Οργιάζει η μικροεγκληματικότητα σε όλη τη χώρα

Του Θεόδωρου Παπαδόπουλου
Αύξηση της εγκληματικότητας την τριετία 2014 -2017 αλλά και το πρώτο εξάμηνο του 2018 προκύπτει από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Μπορεί οι ανθρωποκτονίες να έχουν μειωθεί ωστόσο καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των κλοπών και των διαρρήξεων σε διψήφια ποσοστά.

propoli

Συνδικαλιστές της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και ειδικοί στο χώρο της ασφάλειας με 30ετή και πλέον εμπειρία, μιλούν στην Politik, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση της εγκληματικότητας στην τριετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Από τα μέχρι στιγμής επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει μια σταθερή μείωση των ανθρωποκτονιών σε ποσοστό που αγγίζει το 26%. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 105 περιπτώσεις ανθρωποκτονίας που καταγράφηκαν το 2014, το 2017 μειώθηκαν σε 78 σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ωστόσο το παραπάνω στοιχείο δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων έχουν «εκτοξευθεί» δραματικά έως και 10,2%. Πιο συγκεκριμένα από 68.691 κρούσματα που είχαν καταγραφεί το 2014, τρία χρόνια αργότερα ανήλθαν σε 75.707.

Κατακόρυφη αύξηση που φτάνει ποσοστιαία μέχρι και το 36,18% παρουσιάζουν και οι κλοπές των τροχοφόρων για την τριετία 2014 – 2017. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία το 2014 είχαν καταγραφεί περί τις 24.986 κλοπές αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, ενώ το 2017 ξεπέρασαν τις 34.026. Όσον αφορά στις ληστείες, αυτές καταγράφουν αύξηση 12,3%, καθώς από 3.800 που είχαν καταγραφεί το 2014, το 2017 αυξήθηκαν σε 4.271.

Αντίστοιχη αύξηση καταγράφουν και τα περιστατικά που έχουν να κάνουν με υποθέσεις λαθρεμπορίας, όπου τα στατιστικά στοιχεία καταγράφουν αύξηση 44%. Συγκεκριμένα από 1.497 περιπτώσεις το 2014, το 2017 αυξήθηκαν σε 2.152 σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ραγδαία αύξηση, όμως, που αγγίζει το 15%, σημειώθηκε και στα εγκλήματα που έχουν να κάνουν με ναρκωτικά. Από 10.675 περιστατικά που είχαν σημειωθεί το 2014 σε όλη τη χώρα, την περασμένη χρονιά «εκτοξεύθηκαν» σε 12.306 το 2017.

Γραμματέας ΔΣ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστος Συνδρεβέλης

Ίδια εικόνα και το πρώτο εξάμηνο του 2018

Παρόμοια ανησυχητική εικόνα στα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ καταγράφεται και όσον αφορά στο Α΄ εξάμηνο του 2018, συγκριτικά πάντα με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Παρατηρώντας κανείς προσεκτικά τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. παρατηρεί μείωση του αριθμού των ενόπλων ληστειών και μια κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των διαρρήξεων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Πιο αναλυτικά το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2018 σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν 2.171 ληστείες έναντι 2.378 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Σε ότι αφορά τις διαρρήξεις πανελλαδικά επικρατεί μια σταθερότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 36.959 το πρώτο εξάμηνο του 2017, ανήλθαν σε 36.997 στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Παρόλα αυτά η εικόνα δεν είναι ίδια στην Αττική, καθώς για το ίδιο χρονικό διάστημα η Ελληνική Αστυνομία κατέγραψε 1.064 περισσότερα περιστατικά συγκριτικά με πέρυσι. Ενδεικτικά, διαπράχθηκαν 373 επιπλέον διαρρήξεις σε σπίτια και 739 επιπλέον κλοπές από σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ και οι μικροκλοπές σε δημόσιο χώρο ανήλθαν από 2.898 σε 2.961. Παρατηρείται δηλαδή μία αύξηση της λεγόμενης μικροεγκληματικότητας.

«Σε μια σειρά από υποθέσεις ο Έλληνας αστυνομικός έχει αποδείξει ότι εργάζεται με επαγγελματισμό και φιλότιμο. Παρόλα αυτά σε ότι αφορά τα ζητήματα μικροεγκληματικότητας οι υπηρεσίες των αστυνομικών τμημάτων και των τμημάτων ασφαλείας είναι υποστελεχωμένες. Υπάρχει φοβερό κενό τόσο σε επίπεδο προσωπικού όσο και εξοπλισμού. Για παράδειγμα υπάρχουν αστυνομικά τμήματα που δουλεύουν με το 50% της δύναμής τους ή χρησιμοποιούν περιπολικά με 600.000 και 700.000 χιλιόμετρα. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει έξαρση της μικροεγκληματικότητας. Ένας ακόμη λόγος έχει να κάνει και με την κατάργηση 6.700 οργανικών θέσεων. Ένα γεγονός που η Ομοσπονδία και το έχει καταγγείλει αλλά και το έχει στηλιτεύσει, ζητώντας την επαναφορά τους, καθώς οι εξερχόμενοι από τη σχολή Αστυφυλάκων είναι πλέον 250 – 300 αντί για 1.500 με 2.000 που ήταν παλιότερα. Είναι εμφανές ότι θα πρέπει τα τμήματα ασφαλείας και τα αστυνομικά τμήματα να ενισχυθούν ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά το μικροέγκλημα» σημειώνει στην Politik o γραμματέας του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Χρήστος Συνδρεβέλης.

