Τις διαδρομές του χρήματος των δύο τελευταίων ετών αναζητούν μέσω ενός ενεργού λογαριασμού που ανοίχθηκε το 2016 σε τράπεζα στην Ελβετία από τη σύζυγο του Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου, οι Ανακριτές Διαφθοράς.
Η Ανακρίτρια Διαφθοράς, Ηλιάνα Ζαμανίκα, και ο επίκουρός της, Γιώργος Ευαγγέλου, που χειρίζονται τη δικογραφία κατά των δύο προφυλακισμένων πλέον συζύγων για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, διερευνούν τραπεζικό λογαριασμό που φαίνεται να άνοιξε η σύζυγος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ το 2016 και μέσω πέντε υπολογαριασμών εμφανίζει κίνηση μέχρι και πρόσφατα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επίμαχος λογαριασμός δέχθηκε το Σεπτέμβριο του 2016 ποσό 4,6 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.
Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί, με κατεπείγον συμπληρωματικό αίτημά τους προς τις ελβετικές αρχές, ζητούν τη συνδρομή τους ώστε να τους παρασχεθούν στοιχεία για το συγκεκριμένο λογαριασμό και όλες τις κινήσεις που τον αφορούν για το χρονικό διάστημα από τις 30 Αυγούστου 2017 έως και σήμερα.
Τι αναφέρουν οι ανακριτές
Στο αίτημά τους τονίζουν πως τα ποσά που διακινήθηκαν ή διακινούνται ακόμη μέσω του επίμαχου λογαριασμού αποτελούν μέρος των «παράνομων ωφελειών» που έλαβε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας ο κατηγορούμενος Γιάννος Παπαντωνίου για τη σύμβαση, που υπογράφηκε το 2003, εκσυγχρονισμού μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού, με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε, ως κύριο ανάδοχο με υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V., και το υπουργείο Εθνική Άμυνας.
Οι ανακριτές αναφέρουν ακόμα ότι απολογούμενο το ζεύγος Παπαντωνίου υποστήριξε πως ο επίμαχος λογαριασμός είναι ενεργός και ζητούν από τις ελβετικές αρχές να κινηθούν όσο πιο άμεσα μπορούν για την αποστολή στοιχείων καθώς, όπως τονίζουν, οι δύο σύζυγοι είναι ήδη προσωρινά κρατούμενοι με ανώτατο όριο προφυλάκισης τους 18 μήνες.
Επισημαίνουν τέλος, πως ο κ. Παπαντωνίου όχι μόνο δεν συναίνεσε στο άνοιγμα λογαριασμών του στη Γαλλία, αλλά «άσκησε και σχετικά ένδικα μέσα κατά του αιτήματος μας περί παροχής δικαστικής συνδρομής (σσ. στις γαλλικές αρχές) καταδεικνύοντας την πρόθεσή του να μη συνεργαστεί με τις ελληνικές ανακριτικές αρχές».