INTIME

Στον ανακριτή σήμερα ο Γ. Παπαντωνίου

Για σήμερα έχει κληθεί σε απολογία ο πάλαι ποτέ τσάρος της Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, ενώπιον της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς.

propoli

Καταπέλτης το κατηγορητήριο σε βάρος του.

Ο ίδιος μιλά για σκευωρία υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι… πληρώνει το τίμημα επειδή έβαλε την χώρα στο ευρώ.

Στο μεταξύ βέβαια , μόλις την περασμένη εβδομάδα οι ανακριτές της υπόθεσης απέστειλαν έγγραφο προς τη Βουλή προκειμένου να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται σε βάρος του και το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας εκτός από αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) για το οποίο έχει κληθεί να απολογηθεί σήμερα.

Ίσως ζητήσει και νέα προθεσμία

Πληροφορίες λένε ότι μπορεί και να ζητήσει και νέα προθεσμία, μετά την δίμηνη που είχε λάβει τον περασμένο Ιούλιο.

Από το κατηγορητήριο πάντως που έχει συνταχθεί σε βάρος του και αφορά μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα και στη μεταβίβαση της πολυτελούς κατοικίας στη Σύρο, αναδεικνύονται ακόμα και οι λεπτομέρειες για το πως ο Γιάννος Παπαντωνίου όντας βουλευτής αλλά και υπουργός τότε της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να ξεπλύνει τουλάχιστον 2.835.197,05 ελβετικά φράγκα και να αποκτήσει – σύμφωνα με την Δικαιοσύνη- και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Τι προκύπτει από το έγγραφο

Όπως προκύπτει συγκεκριμένα από το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη οι ανακριτές ψάχνουν τώρα τον τελικό αποδέκτη ακόμα 2.242.299 ευρώ που έχει εμβαστεί από την ίδια γαλλική εταιρεία που φέρεται ότι δωροδόκησε τον Παπαντωνίου για τις φρεγάτες, και διακινήθηκε με παρεμφερή τρόπο και μέθοδο με το ποσόν που αποδίδεται πλέον ότι κατέληξε στον Γιάννο Παπαντωνίου.

Τονίζεται στο έγγραφο των ανακριτών προς την Βουλή, ότι από παράλληλη έρευνα τους για την ίδια υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη «έχουν προκύψει και περαιτέρω ενδείξεις καταβολής τουλάχιστον 2.600.000 από την ίδια γαλλική εταιρεία (THALES NEDERLNAD B.V.), που διακινήθηκαν επίσης μέσω offshore, ποσόν για το οποίο υπάρχουν επίσης ισχυρές ενδείξεις ότι είναι προϊόν παθητικής δωροδοκίας και του οποίου αναζητούνται οι τελικοί αποδέκτες».

Αναφέρουν δε σε άλλο σημείο του αποκαλυπτικού εγγράφου για τον πρώην υπουργό:

«Σε εκτέλεση του σχεδίου δράσης και νομιμοποίησης των παράνομων οφελημάτων του ως πρώην Υπουργός χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών και υπολογαριασμών, μέσω των οποίων εκτελέστηκαν για λογαριασμό του εκατοντάδες κινήσεις εντός του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα, οι οποίες απέβλεπαν στο να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό τουλάχιστον της ανωτέρω ωφέλειας του από οποιονδήποτε και ταυτόχρονα να προσδώσουν νομιμοφάνεια σε αυτήν.

Για το λόγο αυτό και προκειμένου αυτός να αποκρύψει από τα σχετικά τραπεζικά ιδρύματα ότι ο πραγματικά ωφελούμενος των ποσών που εμβάστηκαν στο ελβετικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν ο ίδιος συμφώνησε με τους συγκατηγορουμένους του Ανδρέα Μπάρδη και Σταυρούλα Κουράκου (σ.σ. η σύζυγος του) να διακινήσουν πρωτίστως αυτοί τα χρηματικά ποσά αποκρύπτοντας ότι ενεργούν στο όνομα και για λογαριασμό του δεδομένου ότι το επίδικο χρονικό διάστημα ήταν εν ενεργεία βουλευτής των Ελλήνων και υπουργός της ελληνικής Κυβέρνησης ήτοι ανήκε στα «πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα» (politically exposed persons-PEP).

Αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να δικαιολογηθεί πλήρως και αναλυτικά η προέλευση των χρημάτων, που θα διέρχονταν από τους εν λόγω λογαριασμούς».

Loading