Στη φυλακή η δράστις του «σύγχρονου Κωσταλέξι»

Στη φυλακή η δράστις του «σύγχρονου Κωσταλέξι», που ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 2014, όταν αποκαλύφτηκε η φρικτή κακοποίηση στην οποία υποβαλλόταν μια ανάπηρη κοπέλα από την γυναίκα που υποτίθεται ότι την … φρόντιζε.

propoli

Η Όλγα Μαχατίδου που κηρύχτηκε ένοχη, καταδικάστηκε από το δικαστήριο του δεύτερου βαθμού σε κάθειρξη 10 χρόνων.

Το κακούργημα για το οποίο καταδικάστηκε είναι έκθεση ζωής σε κίνδυνο μετά από μετατροπή της αρχικής κατηγορίας της απόπειρας ανθρωποκτονίας .

Ο συγκατηγορούμενος και συγγενής της Μαχατίδου καταδικάστηκε σε 5 έτη για απλή συνέργεια και η ποινή του είναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως. Θα την αποπληρώσει σε 36 δόσεις…

Ζωή στον… φωταγωγό

Το θύμα, η Μαρία Παπαδοπούλου, είχε βρεθεί το 2014 να ζει σε άθλιες συνθήκες, πεταμένη στην κυριολεξία στον φωταγωγό του σπιτιού της, με ένα σπασμένο πόδι δεμένο σε ξύλο, καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με μουσαμάδες.

Αμέσως κατηγορήθηκαν για την κατάσταση της η γυναίκα που… την φρόντιζε, καθώς το κορίτσι ήταν παράλυτο, αλλά και ένας συγγενής της.

Για την οικογενειακή τραγωδία που οδήγησε την άτυχη Μαρία στο αναπηρικό αμαξίδιο μίλησε στο δικαστήριο η Ιωάννα Πλεύρη, η γειτόνισσα που αποκάλυψε την ιστορία και είναι πλέον η δικαστική της συμπαραστάτρια.

Προσπάθησε να αυτοκτονήσει

«Η Μαρία είχε έρθει στην πολυκατοικία με τη μαμά και τη γιαγιά της. Όταν πέθανε η γιαγιά ,η Μαρία έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Ήταν ένα ιδιαίτερο παιδί. Η Μαρία μετά την απόπειρα έμεινε ανάπηρη από την πτώση από το μπαλκόνι. Έτσι η μητέρα της πήρε την κατηγορούμενη για να την προσέχει», ξεκίνησε την κατάθεση της η μάρτυρας.

Όταν έφυγε από τη ζωή και η μητέρα της Μαριας, η φροντίδα της πέρασε αποκλειστικά στην κατηγορούμενη. Για πολλά χρόνια οι γείτονες πίστευαν ότι η Μαρία είχε τη φροντίδα που έπρεπε. Όταν όμως το 2014 η κατηγορούμενη αρρώστησε, εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια πως κάτι δεν πήγαινε καλά στο διαμέρισμα.

«Άκουγε διάφορα»

«Το 2014 η μητέρα μου είπε ότι έχουν βγάλει έξω τη Μαρία και ότι ακούει διαφορα. Δεν μπορούσα να δω γιατί ήταν καλυμμένη με σεντόνια και κουρτίνες μπάνιου. Παρακαλούσε για νερό και φαγητό. Της μιλούσαν άσχημα. Κάποια στιγμή που αντιλήφθηκα ότι έλειπε η κατηγορούμενη, χτύπησα την πόρτα και άνοιξε ο συγγενής της. Βγήκα στο μπαλόνι. Είδα ένα σκελετό. Τα μαλλιά κουρεμένα ασύμμετρα. Γεμάτη πληγές. Σκασμένα χέρια και δόντια σάπια. Έμεινα… Μούδιασα. Μου είπε «δεν είμαι πολύ καλά με χτυπάει η Ολγα. Θέλω να αλλάξω γυναίκα. Να φύγουν αυτοί».

Η μάρτυρας περιέγραψε όλες τις προσπάθειες της να καλέσει βοήθεια είτε μέσω εισαγγελέα, είτε μέσω της πρόνοιας, όταν τελικά μια ανώνυμη καταγγελία στο Υγειονομικό έδωσε τη λύση.

