Τέλος οι διώξεις για επαιτεία

Η προσαγωγή της μουσικού στη Θεσσαλονίκη, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην άμεση κατάργηση της διάταξης του ποινικού κώδικα που προβλέπει την άσκηση διώξεων και την κράτηση για επαιτεία, που προβλέπει η βουλευτική τροπολογία του Νίκου Παρασκευόπουλου, την οποία και έκανε δεκτή ο υπουργός Δικαιοσύνης ψηφίζεται στη Βουλή.

propoli

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας το σκεπτικό της κατάργησης του άρθρου 407 του Ποινικού Κώδικα που αναφέρεται στην τιμωρία για επαιτεία από φυγοπονία, φιλοχρηματία ή κατά συνήθεια, βασίζεται μεταξύ άλλων στο ότι «το αδίκημα της επαιτείας ανήκει στην κατηγορία των ψευτοαδικημάτων, καθώς κανένα έργο αγαθό δεν προσβάλλεται από την πράξη αυτή».

Επίσης όπως αναφέρει ο Ν. Παρασκευόπουλος «ήδη ο αείμνηστος καθηγητής Ι. Μανωλεδάκης, υποστήριζε ότι πρόκειται για παρέκκλιση από το ισχύον στη χώρα μας φιλελεύθερο ποινικό σύστημα, το οποίο προϋποθέτει για το αξιόποινο άδικες, προσβλητικές πράξεις. Η αναφορά των όρων φιλοπονία, φιλοχρηματία κατά συνήθεια στο άρθρο 407 του ΠΚ καθιστά όντως, φανερή την ποινικοποίηση της σκέψης και του φρονήματος και όχι της άδικης πράξης».

Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο Μιχάλης Καλογήρου ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης.

Loading