Σε αποσύνθεση νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Σε αποσύνθεση νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Του Αντώνη Τσολναρά

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκονται νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Μολονότι ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ασθενείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις μονάδες υγειονομικές περίθαλψης και των Κέντρων Υγείας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας είναι τεράστια, όπως καταγγέλλει στην Politik ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Αυτή η κατάσταση, λόγω της αθρόας έλευσης τουριστών πλήττει θανάσιμα την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, με υπουργική απόφαση που υπέγραψε προ ολίγων ημερών, παρέτεινε τη θητεία σαράντα δύο διοικητών και επτά αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων, με αποτέλεσμα εάν αυτοί απομακρυνθούν από την επόμενη κυβέρνηση, να δικαιούνται αποζημίωση.

Τεράστια τα προβλήματα στις Κυκλάδες

«Παρότι και πέρσι είχαμε επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές μονάδες στα νησιά, παρότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, υπάρχει μια κωλυσιεργία από τη μεριά της κυβέρνησης να λύσει αυτά τα ζητήματα», σχολίασε στην Politik ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι Κυκλάδες, παρότι «έχουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα τους θερινούς μήνες, εν τούτοις δεν έχουν ούτε μια κλίνη ΜΕΘ σε δημόσιο νοσοκομείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε νοσοκομεία όπως αυτό της Σαντορίνης να μην γίνονται ούτε απλά χειρουργεία ή φυσιολογικοί τοκετοί, εξαιτίας έλλειψης αναισθησιολόγων και χειρουργών. Το ίδιο συμβαίνει και στη Νάξο.

Στα Κέντρα Υγείας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ούτε μια γενική εξέταση αίματος, ούτε μια ακτινογραφία λόγω της απουσίας γιατρών. Είναι αδιανόητο στα νησιά των Κυκλάδων και του βορείου Αιγαίου πολλά νησιά να έχουν σταματήσει τη Δευτεροβάθμια λειτουργία τους», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

Χειρότερη όμως είναι η κατάσταση και όσον αφορά στα έκτακτα περιστατικά, αφού «όλα αντιμετωπίζονται με αεροδιακομιδές. Ακόμη κι έτσι, όμως, υπάρχει πρόβλημα, γιατί στη Σύρο που βρίσκεται η βάση των αεροδιακομιδών, στις δεκαπέντε ημέρες κάθε μήνα, διατίθεται ακατάλληλο ελικόπτερο, το οποίο είναι μεγάλο και δεν μπορεί ούτε να πετάξει, ούτε να προσγειωθεί στα μικρά ελικοδρόμια των κυκλαδίτικων νησιών.

Ως αποτέλεσμα, αυτές τις δυο εβδομάδες, το πρόβλημα στις Κυκλάδες είναι τεράστιο. Στα εργαστήρια του νοσοκομείου Σύρου η κατάσταση είναι τραγική όσον αφορά στη στελέχωση του προσωπικού. Δεν υπάρχει φύλαξη στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα ειδικά τη νύχτα να έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα κλοπών και περιστατικά βίας σε βάρος νοσηλευτικού προσωπικού και ασθενών».

«Προσλαμβάνουν ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι»

Δυστυχώς όμως, τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί: «Στην Κω δεν υπάρχει καρδιολόγος, υπάρχει ένας ιδιώτης που προσφέρει υπηρεσίες στους κατοίκους, όταν και αν είναι τυχεροί να βρίσκεται για λίγη ώρα στο νοσοκομείο. Και δεν είναι το μόνο νοσοκομείο σε ελληνικό νησί που προσλαμβάνει γιατρούς με μπλοκάκι για κάποιες ώρες, οι οποίοι παράλληλα διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του νοσοκομείου είναι παλιός και ελλιπής, η υλικοτεχνική υποδομή του έχει πολλά προβλήματα. Δεν υπάρχουν κονδύλια από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου για ανακαίνιση του κτηρίου και των κλινικών. Το Κέντρο Υγείας στην Αντιμάχεια συνεχίζει και είναι “φάντασμα”.

Είναι ένα καινούργιο τεράστιο κτήριο που στοίχισε εκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό, είναι εξοπλισμένο με ακτινολογικό, μικροβιολογικό εργαστήριο και ιατρεία, όμως λειτουργεί με έναν ιατρό και νοσηλευτή. Έχουμε αναδείξει το ζήτημα μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων, όμως δεν ιδρώνει το αυτί της κυβέρνησης» καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Να θυμηθούμε ότι στην Τήνο δεν υπήρχε γυναικολόγος, με αποτέλεσμα ένα παιδάκι να χάσει τη ζωή του πριν από λίγο καιρό. Ακόμη, πολλά είναι τα νησιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το ΕΚΑΒ, αφού δεν υπάρχουν διασώστες. Αυτή ήταν η αιτία που πέρσι πέθανε μια τουρίστρια, γεγονός που μας έκανε ρεζίλι διεθνώς. Το ακτινολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου Κεφαλονιάς δεν λειτουργεί πολλές φορές απόγευμα- νύχτα λόγω έλλειψης προσωπικού. Υπάρχει ένας τραυματιοφορέας στο νοσοκομείο σε κάθε βάρδια. Οι κλινικές μπάζουν νερά, πέφτουν οι σοβάδες στα κεφάλια ασθενών και προσωπικού», προσθέτει.

