Στην τελική ευθεία η δίκη της Χρυσής Αυγής

Στην τελική ευθεία, μετά από …τέσσερα χρόνια, μπαίνει η δίκη της Χρυσής Αυγής, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει δρόμο ακόμα μπροστά της για την τελική ετυμηγορία του δικαστηρίου.

propoli

Σήμερα πάντως  αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση και του τελευταίου μάρτυρα υπεράσπισης, κι αφού προηγηθούν οι σχολιασμοί των καταθέσεων των μαρτύρων, από πλευράς υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, αναμένεται να κηρύξει, μετά από 361 συνεδριάσεις, την έναρξη των απολογιών των κατηγορουμένων

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι είναι συνολικά 68 άτομα, εκ των οποίων 65  αντιμετωπίζουν και την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους βουλευτές,που δεν παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο αλλά εκπροσωπήθηκαν από συνηγόρους, θα προσέλθουν  στο ακροατήριο , κατά την  πιο κρίσιμη στιγμή για έναν κατηγορούμενο, προκειμένου όταν έρθει η σειρά τους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Αξίζει να τονιστεί ότι με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα όποιος τυχόν κριθεί ως «διευθυντής» εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον πέντε χρόνων, η οποία ποινή είναι εκτιτέα και δεν εξαγοράζεται, ούτε μετατρέπεται.

Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών θα ακολουθήσει η εισαγγελική αγόρευση επί της ενοχής και στη συνέχεια οι  αγορεύσεις των συνηγόρων  πολιτικής αγωγής που εκπροσωπούν τα θύματα των ενεργειών των εμπλεκομένων, με σημαντικότερο το κομμάτι της δικογραφίας που αφορά στη δολοφονία του εμβληματικού πλέον μουσικού ,Παύλου Φύσσα, και τέλος οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της δίκης η πρωτόδικη απόφαση αναμένεται να εκδοθεί  στις αρχές του  2020.

Επισημαίνεται ότι  κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας εξετάστηκαν 147 μάρτυρες κατηγορητηρίου και 70 μάρτυρες υπεράσπισης.

Loading