Οποιαδήποτε συζήτηση για πρόωρη απόσυρση λιγνιτικών μονάδων πρέπει πρωτίστως να λαμβάνει υπόψιν την Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ, αναφέρει η ΓΕΝΟΠ σε σημερινή ανακοίνωση με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος κακ Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, σύμφωνα με τις οποίες οι μονάδες κοστίζουν περισσότερο από ό,τι θα κόστιζαν εάν ήταν κλειστές και πληρώνονταν οι εργαζόμενοι κανονικά.
Η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι οι μονάδες είναι απαραίτητες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας ενώ προσθέτει πως ήταν αντίθετη και με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που κατέθεσε η προηγούμενη Κυβέρνηση και περιόριζε την συμμετοχή του λιγνίτη στο 17% το 2030.
Οι θέσεις της ΓΕΝΟΠ για τις λιγνιτικές μονάδες είναι:
Οι μονάδες 3,4 του ΑΗΣ Καρδιάς να λειτουργούν έως ότου ενταχθεί στο Σύστημα η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την λειτουργία της Τηλεθέρμανσης της πόλης.
Στις μονάδες 1 & 2 του ΑΗΣ Αμυνταίου να γίνει περιβαλλοντική αναβάθμιση έτσι ώστε να λειτουργήσουν με νέα άδεια έως εξαντλήσεως των λιγνιτικών αποθεμάτων ακόμη και με κοινοπρακτικό σχήμα στο οποίο η ΔΕΗ θα μπορεί να έχει μειοψηφία των μετοχών.
Άμεση αποπεράτωση των εργασιών και έναρξη λειτουργίας της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 εντός των χρονοδιαγραμμάτων χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
Ολοκλήρωση των απαραίτητων περιβαλλοντικών αναβαθμίσεων των μονάδων 1,2,3,4,5 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου που έχουν ενταχθεί στο Μεταβατικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών (ΜΕ.Σ.ΜΕ) πριν την 1η Ιουλίου του 2020.
Συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την χορήγηση των ΑΔΙ και στις λιγνιτικές μονάδες.