Προσπάθεια να ξεπεραστεί το «όνειδος» της Μανωλάδας
INTIME

Προσπάθεια να ξεπεραστεί το «όνειδος» της Μανωλάδας

Νομική προσπάθεια να ξεπεραστεί το αποκαλούμενο «όνειδος» της Μανωλάδας, εξαιτίας του οποίου καταδικάστηκε σε βαρύτατη ποινή η χώρα για μη εφαρμογή του Εθνικού Δικαίου σχετικά με το θέμα της εμπορίας ανθρώπων αλλά και των διατάξεων περί ρατσιστικού εγκλήματος, επιχειρούν τα όργανα της Πολιτείας.

Στο μεταξύ, την περασμένη Πέμπτη συζητήθηκε η αίτηση αναίρεσης της αθωωτικής απόφασης για όσα υπέστησαν οι μετανάστες στη Μανωλάδα και η οποία οδήγησε σε καταδίκη της χώρας μας.

Ημερίδα με αφορμή τη Μανωλάδα

Αύριο θα γίνει η ημερίδα με θέμα «νέα δεδομένα και προκλήσεις που σχετίζονται με την εκτέλεση της Απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ‘Chowdury και λοιποί κατά Ελλάδας’».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί από τις 10:00 έως τις 17:00, στο υπουργείο Εξωτερικών (Ακαδημίας 1, Αμφιθέατρο ‘Κρανιδιώτης’).

Συνδιοργάνωση: o υπ. Εξωτερικών / Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, o υπ. Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων / Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Εισαγγελία Αρείου Πάγου.

Η ημερίδα διοργανώνεται υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Thorbjørn Jagland, καθώς και με την υποστήριξη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Στρασβούργο και του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η αναίρεση

Την περασμένη Πέμπτη συζητήθηκε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αναίρεση της αθωωτικής απόφασης για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας. Την αναίρεση άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, και υποστήριξε ενώπιον του Ποινικού Τμήματος η ίδια η εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου.

Πρόκειται για κίνηση που στοχεύει στην αποκατάσταση της νομολογίας, κυρίως έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς πλέον η αναίρεση δεν αλλάζει τα δεδομένα ως προς την ποινική μεταχείριση των προσώπων που ευθύνονται για το όνειδος της Μανωλάδας.

Υπενθυμίζεται πως πριν από 19 μήνες καταδικάστηκε η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο άναψε το «πράσινο φως» για αποζημίωση που αγγίζει τις 676.000 συνολικά σε 42 αλλοδαπούς εργάτες της Μανωλάδας που είχαν κακοποιηθεί από αφεντικά της περιοχής.

Loading

Play