Ουραγός (και) στον κατώτατο μισθό η Ελλάδα

Ουραγός (και) στον κατώτατο μισθό η Ελλάδα

Τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς παγκοσμίως παρέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου Wirtschafts-und Sozialwissenschaftliches Institut (WSI), που επικαλείται το World Economic Forum (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ).

Όπως αναφέρει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε άρθρο του με τίτλο «These countries have the highest minimum wages», το ωρομίσθιο στην Αυστραλία, η οποία βρίσκεται στην κορυφή, ισοδυναμεί με 9,47 ευρώ αγοραστικής δύναμης, όντας εξαπλάσιο της Ρωσίας που αξίζει μόλις 1,64 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα (με 4 ευρώ ωρομίσθιο), η Βραζιλία (με λιγότερα από 2 ευρώ) και η Αργεντινή (4,1 ευρώ) βρίσκονται στις τέσσερις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, μαζί με τη Ρωσία.

Η ώρα που στην Ευρώπη κορυφώνονται οι συζητήσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, βρίσκει την Ελλάδα στα χαμηλότερα επίπεδα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η ισπανική κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εδώ και 40 χρόνια καθώς θα φτάσει το 22%.

Από την άλλη στη Γαλλία, υπό την πίεση των «κίτρινων γιλέκων» ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως θα αυξηθεί επίσης ο κατώτατος μισθός.

Πού βρίσκεται η συζήτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού από τις αρχές του 2019 περιλαμβανόταν στο πακέτο μέτρων, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ το περασμένο Σεπτέμβρη.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου είχε μιλήσει για εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υπoκατώτατου στις αρχές του 2019.

Αρχές του 2019 πια και ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνας για το ύψος του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα κατά το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, αναμένεται να παρθούν εντός του Ιανουάριου του 2019.

Κι αυτό αφού προηγουμένως θα είχε κατατεθεί το πόρισμα επιτροπής εμπειρογνωμόνων που διερευνά τις επιπτώσεις στην αγορά και στην οικονομία.

Παρά το γεγονός ότι η ίδια υπουργός παραδέχθηκε κατά την περίοδο 2010-2014, οπότε και  ανεστάλησαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, μειώθηκε ο κατώτατος μισθός, (2012) και θεσπίστηκε ο υποκατώτατος, όχι μόνο δε μειώθηκε η ανεργία, αντίθετα εκτοξεύτηκε τον επόμενο χρόνο, οι κινήσεις για διόρθωση της λανθασμένης αυτής πολιτικής κινούνται με ρυθμούς χελώνας.

 

Loading

Play