Στην προϊστορική ανασκαφή στο Λισβόρι της Λέσβου η περιφερειάρχης Β.Αιγαίου

Στην προϊστορική ανασκαφή στο Λισβόρι της Λέσβου η περιφερειάρχης Β.Αιγαίου

Επίσκεψη στην ανασκαφική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στα Ροδαφνίδια Λισβορίου Λέσβου από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης υπό την αναπληρώτρια καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας Νένα Γαλανίδου πραγματοποίησε χθες (Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018) η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Η περιφερειάρχης περιηγήθηκε στα αρχαιολογικά σκάμματα από την κ. Γαλανίδου καθώς και στο εργαστήριο της ερευνητικής ομάδας που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού και ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών και τα νέα ευρήματα που έχουν έρθει το φως.

Ας σημειωθεί ότι η ανασκαφική έρευνα χρηματοδοτείται για χρονικό διάστημα πέντε ετών στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Κρήτης για την εκτέλεση του έργου «Παλαιολιθική-Παλαιοπεριβαλλοντική Έρευνα Βορείου Αιγαίου», συνολικού προϋπολογισμού 255.600 ευρώ.

Η αρχαιολογική έρευνα συνίσταται σε γεωγραφική, ιστορική και θεματική επέκταση της ήδη υπάρχουσας ανασκαφής στα Ροδαφνίδια Λισβορίου. Στον πρώτο άξονα, τον γεωγραφικό, αντικείμενο είναι ο εντοπισμός και άλλων πρώιμων θέσεων στη Λέσβο, έτσι ώστε να κατανοηθεί το δίκτυο της εγκατάστασης των νομαδικών πληθυσμών της προϊστορίας.

Στον δεύτερο άξονα, τον ιστορικό, θα προχωρήσουν σε μεγαλύτερο βάθος οι ανασκαφικές, επιφανειακές, γεωαρχαιολογικές και γεωφυσικές έρευνες, ώστε να αποκτηθεί μια έγκυρη και σφαιρική εικόνα της ιστορίας της παρουσίας των πρώτων κατοίκων της Λέσβου και του βορείου Αιγαίου.

Στον τρίτο, τέλος, άξονα η έρευνα εστιάζει στο παλαιοπεριβάλλον στο οποίο ανέπτυσσε δραστηριότητα ο προϊστορικός άνθρωπος και στη χαρτογράφηση των διαθέσιμων φυσικών πόρων που τον προσέλκυαν στη Λέσβο και το βόρειο Αιγαίο.

Ήδη, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, πραγματοποιήθηκε θαλάσσια γεωφυσική έρευνα στον κόλπο της Καλλονής και στις ακτές της νότιας Λέσβου από το ΕΛΚΕΘΕ σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης της Θάλασσας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου για την αναπαράσταση της ιστορίας της λιμνοθάλασσας της Καλλονής και των νότιων ακτογραμμών του νησιού.

Η περιφερειάρχης ευχαρίστησε την κ. Γαλανίδου «για την πολυετή παρουσία και το σπουδαίο έργο της ομάδας της, με τη συμμετοχή φοιτητών και επιστημόνων από την Ευρώπη και την Αυστραλία, το οποίο ανοίγει νέους δρόμους και νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της Λέσβου και ιδιαίτερα της νότιας περιοχής του νησιού, που δοκιμάζεται μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play