Συνεχίζεται η περιοδεία του ιστιοπλοϊκού του WWF κατά των εξορύξεων

Συνεχίζεται η περιοδεία του ιστιοπλοϊκού του WWF κατά των εξορύξεων

Συνεχίζεται περιοδεία του ιστιοπλοϊκού του. Στην Ιθάκη βρίσκεται και θα παραμείνει έως την Παρασκευή, 26 Ιουλίου, οπότε θα αναχωρήσει για την Κεφαλονιά, το ιστιοπλοϊκό σκάφος της περιβαλλοντικής…. Συνεχίζεται περιοδεία του ιστιοπλοϊκού του. Στην Ιθάκη βρίσκεται και θα παραμείνει έως την Παρασκευή, 26 Ιουλίου, οπότε θα αναχωρήσει για την Κεφαλονιά, το ιστιοπλοϊκό σκάφος της περιβαλλοντικής…. ροη

Στην Ιθάκη βρίσκεται και θα παραμείνει έως την Παρασκευή, 26 Ιουλίου, οπότε θα αναχωρήσει για την Κεφαλονιά, το ιστιοπλοϊκό σκάφος της περιβαλλοντικής WWF «Blue Panda». Ο πρώτος σταθμός του σκάφους ήταν η Ζάκυνθος.

Το ταξίδι του «Blue Panda» πραγματοποιείται στα νησιά του Ιονίου κομίζοντας δράσεις στις οποίες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει δωρεάν.

Οι δύο λόγοι της επιλογής της Ζακύνθου

Η Ζάκυνθος επιλέχθηκε να συμπεριληφθεί στην περιοδεία ανά τη Μεσόγειο για δύο βασικούς λόγους. Αφενός, το νησί -και συγκεκριμένα οι αμμώδεις παραλίες που διαθέτει- αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους -σε όλη τη Μεσόγειο- οικότοπους φωλεοποίησης και, ως εκ τούτου, διαιώνισης ενός ιδιαίτερα ευάλωτου είδους, της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Αφετέρου, η Ζάκυνθος είναι ένα από τα δεκάδες ελληνικά νησιά, των οποίων το φυσικό περιβάλλον, η οικονομία και η τοπική κοινωνία απειλούνται άμεσα από τις εργασίες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων που σχεδιάζονται να γίνουν στην περιοχή της Ελληνικής Τάφρου, η οποία διαπερνά το Ιόνιο, όπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να πουν όχι στις εξορύξεις

«Η Ζάκυνθος είναι το νησί της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta και φιλοξενεί την πιο σημαντική παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Ωστόσο, στο νησί της Ζακύνθου, η κυβέρνηση μαζί με τις πετρελαϊκές εταιρείες ετοιμάζει να ξεκινήσει εργασίες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Το WWF αντιτίθεται στα συγκεκριμένα πλάνα και καλεί την κοινωνία του Ιονίου, αλλά και τους συμπολίτες μας σε ολόκληρη τη χώρα να ενημερωθούν και να πουν ένα σθεναρό όχι στις εξορύξεις. Τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να μείνουν στο έδαφος. Το Ιόνιο πρέπει να μείνει ζωντανό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.

Έξι οικόπεδα έχουν παραχωρηθεί σε πετρελαϊκές εταιρίες

Όπως σημειώνεται σε ενημερωτικό σημείωμα της οργάνωσης, «τα νησιά του Ιονίου είναι περικυκλωμένα από έξι οικόπεδα συνολικής έκτασης σχεδόν 17.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που παραχωρήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση σε πετρελαϊκές εταιρείες, προκειμένου οι τελευταίες να διενεργήσουν εργασίες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων και να αποκτήσουν έλεγχο στην περιοχή για τα επόμενα τουλάχιστον 25 χρόνια. Συνολικά 43 περιοχές στο Ιόνιο που έχουν θεσπιστεί επίσημα ως “προστατευόμενες περιοχές” γειτονιάζουν με αυτά τα οικόπεδα. Ενδεικτικά, αναφέρονται το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, οι Στροφάδες Νήσοι, το Στενό Κεφαλονιάς Ιθάκης και η θαλάσσια ζώνη από το Αργοστόλι έως τον όρμο της Μούντας, όλες μοναδικής ομορφιάς και οικολογικής σημασίας περιοχές.

Ιδιαίτερα επικίνδυνες οι εξορύξεις

«Τα μεγάλα βάθη του Ιονίου σε συνδυασμό με τη σεισμικότητα της περιοχής καθιστούν τις εξορύξεις ιδιαίτερα επικίνδυνες με μεγάλο ρίσκο αστοχιών και ατυχημάτων. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι οι κλάδοι του τουρισμού και αλιείας παρέχουν κάθε χρόνο σχεδόν τα 3/4 του εισοδήματος της Περιφέρειας Ιονίου, εντείνουν ακόμα περισσότερο τις συνέπειες ενός ατυχήματος. Για να έχουμε πλήρη εικόνα των μεγεθών, μόνο το 2017, ο τουρισμός συνεισέφερε 2,2 δισ. ευρώ στην οικονομία του Ιονίου (στοιχεία ΣΕΤΕ). Αντιθέτως, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του WWF Ελλάς, μια πετρελαιοκηλίδα στο Ιόνιο θα κόστιζε 1,4 δισ. ευρώ από την απώλεια εισοδήματος, ενώ παράλληλα θα οδηγούσε και στην απώλεια σχεδόν 25.000 θέσεων εργασίας που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό» τονίζεται στο σημείωμα του WWF.

Το Ιόνιο αποτελεί «σπίτι» για παγκοσμίως απειλούμενα θαλάσσια είδη

«Τέλος, λόγω των μοναδικών φυσικών χαρακτηριστικών του, το Ιόνιο αποτελεί το «σπίτι» για δεκάδες παγκοσμίως απειλούμενα θαλάσσια είδη (π.χ. θαλάσσια χελώνα, μεσογειακή φώκια, δελφίνια, ζιφιός, φυσητήρας, πτεροφάλαινα), τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην οποιαδήποτε μικρή μεταβολή του φυσικού τους περιβάλλοντος. Ο εκκωφαντικός θόρυβος από τις σεισμικές έρευνες, η αύξηση των διελεύσεων πλοίων κατά τη διαδικασία της εξόρυξης, καθώς και η ρύπανση, δημιουργούν ένα επικίνδυνο περιβάλλον για την επιβίωση των σπάνιων αυτών ειδών που δεν συμβάλλουν μόνο στην ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, αλλά διασφαλίζουν την ανάπτυξη σε παράκτιο, αλλά και εθνικό επίπεδο».

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play