Στο «σκαμνί» ο καθηγητής μουσικής που αποπλανούσε ανήλικα

Στο «σκαμνί» ο καθηγητής μουσικής που αποπλανούσε ανήλικα

Στο σκαμνί για αποπλάνηση ανηλίκων ο 62χρονος καθηγητής μουσικής και διακεκριμένος φλαουτίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Παναγιώτης Δράκος.

Ξεκίνησε σήμερα η δίκη του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθήνας και διεκόπη για τις 15 Οκτωβρίου.

Ο Παν. Δράκος, που έχει δύο κόρες, είχε συλληφθεί πριν από περίπου έναν χρόνο για ασελγείς πράξεις σε βάρος δυο ανήλικων μαθητριών του, ηλικίας 9 και 11 ετών. Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη όταν ένα από τα μικρά κορίτσια αποκάλυψε στους γονείς του τι συνέβαινε, με αποτέλεσμα να καταθέσουν μήνυση σε βάρος του.

Καλείται να λογοδοτήσει

Οι κατηγορίες που του αποδόθηκαν και για τις οποίες καλείται τώρα να λογοδοτήσει είναι της αποπλάνησης παιδιών κάτω των δώδεκα ετών, κατ’ εξακολούθηση, κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια, κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας, καθώς και της παράβασης του νόμου περί όπλων (οπλοφορία-οπλοκατοχή).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από τα Χριστούγεννα του 2016 έως τον Ιούλιο του 2017 χρησιμοποιώντας φιλοφρονήσεις στα δυο ανυποψίαστα κορίτσια προχωρούσε στη συνέχεια σε θωπείες στο στήθος, τα οπίσθια και τα γεννητικά όργανα τους ενώ τοποθετούσε τα χέρια τους στο μόριο του και τις παρακινούσε να το χαϊδέψουν. Μάλιστα όλα αυτά συνέβαιναν εν ώρα μαθήματος, όταν τα ανήλικα κορίτσια βρίσκονταν μόνα  μαζί του στα δωμάτια των ωδείων.

Πατέρας θύματος: «Τον φοβάται ακόμα»

«Η κόρη μου είχε κλείσει τότε τα δέκα», άρχισε την κατάθεση του στο δικαστήριο ο πατέρας θύματος, και συνέχισε:

«Από το Σεπτέμβριο του 2014 είχε δάσκαλο το Παναγιώτη Δράκο. Πριν τα Χριστούγεννα του 2016 παραπονέθηκε ότι αισθάνεται άσχημα κατά το μάθημα γιατί την αγγίζει σε διαφορά σημεία, στους μηρούς και στη μέση επικαλούμενος ότι της διορθώνει τη στάση του σώματος. Θεωρήσαμε επειδή ήταν άτομο υπεράνω υποψίας και τον εμπιστευόμασταν απόλυτα ότι οι κινήσεις του είχαν να κάνουν με τη στάση του σώματος. Δεν περνούσε από το μυαλό μας κάτι τέτοιο,  δεν είχε ποτέ προκληθεί κάποιο περιστατικό.

Μεσολάβησαν οι διακοπές και της είπα ότι θα πάω στον δάσκαλο να του μιλήσω και να του εξηγήσω ότι το παιδί αισθάνεται δυσφορία. Στο επόμενο μάθημα 9/1 πήγα για του μιλήσω αλλά μου είπε η Αναστασία ότι δεν συνέβη κάτι και ότι δεν υπήρχε λόγος να του μιλήσω. Στο επόμενο μάθημα επικαλέστηκε αδιαθεσία και το τρίτο  ήταν το μάθημα στο οποίο γύρισε πίσω πολύ αναστατωμένη και μας είπε τρεμάμενη πολλά περιστατικά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Το παιδί ένοιωσε  ότι έκανε πράγματα ανάρμοστα. Μας είπε ότι έβαλε το χέρι του στα οπίσθια της και τη θώπευε με πρόσχημα να της βάλει μέσα τη φανέλα. Έβαλε το χέρι του στους μηρούς και το δάχτυλο του στα γενετική της όργανα. Έβαλε το χέρι της στα όργανα του και τη ρώτησε αν της αρέσει.

