Η διοργάνωση για δεύτερη χρονιά διεθνούς συνεδρίου για τον Πόντο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Σαββίδη με το επιστημονικό προσωπικό της Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο επίκ. καθηγητής Κυριάκος Χατζηκυριακίδης και ο δρ. Θεοδ. Κυριακίδης, καθηγητές του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, ο καθ. Συμ. Πασχαλίδης, ο επίκ. καθηγητής π. Χρυσόστομος Νάσσης, και ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς π. Στυλ. Σαρίδης.
Κύριο θέμα ήταν η διοργάνωση για δεύτερη χρονιά, με τη χρηματοδότηση του κ. Ιβάν Σαββίδη, διεθνούς συνεδρίου για τον Πόντο στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων (ΕΥΓΕΝΕΙΑ) που διοργανώνει η Μητρόπολη Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς προς τιμήν του Αγίου Ευγενίου, πολιούχου της Τραπεζούντας και της Καλαμαριάς μετά το 1922.
Το 2ο Διεθνές Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιανουάριο (18-20 Ιανουαρίου 2019) στη Θεσσαλονίκη.
Το περιεχόμενο του συνεδρίου
Με τον γενικό τίτλο «Μοναστικά Κέντρα και Μοναχισμός στον Πόντο», οι επιστήμονες από τη Ρωσία, την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα, θα αναπτύξουν θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας, οικονομίας, θεολογίας, ψηφιακής αποτύπωσης κ.ά. των μοναστηριών του Πόντου.
Η θεσμοθέτηση των ετήσιων διεθνών συνεδρίων, αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ Μητρόπολης Ν. Κρήνης- Καλαμαριάς, Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ και Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, στοχεύει στην ανάδειξη νέων πορισμάτων που προκύπτουν από τις έρευνες έγκριτων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων σε θέματα του Ποντιακού και γενικότερα του Οικουμενικού Ελληνισμού.
Στην εν λόγω συνάντηση συζητήθηκαν με την ευκαιρία θέματα-δράσεις της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, την οποία ηθικά και οικονομικά στηρίζει το Ίδρυμα Σαββίδη, όπως: η συνεχιζόμενη με επιτυχία διδασκαλία μαθημάτων στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, η προετοιμασία Διεθνούς Συνεδρίου για τη Γενοκτονία τον ερχόμενο Μάιο, καθώς και το ζήτημα της ίδρυσης Ερευνητικού Κέντρου Ποντιακών Ερευνών, ανήκοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η σημασία της ίδρυσής του επιβεβαιώθηκε μάλιστα από τους παρισταμένους, καθώς το Ερευνητικό Κέντρο θα συμβάλλει τόσο στην ενίσχυση του έργου της υπάρχουσας Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ όσο και στη διεπιστημονική εξέταση ζητημάτων που αφορούν στον Ελληνισμό του Πόντου και όλης της Ανατολής.
Τέλος, εκφράστηκε η ευχή να επαναλειτουργήσει η Ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, να καταστεί η Μονή και πάλι επισκέψιμη και, κατά συνέπεια, στο εγγύς μέλλον να αξιωθούν να βρεθούν ξανά στο όρος Μελά εκατοντάδες Ελλήνων, μεταξύ αυτών και οι φοιτητές που παρακολουθούν τα μαθήματα της Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ.