Στις 16-17 Οκτωβρίου το πρώτο Διεθνές Συνέδριο Ποδοσφαίρου Γυναικών στην Αθήνα

Στις 16-17 Οκτωβρίου το πρώτο Διεθνές Συνέδριο Ποδοσφαίρου Γυναικών στην Αθήνα

Στις 16-17 Οκτωβρίου πρώτο Διεθνές. Το ποδόσφαιρο φυσικά είναι και γυναικείο σπορ! Οι γυναίκες τού αφοσιώνονται με το ίδιο πάθος όπως οι άνδρες! Μπαίνουν με δύναμη σε όλες τις φάσεις, πρ…. Στις 16-17 Οκτωβρίου πρώτο Διεθνές. Το ποδόσφαιρο φυσικά είναι και γυναικείο σπορ! Οι γυναίκες τού αφοσιώνονται με το ίδιο πάθος όπως οι άνδρες! Μπαίνουν με δύναμη σε όλες τις φάσεις, πρ…. ροη

Το ποδόσφαιρο φυσικά είναι και γυναικείο σπορ! Οι γυναίκες τού αφοσιώνονται με το ίδιο πάθος όπως οι άνδρες! Μπαίνουν με δύναμη σε όλες τις φάσεις, προσφέρουν υψηλό θέαμα και γκολ!

Στην Ελλάδα, το γυναικείο ποδόσφαιρο αναπτύσσεται με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς. Στους 140 συλλόγους υπό την αιγίδα της ΕΠΟ που διατηρούν τμήμα γυναικείου ποδοσφαίρου, 7.000 κορίτσια έχουν αθλητικό δελτίο. Δεκάδες είναι ήδη οι Ελληνίδες παίκτριες που λόγω του υψηλού επιπέδου τους αγωνίζονται σε ξένα πρωταθλήματα. Το ποδόσφαιρο ταιριάζει, όπως αποδεικνύεται, στην ιδιοσυγκρασία των Ελληνίδων και χωρίς αμφιβολία οι Ελληνίδες έχουν ταλέντο στην μπάλα! Σήμερα οι γυναίκες δίνουν… κλωτσιά στα στερεότυπα παίζοντας μπάλα, ένα μέχρι πρότινος αγαπημένο άθλημα και προνόμιο των… ανδρών! Η ενασχόληση των γυναικών με το ποδόσφαιρο, εκτός από την προσωπική ευχαρίστηση και ικανοποίηση που δίνει σε κάθε παίκτρια, προάγει την ισότητα των φύλων, αφού μια γυναίκα που κάνει «μαγικά» με την μπάλα δεν μπορεί παρά να προκαλέσει τον σεβασμό των ανδρών!

Διαπιστώσεις όπως οι προαναφερόμενες ήταν αυτές που «γέννησαν» την ιδέα της διοργάνωσης του πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου Ποδοσφαίρου Γυναικών στην Αθήνα από τον Διεθνή Οργανισμό για την Ανάπτυξη των Επιχειρήσεων και των Αθλητικών Ομάδων ΙΒF-Intelligent Business Forces. Το διήμερο 16-17 Οκτωβρίου, το AthensWFS (www.athenswfs.com) ή ολογράφως Athens Women’s Football Summit θα συγκεντρώσει τεράστια ονόματα τόσο από το χώρο του γυναικείου ποδοσφαίρου, όσο και από αυτόν του ανδρικού! Ο γνωστός στους Έλληνες από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό, Ζιλμπέρτο Σίλβα, είναι ένθερμος υποστηρικτής του γυναικείου ποδοσφαίρου και έχει κληθεί ως ομιλητής στο Συνέδριο.

Στο πάνελ των εισηγητών θα βρίσκεται και η καλύτερη Ιταλίδα παίκτρια όλων των εποχών, η Κατερίνα Μοράτσε, που πέτυχε περισσότερα από 550 γκολ στο ιταλικό πρωτάθλημα, 105 γκολ με την εθνική Ιταλίας, έγινε η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο ιταλικό Hall of Fame του ποδοσφαίρου, ενώ ήταν και η πρώτη γυναίκα προπονήτρια σε ανδρική ποδοσφαιρική ομάδα! Οι διοργανωτές του 1ου AthensWFS και μέτοχοι της IBF, Μάριος Χρήστος Σφαντός και Αγησίλαος Τουμαζάτος, εξήγησαν σε συνέντευξη Τύπου πως βασικός στόχος τους είναι να αποτελέσει ένα παγκόσμιο ετήσιο Forum συγκέντρωσης για το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα. Oι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και την ταινία “Coach”, που είναι βασισμένη στην ιστορία μίας Αμερικανίδας, στην οποία κάποιοι αρνήθηκαν να της δώσουν την ευκαιρία να βγάλει δίπλωμα προπονήτριας ποδοσφαίρου στην υψηλότερη βαθμίδα, αλλά εκείνη… το έκανε ούτως ή άλλως!

Ο Μάριος Χρήστος Σφαντός διετέλεσε πρώην εισαγγελέας σε θέματα σοβαρής οικογενειακής βίας και σεξουαλικά εγκλήματα στην κομητεία του Queens στη Νέα Υόρκη, είναι καθηγητής πανεπιστημίου στο Mercy College της Νέας Υόρκης πάνω σε θέματα αθλητικού δίκαιου, αλλά κυρίως είναι ένας άνθρωπος που έχει αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο. Η Βαλένθια του έχει εμπιστευθεί το ρόλο του διευθυντή επικοινωνίας των ακαδημιών της (κορίτσια και αγόρια) στη Νέα Υόρκη. «Αν το ποδόσφαιρο είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό φαινόμενο παγκοσμίως, το ποδόσφαιρο γυναικών είναι το πιο σημαντικό κίνημα μέσα στο ποδόσφαιρο! Ένα κίνημα που στέλνει μηνύματα για τεράστια κοινωνικά θέματα, όπως αυτά της ισότητας και της δικαιοσύνης. Το ποδόσφαιρο γυναικών εκφράζει το ποδόσφαιρο που όλοι μας αγαπήσαμε κάποια άλλη εποχή και δυστυχώς πλέον έχει αλλάξει παγκοσμίως!» επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του Διεθνούς Συνεδρίου Ποδοσφαίρου Γυναικών.

Στην ερώτηση αν έχουν σκεφτεί τρόπους να πείσουν τους Έλληνες γονείς πως το ποδόσφαιρο δεν είναι ανδρικό σπορ και να γράψουν τα κορίτσια τους σε ποδοσφαιρικό σύλλογο, απάντησε:

«Η αλήθεια είναι πως αρκετές παίκτριες μου έχουν πει ότι λάποια στιγμή αντιμετώπισαν στερεοτυπικές νοοτροπίες πως το ποδόσφαιρο είναι αντρικό σπορ. Θεωρώ πως τέτοιες πεποιθήσεις έχουν προκύψει, επειδή ο κόσμος δεν έχει παρακολουθήσει ποδόσφαιρο γυναικών. Δεν το έχει ζήσει από κοντά. Δεν έχει δει την ομορφιά του. Δεν έχει σκεφτεί ότι το ποδόσφαιρο προσδίδει αυτοπεποίθηση σ’ ένα κορίτσι, μαθαίνει να έχει πειθαρχία, να κάνει υπομονή και φυσικά γεμίζει χαρά. Οι γονείς οφείλουν να ρωτήσουν το κορίτσι τους αν θέλει να παίξει μπάλα και να δώσουν την ευκαιρία στο κορίτσι τους. Αυτά τα στερεότυπα τα έχουν ξεπεράσει στις περισσότερες δυτικές χώρες. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα μόνο στο Λύκειο παίζουν 400.000 κορίτσια ποδόσφαιρο. Αυτά τα κορίτσια είναι μάλιστα τα πιο δημοφιλή στο σχολείο, προσελκύουν τον θαυμασμό. Στερεότυπα που θέλουν το ποδόσφαιρο να είναι αντρικό σπορ προέρχονται από άλλες εποχές και έχουν τελειώσει παγκοσμίως».

Κι ενώ στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη για κάποιους ξεκάθαρο πως οι γυναίκες παίζουν ποδόσφαιρο, η 4 φορές χρυσή Ολυμπιονίκης και 4 φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια εθνική γυναικών των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή στην Αμερικανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με την κατηγορία για μεγάλες ανισότητες στους μισθούς σε σχέση με την εθνική ανδρών και κακές συνθήκες εργασίας. «Οι 28 παίκτριες της εθνικής που κατέθεσαν την αγωγή διεκδικούν αναδρομικά μισθούς και αποζημιώσεις για την κακομεταχείριση που λένε ότι έχουν υποστεί από την Ομοσπονδία. Η εθνική γυναικών των ΗΠΑ έχει φέρει περισσότερες επιτυχίες και περισσότερα χρήματα εν συγκρίσει με την εθνική ανδρών των ΗΠΑ» εξήγησε ο Μάριος Χρήστος Σφαντός…

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play