Ρόζενμπεργκ: «Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν διεφθαρμένος οργανισμός»

«Ήταν ένας διεφθαρμένος Οργανισμός και συμβάλαμε στην εξυγίανσή του» ανέφερε, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

propoli

Ο κ. Ρόζενμπεργκ, που κλήθηκε σε ακρόαση ενόψει διάταξης που έχει περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και προβλέπει τη μετεξέλιξη του ΚΕΕΛΠΝΟ σε Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τον ΕΟΔΥ, δήλωσε ότι ο νέος οργανισμός όχι μόνο δεν θα είναι «μια από τα ίδια».

«Διερμηνεύοντας τα μέλη του δ.σ., έχω την ικανοποίηση διότι όχι μόνο συμβάλαμε ώστε να εξυγιανθεί διοικητικά ο διεφθαρμένος αυτός οργανισμός, αλλά και γιατί κατορθώσαμε, χάρη στο αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό του ΚΕΕΛΠΝΟ να ανταποκριθούμε, εν πολλοίς, στις προκλήσεις και να διατηρήσουμε ένα αποδεκτό επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας στα δύσκολα χρόνια που πέρασε η υγεία στη χώρα μας» είπε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Νέος οργανισμός προστασίας της δημόσιας υγείας»

«Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελεί τομή δεδομένου ότι δημιουργεί έναν νέο οργανισμό προστασίας της δημόσιας υγείας. Πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει έναν ουσιαστικά έγκυρο νέο φορέα, που θα συγκεντρώνει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Θα είναι πρώτα από όλα ένας φορέας υψηλού επιστημονικού κύρους για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων δημόσιας υγείας – όχι μόνο τα μεταδοτικά νοσήματα όπως ήταν μέχρι τώρα – αλλά και τα μη μεταδοτικά νοσήματα. Θα έχει ευθύνη για τη μελέτη της δημογραφικής εξέλιξης και γήρανσης, την προστασία της παιδικής και τρίτης ηλικίας, την ενιαία υγεία, την περιβαλλοντική υγεία κλπ» είπε ο κ. Ρόζενμπεργκ.

Όπως σημείωσε, ο νέος οργανισμός θα έχει ουσιαστική επιχειρησιακή δράση σε θέματα διασυνοριακών απειλών για την υγεία, συντονισμού με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της ΕΕ, όπως είναι η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας, η Επιτροπή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού, και συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, όπως γίνεται και σήμερα. Θα έχει, επίσης, όπως τόνισε, ουσιαστική συμβολή, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, στην ενημέρωση της κοινής γνώμης σε προγράμματα πρόληψης κι αγωγής υγείας, θα συμβάλλει στον «αλφαβητισμό υγείας» του πληθυσμού και θα έχει ουσιαστικό περιεχόμενο επιστημονικής έρευνας.

«Το νομοσχέδιο για τον ΕΟΔΥ αποτελεί έναν νόμο πλαίσιο, του οποίου οι διατάξεις χρειάζονται εξειδίκευση με έκδοση εφαρμοστικών κανονισμών. Από την άποψη αυτή η μετάβαση από το ΚΕΕΛΠΝΟ στον ΕΟΔΥ αποτελεί, κατά την άποψή μου, ένα εγχείρημα πρωτοφανούς διοικητικής, οργανωτικής και νομικής δυσκολίας» είπε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι περίοδοι επιδημίας και η ανάγκη στελέχωσης των δομών υγείας

Ο ίδιος επισήμανε ότι η μετάβαση θα γίνει με τον οργανισμό εν λειτουργία, θα γίνει σε μια περίοδο με αυξημένες απαιτήσεις δράσεων για τη δημόσια υγεία, όπως είναι η τρέχουσα επιδημία της γρίπης, η αναμενόμενη επιδημία του Δυτικού Νείλου, η ελονοσία, αλλά και των διοικητικών απαιτήσεων που προκαλούνται από την ανάγκη στελέχωσης των δομών υγείας, που περιθάλπουν χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα.

«Η μετάβαση θα γίνει σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, αφού θα προχωρήσει σε προεκλογική περίοδο, δηλαδή σε μια περίοδο με έντονες διεκδικήσεις από την πλευρά των εργαζομένων του οργανισμού. Για τους λόγους αυτούς, το υπουργείο πρέπει να χαράξει έναν ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την ομαλή μετάβαση στον ΕΟΔΥ, μέσα σε χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί και από τον νόμο και από την πολιτική βούληση» υποστήριξε ο κ. Ρόζενμπεργκ.

Τι διασφαλίζεται με το νομοσχέδιο

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των υπαλλήλων που ήδη υπηρετούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου στο ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς η ένταξή τους στον νέο φορέα προβλέπεται ρητά στο σχέδιο νόμου.
Οι εργαζόμενοι

«Προσδοκούμε και περιμένουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Γιώργος Δελλής, που αναγνώρισε ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται αυτοδίκαιη μεταφορά των συμβάσεων στον νέο φορέα, τον ΕΟΔΥ. Επισήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχει ασάφεια ως προς τη διαδικασία της μεταφοράς των συμβάσεων, είπε ότι στο διάστημα της μετάβασης θα πρέπει να προβλεφθεί η χρηματοδότηση του οργανισμού ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και ζήτησε μεταγαλύτερη κατοχύρωση των γιατρών του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο κ. Δελλής ανέφερε, τέλος, ότι στον νέο οργανισμό πρέπει να προβλεφθεί η συμμετοχή μέλους του δ.σ. των εργαζομένων στο δ.σ. του νέου οργανισμού.

Loading