«Η δημόσια Υγεία δεν χρηματοδοτείται»

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο η έλλειψη του προσωπικού επιφέρει και άλλες δυσλειτουργίες στο σύστημα Υγείας, οι οποίες σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του δυτικού κόσμου θα φαίνονταν παράταιρες. «Τα Κέντρα Υγείας πολλές φορές κλείνουν το μεσημέρι γιατί δεν υπάρχει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που απαιτείται ώστε να γίνονται εφημερίες το απόγευμα και το βράδυ.

Λειτουργούν με ωράριο τράπεζας και εφημερεύουν ημέρα παρά ημέρα. Αρκεί να πούμε ότι στο νομό Πρέβεζας, περιοχή που επίσης δέχεται πολλή επισκεψιμότητα, όλα τα Κέντρα Υγείας εφημερεύουν ημέρα παρά ημέρα γιατί δεν υπάρχει επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», εξηγεί και συνεχίζει:

«Δυστυχώς, επειδή η δημόσια Υγεία δεν χρηματοδοτείται και δεν στελεχώνεται, ημέρα με την ημέρα οδηγείται σε μια διαχειρίσιμη κατάσταση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πραγματικά ανθρώπινες ζωές.

Και παρότι κάθε χρόνο επισημαίνουμε στην κυβέρνηση τα προβλήματα αυτά που υπάρχουν στα νησιά που υποδέχονται τόσους τουρίστες, δεν κάνει απολύτως τίποτα. Και πώς να κάνει, όταν οι δαπάνες για τη δημόσια Υγεία βρίσκονται στο 5,2% του ΑΕΠ, την ώρα που στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό υπερβαίνει το 7,5%;».

«Σκανδαλώδης η παράταση της θητείας των διοικητών»

Κι ενώ χρόνο με το χρόνο οι παθογένειες και οι ελλείψεις στις υγειονομικές μονάδες των τουριστικών περιοχών γιγαντώνονται, ο κ. Πολάκης λίγο πριν παραδώσει -όπως όλα δείχνουν- τον υπουργικό του θώκο, προχώρησε -σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο- σε «σκανδαλώδη παράταση της θητείας των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων την ημέρα προκήρυξης των εκλογών. Αυτά τα στελέχη θα πρέπει να επιλέγονται από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημοσίας Διοίκησης με βάση το ν. 4369/2016. Η σύσταση του Μητρώου Στελεχών έπρεπε να γίνει από τις 13 Ιουλίου 2016, αλλά ακόμη τίποτα».

Πρόκειται για «δέσμευση της χώρας προς τους δανειστές, όμως η κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, θεσμοθέτησε το N. 4600/2019, όπου μέσω του άρθρου 159, δίνεται η δυνατότητα παράτασης της θητείας των σημερινών διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2018, αν και η επιλογή έγινε με κομματικά κριτήρια από την Επιτροπή του υπουργείου Υγείας».

Ως αποτέλεσμα, στις 10 Ιουνίου 2019 ο κ. Πολάκης υπέγραψε υπουργική απόφαση, βάσει της οποίας «παρατείνεται η θητεία 42 διοικητών και 7 αναπληρωτών διοικητών, που λήγει εντός της προεκλογικής ή μετεκλογικής περιόδου.

Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία  τοποθετήθηκαν με κομματικά κριτήρια στα νοσοκομεία έχοντας ως σκοπό την κατάληψη του κράτους όπως χαρακτηριστικά έχει πει πολλές φορές ο Πολάκης, που δίνει στους εκλεκτούς του, το δικαίωμα να προσφύγουν στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης τους από την επόμενη κυβέρνηση. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ», τόνισε ο κ. Γιαννάκος.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημείωσε πως «αν ο κ. Πολάκης έδειχνε την ίδια σπουδή να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές μονάδες, με αυτή που έδειξε στην άκρως ρουσφετολογική υπόθεση των διοικητών, όλα θα ήταν σαφώς καλύτερα.

Η κυβέρνηση αυτή όμως, συνεχώς ωραιοποιεί την πραγματικότητα και δεν επιλύει τα προβλήματα. Οι μόνοι ευτυχισμένοι με αυτήν την κατάσταση είναι ο Πολάκης και ο Τσίπρας, που μεταφέρουν μια εικονική πραγματικότητα, όμως οι ασθενείς και το προσωπικό υποφέρουν. Την πληρώνουν ζωές ασθενών».


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Politik” την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Loading