Οι δεσμοί φιλίας Ελλάδας – Κατάρ εκφράσθηκαν κατά την άφιξη του «Fath El Kheir 4» στον Πειραιά

Οι δεσμοί φιλίας Ελλάδας – Κατάρ εκφράσθηκαν κατά την άφιξη του «Fath El Kheir 4» στον Πειραιά

Με μεγάλες τιμές έφτασε στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά το βράδυ χθες Τετάρτη το ιστιοπλοϊκό Fath El Kheir 4 από το Κατάρ. Πίδακες νερού από δυο σκάφη το προϋπάντησαν κατά την είσοδό του στο λιμάνι, ενώ ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, προσέφερε από ένα δάφνινο στεφάνι σε καθένα από τα δεκαέξι μέλη του πληρώματος.

Το παραδοσιακό ξύλινο Καταριανό σκαρί, μήκους σαράντα μέτρων, επισκέπτεται αρκετά ευρωπαϊκά και αραβικά λιμάνια στο μεγάλο ταξίδι του, προωθώντας τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022.

Για τους στενούς δεσμούς φιλίας, που συνδέουν τις δυο χώρες, την Ελλάδα και το Κατάρ, έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, η οποία είχε έντονο “καταριανό χρώμα”, όπως το παραδοσιακό σαλόνι με στρωμένα χαλιά και μαξιλάρες.

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στην κοινή ναυτική παράδοση των δυο λαών και εκτίμησε, ότι οι καλές σχέσεις με το Κατάρ και τις υπόλοιπες αραβικές χώρες θα συνεχιστούν και στο μέλλον. “Ο αθλητισμός ενώνει και εμψυχώνει τους λαούς, στέλνοντας το μήνυμα της αδερφοσύνης”, επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ευχήθηκε την επιτυχή διεξαγωγή των αγώνων, καθώς και την παρουσία της ελληνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

“Το Fath El Kheir 4 σκοπό έχει να διαδώσει τις αξίες της αγάπης και της ειρήνης”, εξήγησε ο υπουργός του Κατάρ και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Katara, Δρ. Χαλίντ Αλ Σουλαΐτι,, ευχαριστώντας, παράλληλα, την ελληνική κυβέρνηση για την παρουσία τόσων μελών της κατά τον κατάπλου του ιστιοφόρου. Ο πρέσβης του Κατάρ στην Ελλάδα, Αμπντουλαζίζ Αλί Αλ Ναάμα, πρόσθεσε τη σημασία της διαπολιτισμικής γνωριμίας, με την ευκαιρία της επίσκεψης του σκάφους.

“Η θάλασσα της Μεσογείου είναι διαφορετική από τα μέρη μας. Η κατεύθυνση του ανέμου αλλάζει πολύ συχνά εδώ, καθιστώντας το ταξίδι αρκετά δύσκολο. Είμαστε χαρούμενοι, όμως, που τα έχουμε καταφέρει ως τώρα”, περιέγραψε ο καπετάνιος του Fath El Kheir 4, Μοχάμεντ Αλ Σάντα.

Το ταξίδι του Fath El Kheir 4 ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα από την Κωνσταντινούπολη, “έπιασε” Θεσσαλονίκη, Μύκονο και Σαντορίνη, θα αγκυροβολήσει για τέσσερις ημέρες στη Ζέα, παραμένοντας ανοιχτό για το κοινό, και μετά θα αναχωρήσει προς Κέρκυρα. Ο γύρος του ιστιοπλοϊκού θα συνεχιστεί σε Αλβανία, Κροατία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Μαρόκο, Αλγερία και θα ολοκληρωθεί στην Τυνησία το 2021.

Το παραπάνω αποτελεί το τέταρτο ταξίδι του ιστιοφόρου: το 2013 απέπλευσε προς τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, το 2015 προς την Ινδία και το 2017 προς το Κουβέιτ, το Ομάν και το Ιράν, προκειμένου να ευχαριστήσει τις χώρες αυτές για τη στάση τους κατά τη διάρκεια της κρίσης του Κόλπου και του αποκλεισμού που επιβλήθηκε στο κράτος του Κατάρ.

Στον χώρο της Μαρίνας Ζέας φιλοξενείται έκθεση με μινιατούρες από τα στάδια στο Κατάρ, που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες, καθώς και από παραδοσιακά Καταριανά ιστιοπλοϊκά.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play