INTIME

Τον Μάιο είχε γίνει άσκηση πυρόσβεσης κοντά στο Μάτι

Κι ενώ ακόμη οι απώλειες από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι δεν έχουν περιοριστεί, οι αποκαλύψεις για την επιχείρηση αντιμετώπισης της κρίσης συγκλονίζουν.

propoli

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, 2,5 μήνες πριν την «μαύρη Δευτέρα», στις 8 Μαΐου ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης είχαν συμμετάσχει σε άσκηση προσομοίωσης αντιμετώπισης πυρκαγιάς στη θέση Πύριζα στην Πεντέλη, που βρίσκεται σχετικά κοντά στο σημείο έναρξης της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στο Νταού Πεντέλης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σενάριο της άσκησης «Δια πυρός 2018» προέβλεπε ότι δασική πυρκαγιά εκδηλώνεται, από άγνωστη αιτία, σε ημέρα με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, σε περιοχή με έντονο ανάγλυφο και σχετικά χαμηλή βλάστηση, η οποία κινείται ανεξέλεγκτα με κατεύθυνση Βορρά προς Νότο, για χρονικό διάστημα μίας ώρας περίπου, από την αρχική εκδήλωση μέχρι τον τελικό έλεγχο, και καταλαμβάνει τελικά έκταση περίπου 1.500 στρεμμάτων, χωρίς να κινδυνεύσουν άμεσα κατοικημένες περιοχές.

Μάλιστα, στις 8 Μαΐου σε χρονικό διάστημα μίας ώρας, εμφανίστηκε ερπυστριοφόρο, Καναντέρ, ελικόπτερα και τετρακόπτερο drone ενώ εμφανίστηκε μία μοτοσικλέτα περιπολίας της ομάδας «Θησέας» που είναι σε «ύπνωση» από το 2014.

Δυστυχώς όμως και όπως αποδείχθηκε την μαύρη Δευτέρα του Ιουλίου, δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω, ενώ την κρίσιμη ώρα πέταξε μόνο ένα ελικόπτερο και τα υπόλοιπα ήρθαν ενώ η τραγωδία είχε εξελιχθεί, καθώς βρέθηκαν καθηλωμένα στα αεροδρόμια εξαιτίας των θυελλωδών δυτικών ανέμων.

Τι προέβλεπε το σενάριο της άσκησης και τι έγινε στην πράξη

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε δασική πυρκαγιά που εκδηλώνεται, από άγνωστη αιτία, σε ημέρα με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, σε περιοχή με έντονο ανάγλυφο και σχετικά χαμηλή βλάστηση, η οποία κινείται ανεξέλεγκτα με κατεύθυνση Βορρά προς Νότο, για χρονικό διάστημα μίας ώρας περίπου, από την αρχική εκδήλωση μέχρι τον τελικό έλεγχο, και καταλαμβάνει τελικά έκταση περίπου 1.500 στρεμμάτων, χωρίς να κινδυνεύσουν άμεσα κατοικημένες περιοχές.

Στη θέση Πύριζα, ο εντοπισμός της πυρκαγιάς έγινε από τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος, που «βλέπουν» τη φωτιά και δίνουν πληροφορία στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ανύπαρκτο στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης.

Στη συνέχεια, στην άσκηση, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) αξιολογώντας το συμβάν ως ιδιαίτερα σοβαρό, λόγω συνθηκών, κινητοποιεί σε πρώτη φάση τις πλησιέστερες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ στη συνέχεια κινητοποιούνται επιπλέον επίγειες δυνάμεις (οχήματα και πεζοπόρα τμήματα), εναέρια μέσα και οι υπόλοιπες δυνάμεις που εμπλέκονται βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού σε συμβάντα αντίστοιχης κλίμακας.

Όμως, στην πραγματικότητα, στη φονική πυρκαγιά, τα SUPER PUMA έφθασαν μετά τις 19:00, καθώς το ένα από αυτά επιχειρούσε στα Μέγαρα. Στη «Διά Πυρός» η διακοπή της εξέλιξης της πυρκαγιάς επιτυγχάνεται από τις ρίψεις των αεροσκαφών και την ανάπτυξη των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, στη φρικτή πραγματικότητα στο Μάτι τίποτα δεν αναπτύχθηκε.

Στην άσκηση είχε κάνει την εμφάνισή του και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», ενώ στο Μάτι εμφανίστηκε την επόμενη ημέρα. Στη «Διά Πυρός» συμμετείχαν 16 κρατικές υπηρεσίες και τέσσερις εθελοντικές ομάδες. Συγκεκριμένα από τους: 12ο και 9ο Πυροσβεστικούς Σταθμούς Αθηνών, την Π.Υ. Νέας Μάκρης, την 1η ΕΜΑΚ, την ομάδα «ΘΗΣΕΑΣ», το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Ολυμπος», τη Διεύθυνση Εναερίων Μέσων, τα ΣμηΕΑ, την Υγειονομική Υπηρεσία Π.Σ., το Πυροσβεστικό Συνεργείο Αθηνών, τη ΔΑΕΕ, την Περιφέρεια Αττικής, το ΓΕΕΘΑ, την ΕΛ.ΑΣ., το ΕΚΑΒ, τον ΣΠΑΠ, καθώς και οι εθελοντικές ομάδες: Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης και Διάσωσης Ροδόπολης, ο Σύλλογος Πολιτικής Προστασίας Αγίου Στεφάνου, Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Πεντέλης και ο Σύλλογος Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού.

Κατά τη διεξαγωγή της άσκησης χρησιμοποιήθηκαν τα μη στελεχωμένα αεροσκάφη του Π.Σ. για τον εντοπισμό της εστίας της πυρκαγιάς, τον τελικό έλεγχό της και την πρώτη αποτύπωση της καμένης έκτασης, πυροσβεστικά αεροσκάφη (PZL-CL), ελικόπτερο του ΓΕΣ (CHINOOK) και τα ελικόπτερα του Π.Σ. ΒΚ-117 και SUPER PUMA.

Loading