Άγγελος Αγραφιώτης, Σύμβουλος διαχείρισης κινδύνου

«Νόμος Παρασκευόπουλου και αποδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ»

Ο Άγγελος Αγραφιώτης διαθέτει 32 και πλέον χρόνια εμπειρία στο χώρο της ασφάλειας ως σύμβουλος διαχείρισης κινδύνου. Παράλληλα είναι μέλος της γραμματείας του τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ και μέλος του τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΚΙΝ.ΑΛ.

Σχολιάζοντας την αύξηση της εγκληματικότητας επισημαίνει στην Politik «Είναι πολλοί οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται η αύξηση της εγκληματικότητας. Ενδεικτικά σας αναφέρω τις αποφυλακίσεις του νόμου Παρασκευόπουλου, οι οποίες είχαν ως στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών, αλλά ουσιαστικά ήταν ένα κυβερνητικό τρικ από τη στιγμή που διαπίστωναν ότι δεν ήταν ικανοί να εφαρμόσουν ουσιαστική αντεγκληματική πολιτική αλλά και στήριξη του σωφρονιστικού συστήματος, το οποίο ουσιαστικά έχει καταρρεύσει, λόγω και των ιδεοληψιών της κυβέρνησης. Ακόμη ένας παράγοντας αύξησης της εγκληματικότητας ήταν η δραματική τριετία της υπουργίας του Νίκου Τόσκα, ενός υπουργού που διαχειριζόταν την ΕΛ.ΑΣ επικοινωνιακά,  με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα, έχοντας πάντοτε την στήριξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Και ενώ θα περίμενε κανείς πως η κυβέρνηση θα έβαζε μυαλό και θα προσπαθούσε να αναβαθμίσει το πολύπαθο αυτό υπουργείο, που απαιτεί ηγέτη με γνώσεις, αφού έχει την ευθύνη της ασφάλειας των πολιτών, ο πρωθυπουργός τοποθέτησε κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό στην υπουργική καρέκλα την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία στο επάγγελμα είναι ιατρός-ακτινολόγος».

Από την πλευρά του o Βασίλης Ντούμας, πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας, αποδίδει την αύξηση της εγκληματικότητας στην «αποτυχία της αντιεγκληματικής και σωφρονιστικής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τον αφοπλισμό της Αστυνομίας σε επίπεδο προσωπικού και εξοπλισμού, καθώς επίσης και της αποδιοργάνωσης της ΕΛ.ΑΣ». Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι αστυνομικοί δεν έχουν καν τους απαραίτητους ασυρμάτους για τις μεταξύ τους επικοινωνίες με αποτέλεσμα το έργο τους να γίνεται ακόμη δυσκολότερο.

Όπως εξηγεί ο κ. Ντούμας, ένας ακόμη παράγοντας που συνετέλεσε στην αύξηση της εγκληματικότητας ήταν και ο νόμος Παρασκευόπουλου και οι αποφυλακίσεις που έγιναν προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι φυλακές.

«Διάλυση ομάδας “ΔΕΛΤΑ” και κατανομή προσωπικού»

Εξίσου καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της εγκληματικότητας ήταν και η διάλυση της ομάδας «ΔΕΛΤΑ».

«Η διάλυση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, μιας ταχυκίνητης ομάδας άμεσης επέμβασης που πραγματικά είχε επιτυχίες στην ταχύτατη συνδρομή στις στατικές αστυνομικές δυνάμεις,  που ήταν προεκλογική υπόσχεση της κυβέρνησης στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιήθηκε από τον υπουργό Νίκο Τόσκα ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα της αστυνόμευσης και αύξησης του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών» σημειώνει ο κ. Αγραφιώτης ο οποίος συμπληρώνει: «Οι συνεχείς επικοινωνιακές εξαγγελίες για ίδρυση νέων υπηρεσιών αλλά και τμημάτων, έπειτα από ευρωπαϊκές  οδηγίες, είναι ακόμη μια “πληγή” του συστήματος αστυνόμευσης, αφού ναι μεν εξαγγέλλονται νέα τμήματα και υπηρεσίες στις ανά την Ελλάδα αστυνομικές διευθύνσεις, τμήματα όμως που είναι μόνο ταμπέλες σε κλειστά γραφεία,  αφού η υποστελέχωση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ είναι πλέον σε τραγικά επίπεδα».

«Δεν υπήρξε κάποιος σχεδιασμός σε ότι αφορά την στρατηγική κατανομή του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ» τονίζει από την πλευρά του στο Politik o κ. Ντούμας.

«Στο χειρότερο σημείο η ΕΛ.ΑΣ. με αποκλειστική ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

Όσον αφορά στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, ο κ. Αγραφιώτης τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Η ΕΛ.ΑΣ έχει φτάσει στο χειρότερο σημείο από ποτέ και αυτό έγινε με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης. Απαιτείται να δούμε με σοβαρότητα την αναδιοργάνωση της, ώστε ένα σώμα με 50.000 υπαλλήλους να είναι επιφορτισμένο με την ασφάλεια των πολιτών, αφού προηγουμένως αποφασίσουμε για το τι αστυνομία θέλουμε. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση η οποία δεν μπορεί να υλοποιηθεί ικανοποιώντας κομματικές και πελατειακές εκδουλεύσεις. Απαιτείται να γίνει από ειδικούς με συνολικές γνώσεις στην ασφάλεια και εγκληματικότητα και όχι μόνο αστυνομικές ή πανεπιστημιακές γνώσεις» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αγραφιώτης στην Politik.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2018

Loading