Την έβαλε να καθίσει με τα πόδια ανοιχτά και την τράβηξε φωτογραφίες. Της είπε ότι αν την ενοχλεί κάτι να το συζητήσει με εκείνον και να μην μας πει τίποτα. Υπήρξε πολύ μεγάλη αναστάτωση στο σπίτι προσπαθήσαμε να δούμε τι θα κάνουμε.

Διέκοψα το ωδείο απευθύνθηκα σε γραμμή υποστήριξης και έκανα καταγγελία στο συνήγορο του πολίτη. Εκείνοι με κατεύθυναν ότι πρέπει να ενημερώσω το ωδείο, να κινηθούμε νομικά και υποστηρίξουμε ψυχολογικά το παιδί.

Πήγαμε στο Παίδων για τη συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού. Μήνυση υποβάλαμε τον Ιούλιο του 2017 . Ήθελε το παιδί να μην συμβεί σε αλλά παιδιά, στην αρχή ένιωθε ενοχές και μετά όταν κατάλαβε ότι δεν έφταιγε ήθελε έστω μια ηθική δικαίωση. Στην αρχή η μικρή είχε πολλούς εφιάλτες κι έχει ακόμα ένα άγχος μην την αφήσουμε μόνη της με άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. Μου έχει πει ότι φοβάται μην τυχόν ελευθερωθεί ο κατηγορούμενος και στραφεί εναντίον της».

«Δεν θέλει να κοιμάται μόνη της»

Η μητέρα ενός ενιάχρονου τότε κοριτσιού, είπε στο δικαστήριο: «Το παιδί μου έκανε μαθήματα από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Εγώ δεν αντιλήφθηκα το πρόβλημα, με κάλεσαν για κατάθεση τον Ιούλιο από την αστυνομία. Τότε μάθαμε τι είχε συμβεί γιατί κατέθεσε και το παιδί στην αστυνομία. Από το Πάσχα και μετά δεν ήθελε να πηγαίνει στα μαθήματα.

Έλεγε ότι βαρέθηκε και κουράστηκε. Εκ των υστέρων, μετά την κατάθεση στην αστυνομία, μου είπε ότι την θώπευε ότι της έλεγε ότι την αγαπάει τη θώπευε στο στήθος στα οπίσθια και στα γεννητικά όργανα και μέσα και έξω από τα ρούχα. Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνεται μια φρικτή πράξη από έναν ενήλικα σε ένα παιδί σε ένα ωδείο γεμάτο κόσμο.

Έκτοτε δεν θέλει να κοιμάται μόνη της, με το αντίθετο φύλο στις κοινωνικές μας συναναστροφές δεν θέλει καθόλου να μιλήσει με  μεγαλύτερους άνδρες. Φοβόταν και ντρεπόταν γι αυτό δεν μου μίλησε εξαρχής το παιδί. Είχε δασκαλευτεί να μην μιλήσει αλλά και  ντρεπόταν, όπως  μας είπε και ο ψυχολόγος. Δεν μας περιέγραψε με λεπτομέρειες, έχει απομονωθεί δεν μας τα είπε αυτά που είπε στην αστυνομία και η ψυχολόγος μας είπε να μην την πιέζουμε.

Ο κατηγορούμενος ήθελε να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης για να δρα ανενόχλητος».

Από την πλευρά του ο πατέρας της εννιάχρονης, κατέθεσε:

«Αυτό που είχαμε δει από τον Απρίλιο ήταν μια άρνηση για το μάθημα, ενώ είναι εξαιρετικά επιμελής, μόνο αυτό το μάθημα προσπαθούσε να το αποφύγει. Μας προβλημάτισε τη συζητήσαμε όσο μπορούσαμε να συζητήσουμε γιατί είχε αρχίσει και γινόταν πιο μαζεμένη, είχε αρχίσει να μαγκώνεται. Τελείωσαν τα μαθήματα πήγαμε τις οικογενειακές διακοπές μας. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το διαισθανθούμε ότι συνέβη κάτι τέτοιο στο παιδί μας. Πλέον Δεν σβήνει το φως ποτέ, κατά τη διάρκεια της νύχτας πετιέται και δεν θέλει να κοιμάται ποτέ μόνη».

