Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 9ης Διεθνούς Συνάντησης Κορυφής για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση «Samos Summit 2019» που διεξήχθη στο Καρλόβασι της Σάμου, µε θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο των εφαρμογών της πληροφορικής και των επικοινωνιών για την αναμόρφωση της διακυβέρνησης σε παγκόσμια κλίμακα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διακεκριμένα πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και οργανισμούς από περισσότερες των 15 χωρών μαζί με εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας (ECI), αλλά και άλλων Ελληνικών οργανισμών και επιχειρήσεων, ασχολήθηκαν με τα εξής σημαντικά ζητήματα:
– Μπορεί να γίνει ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και η Ψηφιακή Διακυβέρνηση ένα συστηματικά ορισμένο επιστημονικό πεδίο; Θα επαληθευτεί για άλλη μία φορά ο Πλάτωνας, που έγγραψε για την «επιστήμη της διακυβέρνησης» πριν από περίπου 2500 χρόνια ;
– Ποιες είναι οι εξελίξεις και τα νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στη Νομική Πληροφορική; Θα δούμε τον υπολογιστή δικηγόρο και δικαστή, με ποιες δυνατότητες και πότε; Πως θα αντιμετωπίσουμε τα θεσμικά και ηθικά ζητήματα που πιθανώς προκύπτουν ;
– Ποιες είναι οι νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες για τον πολίτη, που αναμένεται να αναστατώσουν τα κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο ; Πόσο μακριά μπορούν να μας πάνε η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Blockchain, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, η Υβριδική Πραγματικότητα ;
Περισσότερες από 20 επιστημονικές παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν προς αυτές τις κατευθύνσεις και περισσότερες από 30 ιδέες συγκεντρώθηκαν από τους συμμετέχοντες, Νέες συναντήσεις, συνέδρια, επιστημονικά βιβλία και άρθρα, αλλά και ερευνητικά έργα μεγάλης κλίμακας είναι ήδη υπό σχεδιασμό, μετά το Samos Summit. Παράλληλα με τη συνάντηση κορυφής, έλαβε χώρα το 6ο Θερινό Σχολείο με θέμα την Ανοιχτή και Συνεργατική Διακυβέρνηση «OpenGov 2019”, όπου επιλεγμένοι φοιτητές από όλον τον κόσμο παρακολούθησαν τους ειδικούς και συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις και στα εργαστήρια.
«Είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στο 9ο Samos Summit, προσκεκλημένος μέσω του ερευνητικού έργου “ Government 3.0”, το οποίο συντονίζει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και όπου μελετούμε και προδιαγράφουμε τις εξελίξεις στο πεδίο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Εδώ στη Σάμο, σε ένα άρτια οργανωμένο συμπόσιο, είχαμε την ευκαιρία με συνεργαστούμε με καταξιωμένους συναδέλφους από διεθνή πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε πολύ πρωτοποριακά θέματα για την επιστήμη και σε σημαντικά ζητήματα για την κοινωνία. Συγχαρητήρια στην ομάδα της Σάμου, που με σύστημα καταφέρνει σημαντικά πράγματα», δήλωσε ο Δρ. Δημήτριος Σαράντης, ειδικός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της διοργάνωσης Γιάννης Χαραλαμπίδης, δήλωσε σχετικά: “ Κατά τη διάρκεια του φετινού 9ου Samos Summit, καταφέραμε να προσελκύσουμε και πάλι το ενδιαφέρον εξαιρετικά υψηλού επιπέδου επιστημόνων. Εδώ, στο νησί του Πυθαγόρα, με το εξαιρετικό κλίμα, το προϊόντα της Σαμιακής γης και το μοναδικό κρασί μας, ανοίξαμε τη συζήτηση της επιστημονικής βάσης της Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μιας προσπάθειας που, αν ευοδωθεί στα επόμενα χρόνια, θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αναλύουμε, κατανοούμε, και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του διακυβέρνησης και της κοινωνίας, με γνώμονα την επιστημονική μέθοδο και όχι πια μόνο την ιδεολογία. Παράλληλα, φέραμε σε επαφή προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές μας με πολύ έμπειρους ερευνητές και ειδικούς, σε μία συνεύρεση που είναι πολλά υποσχόμενη για το μέλλον.»