Σύσκεψη σωματείων του ΠΑΜΕ ενόψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ

Έκκληση προς την εργατική τάξη «να μην κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην επίθεση για το τσάκισμα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεών της, αλλά να συνταχθεί και να διεκδικήσει μαζί με το ΠΑΜΕ», απηύθυναν συνδικαλιστικά του στελέχη, σε σύσκεψη σωματείων του, η οποία πραγματοποιήθηκε, απόψε, σε αίθουσα του ΕΚΘ, ενόψει του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ, με αφορμή τη φετινή ΔΕΘ, το Σάββατο.

Ο κεντρικός εισηγητής, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Θανάσης Κουτσουράς, παρέπεμψε στην πρόσφατη «συνάντηση Μητσοτάκη, με τον ΣΕΒ, το ΣΕΤΕ και τους άλλους εργοδοτικούς φορείς και μαζί με αυτούς τον Παναγόπουλο με την παρέα του», λέγοντας ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τέθηκε εκεί από τους βιομηχάνους της Β. Ελλάδας, «πρόταση ξανά, για τη νομοθέτηση ειδικών οικονομικών ζωνών σε όλη τη  Βόρεια Ελλάδα». Κατηγόρησε την ηγεσία της ΓΣΕΕ, ότι «όχι μόνο δεν υπερασπίστηκαν τα κοινωνικοασφαλισιτκά δικαιώματα», αλλά «έφτασαν στο σημείο να πρωτοστατούν στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης» και υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΘ.

propoli

«Εκεί βρισκόταν, όπως είπαμε και ο Παναγόπουλος. Είδατε να πει τίποτα;» είπε ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ.

Ο κ. Κουτσουράς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά από τον «απεργοκτόνο» νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, «ξεκίνησε με φόρα την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα». Τάχθηκε κατά του νέου συνδικαλιστικού νόμου, που θα αντικαταστήσει τον ν.1264, επειδή όπως είπε, «θα καταργήσει στην ουσία καταστατικά σωματείων». Επίσης, τάχθηκε ενάντια στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και στο ηλεκτρονικό μητρώο, λέγοντας ότι «θα ενισχύουν την αποξένωση των εργαζομένων από τα συνδικάτα».

«Τέτοιες μεθοδεύσεις όμως, πραγματικό στόχο έχουν να περιορίσουν τη φυσική παρουσία των συνδικαλιστών στο χώρο δουλειάς για ενημέρωση και συζήτηση με τους εργαζόμενους» είπε ο κ. Κουτσουράς και συνέχισε: «Το πρώτο βήμα που πρέπει άμεσα να κάνουμε, είναι το εξής : Κάθε κλαδικό και επιχειρησιακό σωματείο να πάρει απόφαση άμεσης απεργιακής απάντησης, όποτε η κυβέρνηση τολμήσει και φέρει αυτές τις τροπολογίες».

«Η πάλη για την υπεράσπιση της ζωής μας, των δικαιωμάτων μας, η πάλη για σύγχρονους όρους δουλειάς, αμοιβής, ασφάλισης και συνολικά της ζωής μας, δεν μπορεί να ξεχωριστεί από τον αγώνα για να ανασυντάξουμε το κίνημά μας» πρόσθεσε ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ.

Τη συζήτηση άνοιξε το μέλος της γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, ενώ παραβρέθηκαν εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Πέρρος, στελέχη και μέλη του ΠΑΜΕ, κ.ά..

Στα σωματεία μοιράστηκε το σχέδιο ψηφίσματος, με αιτήματα μεταξύ άλλων, «την κατάργηση όλων των μνημονιακών και αντεργατικών νόμων, απαγόρευση των πλειστηριασμών για τη λαϊκή οικογένεια, μόνιμη και σταθερή εργασία, δωρεάν δημόσια υγεία, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές» και για «σωματεία ανεξάρτητα, ελεύθερα από το κράτος, την εργοδοσία και τους μηχανισμούς τους».

Επισημάνθηκε, ότι στην αυριανή συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ, θα ξεδιπλωθεί το πλαίσιο δράσης για το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, τονίστηκε ότι πρέπει να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για να συμμετάσχουν μαζικά με το ΠΑΜΕ, στο συλλαλητήριο του, ενόψει της  ΔΕΘ, το Σάββατο, στις 18.00, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Φ.Γ.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading