Παπασπύρου: “Και τώρα μπορούν να ασκηθούν ποινικές διώξεις”

«Και τώρα μπορούν να ασκηθούν ποινικές διώξεις»

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Πολλές συζητήσεις κι απορίες προκάλεσε η είδηση πως η εισαγγελία του Αρείου Πάγου παράγγειλε ξεχωριστή έρευνα για το Μάτι από την Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, προκειμένου να καθυστερήσει την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας, εξυπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο πολιτικές σκοπιμότητες.

propoli

Ο Άρειος Πάγος έσπευσε να δώσει διευκρινίσεις («η παραγγελία δόθηκε για να είναι πιο ολοκληρωμένη η έρευνα, όχι για να ανακοπεί η πορεία της»), ωστόσο το Politik θεώρησε αναγκαίο να ζητήσει από την ίδια την κυρία Παπασπύρου να καταθέσει για τους αναγνώστες του τη δική της εκδοχή των γεγονότων των τελευταίων μηνών:

«Στις 3 Αυγούστου έδωσα εντολή ελέγχου για τα αυθαίρετα στην παραλία του Ματιού, γι’ αυτά που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από την θάλασσα.

Είχε ζητήσει την παρέμβασή μου κι ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων, Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Η έρευνα που έγινε δεν φώτισε την κατάσταση.

Επανήλθα στις 6 Σεπτεμβρίου, όταν κι έδωσα εντολή διενέργειας διοικητικού ελέγχου για την τήρηση της νομιμότητας και την επομένη τη γνωστοποίησα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, προς ενημέρωσή της.

Η κυρία Δημητρίου, από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, δεν ζήτησε τη διακοπή της έρευνας, όπως γράφεται, αλλά να συμπεριληφθεί στο τελικό πόρισμα και το δικό μας, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο περί τα τέλη του έτους.

Κανένας, άλλωστε, δεν μπορεί να απαγορεύσει στις εισαγγελικές Αρχές να καλέσουν ανθρώπους ως υπόπτους ή να ασκήσουν ποινικές διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων ακόμα και πριν λάβουν υπόψη το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή».

Υφιστάμενοι κρίνουν προϊστάμενους…

Σύμφωνα, εξάλλου, με όσα πληροφορείται το Politik οι πραγματογνωμοσύνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας πάσχουν σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο:

πραγματοποιούνται κατά βάση από πιο χαμηλόβαθμους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κι αφορούν προϊσταμένους τους, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για την αξιοπιστία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μομφή κατά ανωτέρου θεωρείται πειθαρχικό αδίκημα.

 

 

Loading