Οι Έλληνες Πρόσκοποι πρεσβευτές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Οι Έλληνες Πρόσκοποι πρεσβευτές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 107 χρόνια, εφαρμόζουν έμπρακτα τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου!

Το ημερολόγιο γράφει 24 Οκτωβρίου 1945, όταν 51 Κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ξεκινούν μία ελπιδοφόρα προσπάθεια υπογράφοντας την ιδρυτική διακήρυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), μια «παγκόσμια ένωση κρατών ταγμένη στην προώθηση της συνεργασίας στο διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και την ειρήνη, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ισότητα». Στα χρόνια που ακολούθησαν, όλα τα Κράτη της γης – 191 σήμερα – εντάχθηκαν στον ΟΗΕ.

propoli

Σήμερα, 24 Οκτωβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ και διαπιστώνουμε ότι οι σκοποί που υπηρετεί παραμένουν το ίδιο επίκαιροι και σημαντικοί. Στην παγκόσμια προσπάθεια για «τη συνεργασία στο διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και την ειρήνη, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ισότητα», εκτός από τα κράτη, μπαίνουν και φορείς αλλά και μεμονωμένα άτομα θυμίζοντάς μας ότι κάθε προσπάθεια μετράει. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2015 ο ΟΗΕ υιοθέτησε «17 Στόχους για Βιώσιμη Ανάπτυξη» (Sustainable Development Goals) και μας καλεί όλους να συμβάλλουμε με τις μικρές ή μεγαλύτερες δυνάμεις μας στην επίτευξή τους.

Οι Έλληνες Πρόσκοποι δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή την προσπάθεια. Άλλωστε, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών μας, για περισσότερα από 107 χρόνια εφαρμόζουμε έμπρακτα τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου!

Οι Έλληνες Πρόσκοποι που αποτελούν την μεγαλύτερη κίνηση για νέους στην Ελλάδα, συμμετέχουν στην παγκόσμια καμπάνια με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων:

Καμπάνια εσωτερικής ενημέρωσης των μελών τους αλλά και της κοινωνίας για τους δεκαεφτά Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης

Οργάνωση δράσεων σε όλη την Ελλάδα που θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων

Ένταξη των προγραμμάτων τους δράσεων εκπαίδευσης, ενημέρωσης και κοινωνικής προσφοράς, προσανατολισμένες στην Βιώσιμη Ανάπτυξη,

Προτροπή προς κάθε μέλος της Προσκοπικής Κίνησης να συμβάλει προσωπικά με μικρές, καθημερινές πράξεις στην επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία καλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σ’ αυτή την παγκόσμια προσπάθεια.

Γιατί κάθε δράση μετρά!

Γιατί η υπόθεση της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης, της Ισότητας, της Ανάπτυξης, της Υγείας, του Περιβάλλοντος, της καταπολέμησης της φτώχειας και της πείνας, της Εκπαίδευσης είναι πολύ σημαντικές για να τις αφήσουμε στην τύχη!

Για να «Κάνουμε τον Κόσμο Καλύτερο»!

Ιδέες και προτάσεις από τους Προσκόπους

για το πώς μπορούμε με απλό τρόπο να συνεισφέρουμε όλοι στην εφαρμογή των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης

Μηδενική φτώχεια: Στα γενέθλια ή τη γιορτή μου, αντί για δώρο, ζητάω από τους φίλους μου να δώσουν τα χρήματα σε ένα ίδρυμα.

Μηδενική πείνα:  Προσφέρω στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου μου τουλάχιστον 5 τρόφιμα/μήνα.

Καλή υγεία και ευημερία: Δυο φορές την εβδομάδα δίνω χρόνο στον εαυτό μου για περπάτημα/σωματική άσκηση.

Ποιοτική εκπαίδευση:  Δυο φορές το χρόνο διδάσκω τις γνώσεις-ικανότητές μου σε κάποιο κοινωνικό εκπαιδευτήριο.

Ισότητα των φύλων: Μοιράζομαι τις αρμοδιότητες / ευθύνες / αποστολές / δουλειές, ισότιμα, χωρίς διακρίσεις.

Καθαρό νερό – αποχέτευση: Εξοικονομώ νερό – δεν αφήνω τη βρύση να τρέχει την ώρα που βουρτσίζω τα δόντια μου.

Φθηνή και καθαρή ενέργεια: Το μεγαλύτερο μέρος του έτους χρησιμοποιώ ηλιακό φορτιστή για το κινητό μου.

Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη: Καταναλώνω ενσυνείδητα προϊόντα που προέρχονται από εταιρίες που εφαρμόζουν διαδικασίες διαφάνειας στην παραγωγή και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές: Ενισχύω όποτε μου δίνεται η δυνατότητα,  αναπτυξιακές δράσεις ή δράσεις καινοτομίας.

Λιγότερες ανισότητες: Δίνω σε όλους τους ανθρώπους ευκαιρίες, με μοναδικό κριτήριο τις ικανότητές τους.

Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες: Υιοθετώ με την πολυκατοικία μου το πάρκο της γειτονιάς μου και το φροντίζω.

Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή: Αγοράζω προϊόντα που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον (πριν και μετά τη χρήση) και πάντα ανακυκλώνω.

Δράση για το κλίμα: Τουλάχιστον τις μικρές αποστάσεις τις κάνω με τα πόδια ή το ποδήλατο για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων.

Ζωή στο νερό: Συμμετέχω στους καθαρισμούς των θαλασσών και ανακυκλώνω τα αντικείμενα που μάζεψα.

Ζωή στη στεριά: Περιορίζω τη χρήση πλαστικών ειδών. Αποφεύγω τα πλαστικά ποτήρια, πιάτα κ.λ.π. μιας χρήσης.

Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί: Αποδέχομαι όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, φύλου, θρησκείας, καταγωγής και σεξουαλικής προτίμησης.

Συνεργασία για τους στόχους: Υποστηρίζω φορείς, οργανώσεις και δράσεις που προσπαθούν να πετύχουν τους στόχους.

 

 

 

Loading