Ο Ραβέλ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Ο Ραβέλ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

 Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πανεπιστήμιο Κρήτης, πιστό στην εφαρμογή σύγχρονων διεθνών μουσειολογικών πρακτικών, πρωτοπορεί ακόμα μία φορά εντάσσοντας στα καλοκαιρινά εκπαιδευτικά του προγράμματα τη μέθοδο ενσωμάτωσης των ζώων στην εκπαίδευση. Ο Ραβέλ είναι ο πρώτος σκύλος μουσειοπαιδαγωγός στην Ελλάδα.

   Ο Ραβέλ, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια Έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας-Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΜΦΙΚ-ΠΚ) Λένα Μπορμπουδάκη είναι ένα γλυκύτατο λαμπραντόρ που συμμετέχει στο Summer Camp του Μουσείου, υποστηρίζοντας ότι η ενσωμάτωση ενός ζώου σε μια ομάδα μπορεί να πυροδοτήσει μια εξέλιξη δυναμική!

   «Η εκπαίδευση με τη βοήθεια των ζώων επικεντρώνεται στη μαθησιακή εξέλιξη, δίνοντας έμφαση σε δραστηριότητες με ζώα που βοηθούν στην κατανόηση διαφόρων γνωστικών αντικειμένων. Η ανάπτυξη της γνωστικής λειτουργίας και της μάθησης είναι πρωταρχικοί στόχοι των προγραμμάτων εκπαίδευσης με τη βοήθεια ζώων και οι δραστηριότητες με ζώα προσφέρουν πολυάριθμα εκπαιδευτικά και θεραπευτικά οφέλη» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μπορμπουδάκη η οποία διευκρίνισε ότι η συμμετοχή του στα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου, επιβεβαίωσε ότι οι εκπαιδευόμενοι που συμμετέχουν σε πλαίσιο εκπαίδευσης και δραστηριοτήτων με τη βοήθεια ζώων, αποκτούν γνώσεις και αναπτύσσουν δεξιότητες.

   «Χαρακτηριστικά αναφέρω την περίπτωση ενός μικρού μας εκπαιδευόμενου, ο οποίος αν και είχε φοβία με τα σκυλιά, όχι μόνο κατάφερε να συμμετάσχει με επιτυχία στις δραστηριότητες του προγράμματος με τον Ραβέλ, αλλά απέκτησε ιδιαίτερη σχέση μαζί του, ξεπερνώντας τη φοβία του αυτή. Στο τέλος του προγράμματος η χαρά του παιδιού και η συγκίνηση και ικανοποίηση των γονιών του μας επιβεβαίωσαν ότι η συνεργασία μας με τον… κύριο Ραβέλ, όπως τον αποκαλούν τα ίδια τα παιδιά, ήταν μία εξαιρετική επιλογή».

   Ο αξιαγάπητος Ραβέλ που έχει «κλέψει» την αγάπη των παιδιών και όχι μόνο, όπως είπε η κ. Μπορμπουδάκη λειτουργεί καθοριστικά στη διαδικασία των προγραμμάτων ενώ και στην περίπτωση ενός ακόμη μικρού εκπαιδευόμενου ο οποίος είχε αρχικά δυσκολία επικοινωνίας και ενσωμάτωσης στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής ομάδας, με την παρουσία του, βοήθησε το παιδί να γίνει περισσότερο ενεργητικό στην ομάδα ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν τα επίπεδα άγχους που παρουσίαζε.

   «Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ολοκληρώσει για πρώτη φορά εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν οι γονείς του και να περάσει μία υπέροχη εβδομάδα στο μουσείο όπως μας είπε και ο ίδιος».

   Η νέα αυτή εκπαιδευτική και μουσειολογική πρακτική, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια Έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας-Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΜΦΙΚ-ΠΚ), έχει θετική επίδραση και προωθεί βελτιώσεις στην ανάπτυξη της μάθησης και των δεξιοτήτων των εκπαιδευομένων, ενισχύοντας την ομαδική εργασία και συνεργασία των παιδιών στα προγράμματα του μουσείου.

   «Η παρουσία του Ραβέλ απελευθερώνει πολλά παιδιά από το στρες και το άγχος, ενώ παράλληλα συνεισφέρει στη μείωση επιθετικών συμπεριφορών που μερικές φορές εκδηλώνονται μεταξύ τους, ενισχύοντας την ενεργητική τους ακρόαση και συμμετοχή. Είχε και έχει θετικά οφέλη όχι μόνο για τα παιδιά που συμμετείχαν αλλά και για τους μουσειοπαιδαγωγούς. Έδωσε στους εκπαιδευτικούς τού μουσείου μας την ευκαιρία να ενισχύσουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από νέες εκπαιδευτικές πρακτικές, γεγονός που ωφέλησε τόσο τους ίδιους τους εκπαιδευτές όσο και τους εκπαιδευόμενούς μας και κυρίως αυτούς που δυσκολεύονται με τις τυπικές εκπαιδευτικές-διδακτικές πρακτικές.

   Η συνεργασία μας με τον Ραβέλ αποδεικνύεται μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης» υπογραμμίζει η κ. Μπορμπουδάκη.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading