικών του απόψεων, χωρίς την τήρηση των βασικών εγγυήσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατόπιν αυτών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενθυμούμενος τις θέσεις που κατά το παρελθόν συστηματικά έχει υποστηρίξει υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ιδίως των διωκομένων και φυλακισμένων, δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση του Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία».

 

Loading