ΙΝΤΙΜΕ

Πλωμάρι: Drone αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής

Οι πτήσεις ειδικών drone πάνω από το Πλωμάρι δείχνουν και το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη το Σάββατο έπειτα από κατολίσθηση το χωριό της Λέσβου.

propoli

Συγκεκριμένα από την ημέρα που σημειώθηκε το περιστατικό, 37 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ ο οικισμός που επλήγη οριοθετήθηκε και περιλαμβάνει 29 κτίσματα εκ των οποίων 15 σπίτια.

Για τον λόγο αυτό, ο καθηγητής, Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο ΑΠΕ τόνισε ότι «η κατάπτωση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των κατολισθητικών φαινομένων, οφείλεται κυρίως σε μορφολογικούς λόγους, λόγους μικροσεισμικότητας, στις έντονες βροχοπτώσεις, στη λιθολογία και τη γεωλογική δομή της περιοχής.

Η περιοχή αυτή, είναι επιρρεπής σε κατολισθήσεις, είχαν μάλιστα εκδηλωθεί και στο παρελθόν κατολισθήσεις και λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων που είχαμε το περασμένο χρονικό διάστημα εκδηλώθηκε αυτό το φαινόμενο.

Σ’ αυτή τη χρονική στιγμή είναι σε εξέλιξη έρευνες τόσο στο έδαφος, όσο και με δύο επανδρωμένα αεροσκάφη προκειμένου να διερευνήσουμε όλες τις παραμέτρους του φαινομένου. Με όπλο τις πρώτες βασικές επιστημονικές μας εκτιμήσεις οριοθετήσαμε τον χώρο, ο οποίος έχει υψηλό κίνδυνο πιθανά και από παρόμοια κατολισθητικά φαινόμενα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με σιγουριά για το τι μέλει γενέσθαι».

Loading