Η τραγική περιγραφή

«Φοβήθηκα. Ζητούσε η Μαρία χυμό και της έλεγε η κατηγορούμενη «τώρα θα πάω περιβόλι να μαζέψω πορτοκάλια». Της φώναζα εγώ γιατί δεν της δίνετε χυμό; Μου έλεγε γιατί κατουριέται και θα σαπίσει ο ποπός της. Σε μια εβδομάδα έκανα ότι μπορούσα να την πάρουν από εκεί. Όταν τελικά ήρθε η αστυνομία και τη ρώτησα για το πόδι της, μου είπε ότι το έσπασε μόνη της. Της είχαν βάλει κάτι σχοινιά στον τοίχο για να πιάνεται και να την πλένει η κατηγορούμενη και όπως γύρισε μπλέχτηκε το πόδι της στον τοίχο κι έσπασε».

Την τραγική κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Μαρία περιέγραψε και μια ακόμη γειτόνισσα, η οποία την επισκέπτεται μέχρι και σήμερα.

«Μου χτύπησε το κουδούνι η κ. Πλεύρη σε χάλια κατάσταση και μου λέει θέλω να δεις κάτι. Αυτό που είδα με συγκλόνισε ως άνθρωπο. Αποστεωμένος άνθρωπος, σαν παιδί στην Αφρική. Υπήρχε και οσμή σηψαιμία. Τότε κινητοποιηθήκαμε πόρτα πόρτα. Μετρούσαν τα λεπτά για να σωθεί το κορίτσι», ανέφερε η μάρτυρας περιγράφοντας στην συνέχεια τη σημερινή κατάσταση της Μαρίας: «Πρέπει να την δείτε σήμερα! Άλλος άνθρωπος! Έχει πάρει βάρος, είναι χαρούμενη ,γελάει».

Τα αρνήθηκε όλα

Στην απολογία της η κατηγορούμενη υποστήριξε κλαίγοντας: «Όλα είναι ψέμματα. Για το φωταγωγό όλα τα μπαλκόνια εκεί είναι! Σε ποιο χάλι ήταν; Φώναξα τόσες φορές ασθενοφόρο. Εγώ προσπάθησα σε όλα τα νοσοκομεία. Πήγα να καθαρίσουμε τις πληγές και μας την έδιναν πίσω. Σε τι κακή κατάσταση βρέθηκε; Είχα τον καρκίνο και δυο εβδομάδες την άφησα. Πλήρωσα το κρεβάτι καινούργιο, δυο τέντες την πρόσεχα. Έπαιρνα σεντόνια και φάρμακα. Ότι ήθελε από φαγητό έπαιρνα» υποστήριξε, χωρίς να πείσει όμως το δικαστήριο.

Την ενοχή και την καταδίκη όπως πρωτόδικα των δύο κατηγορουμένων πρότεινε ο Εισαγγελέας της έδρας τονίζοντας ότι η αφαίρεση της ζωής της Μαρίας ήταν ο τελικός στόχος των δραστών προκειμένου να πάρουν το σπίτι της, το οποίο είχε δωρίσει στην Μαχατίδου.

«Ήδη από το 2008 – επισήμανε ο εισαγγελικός λειτουργός- υπήρξε με αδιαφανείς συνθήκες υφαρπαγή του διαμερίσματος της Μαρίας. Και η συμβολαιογράφος γνώριζε ότι η συμβαλλόμενη έπασχε δικαιοπρακτικής ικανότητας.

Υπήρχε ισχυρό κίνητρο αφαίρεσης της ζωής της . Δρομολογήθηκε με έναν επιμελημένο τρόπο και διαδοχικές ενέργειες. Το μοιραίο θα ήταν αναπόφευκτο αν δεν υπήρχε η επαινετή παρέμβαση της κ. Πλεύρη. Στόχος ήταν η αφαίρεση της ζωής της Μαρίας για να καρπωθεί το όφελος της μεταβίβασης του διαμερίσματος».

Loading