Ξεκινά από σήμερα η καταιγίδα πλειστηριασμών

Πρεμιέρα σήμερα για τους πρώτους πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών στη μεταμνημονιακή εποχή, με στόχο τη μείωση του μεγάλου όγκου των κόκκινων δανείων που διαθέτουν οι τράπεζες.

propoli

Στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (eauction), αναρτημένοι είναι 532 πλειστηριασμοί για την πρώτη εβδομάδα, ενώ συνολικά είναι προγραμματισμένοι 16.707 πλειστηριασμοί έως τις 3 Απριλίου 2019.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι στο σφυρί θα βγουν περί τα 30.000 ακίνητα, όμως την ίδια στιγμή οι τράπεζες προωθούν προγράμματα ρυθμίσεων στεγαστικών δανείων.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν κατεβάσει το όριο της αντικειμενικής αξίας των κατοικιών που ανεβαίνουν στις πλατφόρμες από τις 150.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφεται τάσης αποφυγής του νόμου Κατσέλη λόγω της υποχρεωτικής άρσης του τραπεζικού απορρήτου από 15 Σεπτεμβρίου.

Στα χέρια των τραπεζών τα περισσότερα ακίνητα

Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στις 21 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί 14.500 και έχουν ολοκληρωθεί 7.500 πλειστηριασμοί. Από αυτούς κηρύχθηκαν γόνιμοι 4.500, δηλαδή οι έξι στους δέκα.

Τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό σπανίως βρίσκουν αγοραστή και καταλήγουν στα χέρια των τραπεζών.

Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονται άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος είτε αναστέλλονται λόγω ρύθμισης με τον οφειλέτη πριν το ακίνητο βγει στο σφυρί.

Σύμφωνα με το newpost.gr αναβαθμίζεται, με πρόσθετα στοιχεία και πληροφορίες για το κάθε ακίνητο, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι επισπεύδουσες (δημόσιο, τράπεζες, ιδιώτες) καταχωρούν τα ακίνητα που βγάζουν, μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας, σε πλειστηριασμό για ληξιπρόθεσμα ανεξόφλητα χρέη.

Μετά την αναβάθμιση εκτιμάται ότι οι αγοραστές θα επιδεικνύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ότι σήμερα και έτσι θα μπορούν αρκετά σπίτια, οικόπεδα, βιοτεχνίες κλπ να πωληθούν ευκολότερα.

ΛΑΕ: «Συνεχίζουμε κι αυτό το Φθινόπωρο τις κινητοποιήσεις μας ενάντια στους πλειστηριασμούς»

Κάλεσμα για την υπεράσπιση της λαϊκής περιουσίας σήμερα Τετάρτη 05/09 στις 10 π.μ. Σταδίου 39 και 13:30 Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής, στην Αθήνα δίνει η Λαική Ενότητα.

Όπως αναφέρει, αυτή την εβδομάδα γίνονται πάνω από 500 πλειστηριασμοί, μεταξύ των οποίων και πρώτες κατοικίες. Κι αυτό θα συνεχιστεί. Προβλέπεται η διεξαγωγή 2.000 πλειστηριασμών κάθε μήνα, μετά την πολυδιαφημιζόμενη «λήξη» του μνημονίου.

Loading