Προσφυγή κατά της Αρχής Προστασίας Δεδομένων από τη «Σιούφας και Συνεργάτες»

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με την οποία της επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ λόγω της λειτουργίας συστήματος βιντεοεπιτήρησης (κάμερες) εντός και εκτός των εγκαταστάσεων της, ζητά από το ΣτΕ η δικηγορική εταιρεία «Σιούφας και Συνεργάτες», η οποία λειτουργεί ως εισπρακτική εταιρεία.

propoli

Η εταιρεία υποστηρίζει στην προσφυγή της, ότι η Αρχή προέβη σε εσφαλμένη εφαρμογή του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και παράλληλα παραβίασε τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς το πρόστιμο που επιβλήθηκε (σ.σ. το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί για τέτοιο λόγο) είναι δυσανάλογα μεγάλο με τις παραβάσεις που τις αποδίδονται.

Η Αρχή στο πόρισµα που συνέταξε, μετά από έλεγχο που έκανε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας των αδελφών Σιούφα, διαπίστωσε ότι:

  • Το σύστημα βιντεοεπιτήρησης δεν περιορίζεται σε χώρους εισόδου και εξόδου ή στο ταμείο, αλλά καλύπτει επιπλέον χώρους εργασίας όπου κινούνται σχεδόν αποκλειστικά εργαζόμενοι. Οι συγκεκριμένοι χώροι εργασίας περιλαμβάνουν θέσεις εργασίας, τόσο τύπου εργαζόμενου σε τηλεφωνικό κέντρο, όσο και εργαζόμενων σε τυπικό χώρο γραφείου ενιαίου χώρου.
  • Λαμβάνει εικόνα από τη δημόσια οδό, τα πεζοδρόμια, από απέναντι κτίρια και από την απέναντι κάθετη οδό και από εξωτερικά της κεντρικής εισόδου των εγκαταστάσεων της εταιρείας, χωρίς η λήψη να περιορίζεται σε χώρο κοντά στην είσοδο.
  • Η εταιρεία έχει αναρτήσει μεν ενημερωτικές πινακίδες για την ύπαρξη των καμερών, αλλά μόνο στο εσωτερικό του χώρου.
  • Και τέλος διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία καθυστέρησε να γνωστοποιήσει τη λειτουργία του συστήματος βιντεοεπιτήρησης στην Αρχή.

Τι λέει η εταιρεία στην προσφυγή της

Σε ό,τι αφορά την ύπαρξη καμερών στους χώρους εργασίας, η εταιρεία των αδελφών Σιούφα μεταξύ άλλων αναφέρει, ότι υπάρχει η έγγραφη συγκατάθεση των εργαζομένων για τη βιντεοεπιτήρηση, αλλά πλέον αυτού, και εάν υποτεθεί ότι δεν υπήρχε η συγκατάθεση, αυτή συνάγεται κατά τρόπο αναμφίλεκτο σιωπηρώς, κάτι που αίρει κατά νόμο κάθε παράβαση.

Ακόμα υποστηρίζει, ότι οι κάμερες δεν είναι στραμμένες στα πρόσωπα των εργαζομένων, τοποθετήθηκαν για την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητά τους, αλλά και για την προστασία των υψηλής αξίας επαγγελματικής χρήσης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι η απόφαση της Αρχής δεν εξειδικεύει ποια είναι η συγκεκριμένη προσβολή των εργαζομένων που επέρχεται από τη βιντεοεπιτήρηση καθώς και ότι τα πρόσωπα που έχουν πρόσβαση στο σύστημα βιντεοσκόπησης δεν έχουν αρμοδιότητα ελέγχου και αξιολόγησης της συμπεριφοράς και απόδοσης των εργαζομένων.

Ως προς τις κάμερες που έχει τοποθετήσει η εταιρεία σε γειτονικά κτίρια, υποστηρίζει ότι αυτές αποσκοπούν στον έλεγχο και την ασφάλεια των γραφείων της, καθώς έχει δεχθεί δυο επιθέσεις κουκουλοφόρων, υπάρχου απειλές, αλλά και κινήσεις υπόπτων στους παρακείμενους δρόμους, όμως πλέον αυτών στα παρακείμενα κτίρια που έχουν τοποθετηθεί οι κάμερες δεν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους ή εργαζόμενους.

Τέλος, αναφέρουν οι αδελφοί Σιούφα, ότι  η «προέκταση» της βιντεοσκοπήσεως κρίνεται μέτρο πρόσφορο, συναφές και αναγκαίο για την ανίχνευση, διερεύνηση και πρόσληψη ποινικών αδικημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι οι αδερφοί  Σιούφα είναι παιδιά του πρώην προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα.

Loading