Στην αντίπερα όχθη οι μάρτυρες υπεράσπισης που κατέθεσαν στον δικαστήριο μίλησαν για έναν «άνθρωπο πράο, ευγενικό και φιλάνθρωπο» ενώ αναφέρθηκαν και  στην σπουδαία καλλιτεχνική πορεία του.

Μια πρώην μαθήτρια του και φίλη του σήμερα, υποστήριξε:

«Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, υπήρξα μαθήτρια του, τον επισκέπτομαι πολύ συχνά στη φυλακή. Είναι ο καλύτερος μουσικός  του πλανήτη . Από μια οικογένεια που εγκαταλείφθηκε από τον πατέρα νωρίς, εργάστηκε σκληρά για να πάρει το πρώτο του φλάουτο. Όταν μάθαμε για τη σύλληψη και την πράξη πάθαμε όλοι σοκ. Δεν έχει βία μέσα του. Πίστευε ότι δεν έκανε κάτι κακό ένιωθε ότι έδινε στοργή. Είναι πραγματικά συντετριμμένος, δεν περνάει μέρα που να μην σκέφτεται τα παιδιά του. Είχε επί 60 χρόνια έναν βίο ηθικό, θα ήθελε αν μπορούσε να σβήσει το εξάμηνο αυτό από τη ζωή του , θέλει να τιμωρηθεί. Έχει προσφέρει παρά πολλά στο κοινωνικό σύνολο».

Πρόεδρος: «Έχει προσφέρει πολλά, μην το λέτε αυτό κι εγώ μπορεί να έχω προφέρει πολλά και πριν έρθω εδώ να πέταξα τη γυναίκα μου από το παράθυρο!».

Ενώ ένας γείτονας, φίλος και κουμπάρος του κατηγορούμενου είπε ότι η σύλληψη του ήταν ανακούφιση για τον γνωστό μουσικό καθώς «ζούσε σε έναν παράλληλο κόσμο και τα τελευταία χρόνια δεν ήταν καλά. Έχουμε μεγαλώσει μαζί τα παιδιά μας έχω βαφτίσει το ένα του παιδί. Ο βίος του είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που βγήκε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η ελληνική κοινωνία τον βίωσε ως έναν  από τους επιφανέστερους στον κλάδο του κι έναν αξιόλογο άνθρωπο».

Ο ψυχίατρος τέλος που εξέτασε τον κατηγορούμενε εξέφρασε την εκτίμηση ότι «φαίνεται τα τελευταία χρόνια να αλλάζει η συμπεριφορά του, γίνεται πιο κλειστός πιο απόμακρος. Φαίνεται από τις εξετάσεις που έκανε μέσα στη φυλακή ότι υπερείχε η δυσθυμία. Από μια αξονική φάνηκε βλάβη, έγινε μαγνητική φάνηκαν κάποια μιρκοέμφρακτα στο μετωπιαίο λοβό που έχουν γίνει πιο παλιά. Ενώ ήταν ένας άνθρωπος πράος άλλαξε. Αυτά τα μικροέμφρακτα δίνουν έναν συγκεκριμένο σύνδρομο του μετωπιαίου λοβού, αυτό επιδρά στην κρίση και την συμπεριφορά.

Προεδρος: «Μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο να μην ελέγχει τον εαυτό του;»

Ψυχίατρος: «Μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά»

Εισαγγελέας: «Είχε συναίσθηση των πράξεων που έκανε;»

Ψυχίατρος: «Δεν έμπαινε στη διαδικασία της συναίσθησης. Έχει πλήρη μεταμέλεια για τις πράξεις του. Αν έπαιρνε αγωγή δεν θα είχε φτάσει σε αυτό το σημείο εκτιμώ».

Loading

Play