INTIME

Ο «Ξενοφών» μάς πήρε και μας… σήκωσε

Του Αντώνη Τσολναρά
Στο έλεος του «Ξενοφώντα» βρίσκεται εδώ και λίγα 24ωρα η χώρα μας, με τις φωτιές και τις απαγορεύσεις απόπλων να βρίσκονται στην «κορφή» των δεκάδων προβλημάτων που έχει προκαλέσει

propoli

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει λάβει 580 κλήσεις στην Αττική και συνολικά πάνω από 700 κλήσεις σε όλη την Ελλάδα, για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων, λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Παραλίγο τραγωδία στο Ίλιον, έσκασε κολόνα στη Ραφήνα

Στο Ίλιον παραλίγο να σημειωθεί τραγωδία, καθώς ένα δέντρο ξεριζώθηκε και έπεσε μπροστά σε μαθητές, που εκείνη την ώρα κατευθύνονται στο σχολείο τους. Όπως ήταν αναμενόμενο, προκλήθηκε πανικός με αποτέλεσμα μαθητές και καθηγητές να σπεύδουν να βοηθήσουν τα διερχόμενα παιδιά, φοβούμενοι μήπως έχει προκληθεί κάποιος τραυματισμός. Δεν υπάρχει πληροφόρηση για τραυματισμό.

Στη Ραφήνα, μία κολόνα της ΔΕΗ «έσκασε» πιθανότατα από τις καιρικές συνθήκες και παραλίγο να εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Φωτιά στην Κεφαλονιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μάχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κεφαλονιά από το πρωί, τη στιγμή μάλιστα που εκκενώθηκε και ο οικισμός του Άνω Κατελειού, καθώς οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν πάρα πολύ τον έλεγχο της φωτιάς.

Δείτε το βίντεο:

Τώρα :Πυρκαγιά στον Κατελειο

Gepostet von INKEFALONIA.GR am Donnerstag, 27. September 2018

Έντονη κινητοποίηση απαιτήθηκε και το βράδυ της Τετάρτης, όταν ένα τεράστιο δέντρο αποκόπηκε, λόγω της σφοδρότητας του ανέμου, έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά, προκαλώντας προσωρινή κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έδωσε οδηγίες σχετικά με το πώς μπορούν να προστατευθούν οι πολίτες από καταιγίδα, αλλά και τους θυελλώδεις ανέμους.

Διακοπές ρεύματος

Στα βόρεια προάστια της Αττικής έχουν σημειωθεί διακοπές ρεύματος από το πρωί, λόγω κακοκαιρίας. Συγκεκριμένα, στις περιοχές Δροσιά, Άγιο Στέφανο, Βριλήσσια αλλά και Διόνυσο

Αργά, το βράδυ της Τετάρτης η ευρύτερη περιοχή της Παλλήνης έμεινε χωρίς ρεύμα, ενώ νωρίτερα είχε σημειωθεί διακοπή ρεύματος και στην Κηφισιά.

«Μάχες» πλοίων με τους ανέμους

Πλοίο στο λιμάνι της Ραφήνας βρέθηκε αντιμέτωπο με τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Το πλοίο Superunner, όπως φαίνεται στο βίντεο που δημοσιεύει στο Facebook το Forecast Weather Greece, πλήττεται από τους ισχυρούς ανέμους και προσπαθεί να κρατηθεί δεμένο στην προβλήτα.

Οι άνεμοι το ταρακουνούν έντονα. Στο σημείο έπνεαν 9-10 μποφόρ και το πλοίο είχε δέσει όλους του κάβους για να μπορέσει να γλιτώσει από τη «μανία» των ανέμων.

«Μάχη» με τους ανέμους έδωσε και ένα Superferry, που μπήκε στο λιμάνι της Τήνου έχοντας πάρει κλίση.

Στο βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας αποτυπώνεται η δυσκολία του πλοιάρχου να προσεγγίσει το λιμάνι.  Τελικά, παρά την αγωνία και την μεγάλη ταλαιπωρία των επιβατών, το καράβι έδεσε στο λιμάνι της Τήνου χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.

Απαγορευτικό απόπλου

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό.

Κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Γλύφα Φθιώτιδας-Αγιόκαμπος, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα- Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη,Κέρκυρα-Λευκίμμη. Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή Λιμένας Θάσου.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Ιόνιο, δεν πραγματοποιείται κανένα δρομολόγιο στις ακτοπλοϊκές γραμμές Ζακύνθου – Κυλλήνης και Κεφαλονιάς – Κυλλήνης. Από τα Λιμεναρχεία Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Κυλλήνης επιτρέπεται κανονικά ο απόπλους στα καράβια αλλά λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα «ανοιχτά» οι πλοίαρχοι των καραβιών δεν διακινδυνεύουν τη μεταφορά των επιβατών.

Κλειστά σχολεία

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, εξέδωσε ενημέρωση, γνωστοποιώντας πως με εντολή του δημάρχου Παύλου Κολοκοτσά θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία του νησιού.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις δεδομένου ότι τις επόμενες ώρες οι άνεμοι που θα πνέουν στο νησί θα είναι πολύ ισχυροί.

Η ισχυρή καταιγίδα που θα πλήξει το νησί μπορεί να προκαλέσει πτώση δέντρων γι’ αυτό οι οδηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σαρωνικού, με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών. Με απόφαση του δημάρχου Κυθήρων, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία του νησιού σήμερα, Πέμπτη, και αύριο.

Η παρούσα απόφαση έχει εφαρμογή στις εξής σχολικές μονάδες:

Γυμνάσιο Χώρας Κυθήρων

Λύκειο Χώρας Κυθήρων

Δημοτικό Σχολείο Χώρας – Καρβουνάδων Κυθήρων (και τα 2 διδακτήρια)

Νηπιαγωγείο Λιβαδίου Κυθήρων

Δημοτικό Σχολείο Ποταμού Κυθήρων

Νηπιαγωγείο Ποταμού Κυθήρων

Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Φρατσίων

 

Loading