Γεύσεις, χρώματα, νότες και αρώματα από την Ελλάδα πλημμύρισαν και πάλι το Ντύσελντορφ. Το Ελληνικό Φεστιβάλ οργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά και έδειξε ότι ήρθε για να μείνει.
Οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που εκτιμάται ότι πέρασαν μεταξύ 10 και 13 Μαΐου από τα περίπτερα που στήθηκαν στη Μάρκτπλατς, στην καρδιά του Ντύσελντορφ, ένιωσαν να μεταφέρονται για λίγο στην Ελλάδα.
Όχι, γι’ αυτό το ταξίδι δεν χρειαζόταν αεροπλάνο. Το Ελληνικό Φεστιβάλ της πόλης υποδέχθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά Έλληνες, Γερμανούς και άλλους επισκέπτες. Όσοι έκαναν τον κόπο να πάνε μέχρι εκεί αποζημιώθηκαν δεόντως.
Γευστικά εδέσματα, ποιοτικά τοπικά προϊόντα από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, γλυκίσματα, καφέδες και δροσιστικά κοκτέιλ με ιδιαίτερες ελληνικές πινελιές υπήρχαν άφθονα στους πάγκους που είχαν στηθεί μπροστά από το δημαρχείο του Ντύσελντορφ.
Προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος
Συναυλίες, παρουσιάσεις, χορός και μουσική συνέθεσαν ένα πλούσιο τετραήμερο στο οποίο η Ελλάδα είχε την τιμητική της. Όμως το φεστιβάλ δεν είχε να προσφέρει μονάχα ένα πλούσιο ψηχαγωγικό πρόγραμμα.
Δεδομένου ότι ο ελληνικός τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας και κατά πολλούς κλειδί εξόδου από την κρίση, τοπικοί παράγοντες που ήρθαν από την Ελλάδα για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις επιχείρησαν να προωθήσουν το ιδιαίτερο τουριστικό προϊόν τους. Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι από τις περιφέρειες της Ηπείρου και της Πελοποννήσου.
Παράγοντες από την περιφέρεια της Ηπείρου ανέβηκαν στη σκηνή για να διαφημίσουν τα δικά τους στρατηγικά πλεονεκτήματα. Μαζί τους ήταν και ο δημοσιογράφος του WDR Μιλτιάδης Ούλιος, που παρουσίαζε και συντόνιζε από τη σκηνή τα δρώμενα του φεστιβάλ. Οι εκπρόσωποι της Ηπείρου τόνισαν ότι ο τόπος τους δεν προσφέρεται μόνο για τις… κλασικές στην Ελλάδα καλοκαιρινές διακοπές, αλλά αποτελεί εξαιρετικό τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου λόγω της πλούσιας γεωμορφολογίας που συνδυάζει βουνό και θάλασσα σε κοντινές αποστάσεις.
Οι αρμόδιοι φορείς φάνηκε να έχουν αντιληφθεί τη σπουδαιότητα της επέκτασης της τουριστικής σαιζόν, που αποτελεί εξάλλου στρατηγικό στόχο για τον ελληνικό τουρισμό.
Διασημότητες επί σκηνής
Ζευγάρια, οικογένειες, φίλοι, άνθρωποι όλων των ηλικιών περιφέρονταν στον χώρο του φεστιβάλ. Φαινόταν ότι ο καθένας μπορούσε να βρει κάτι ενδιαφέρον, κάτι νόστιμο, κάτι διασκεδαστικό εκεί. Σύμμαχος σε όλα αυτά στάθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της διοργάνωσης ο καιρός –το Σάββατο μάλιστα ήταν καλοκαιρινός, «ειδική παραγγελία από την Ελλάδα», όπως σχολίασε ο Μιλτιάδης Ούλιος.
Στη σκηνή βρέθηκε το Σάββατο για να απευθύνει χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, ο οποίος έστειλε μήνυμα φιλίας και ομόνοιας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «Γερμανοί και Έλληνες, Έλληνες και Γερμανοί είναι ένα». Στον χώρο των εκδηλώσεων ήταν πάντως έκδηλες η ζεστή ατμόσφαιρα και η φιλική διάθεση. Με απλά λόγια, το φεστιβάλ φαίνεται ότι κάνει καλό.
Για «υπέροχη γιορτή και καταπληκτική διάθεση» έκανε λόγο ο δήμαρχος του Ντύσελντορφ Τόμας Γκάιζελ, υπό την αιγίδα του οποίου διεξάγεται το Ελληνικό Φεστιβάλ. Η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι μεταξύ άλλων και έκφραση των στενών δεσμών που ενώνουν το Ντύσελντορφ με την Ελλάδα, όπως είπε.
«Μέχρι χθες το Ελληνικό Φεστιβάλ ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Από σήμερα είναι μυθικό», σχολίασε σε πανηγυρικό τόνο η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Ντύσελντορφ Μαρία Παπακωνσταντίνου, η οποία κάλεσε στη σκηνή «δύο ζωντανούς θρύλους της μουσικής». Ο λόγος για τη Βίκυ Λέανδρος και τον Γιώργο Νταλάρα, το καλλιτεχνικό δίδυμο που εμφανίστηκε το βράδυ του Σαββάτου στον συναυλιακό χώρο Mitsubishi Electric Halle. Αναμφίβολα ήταν το… χαϊλάιτ του φεστιβάλ, το οποίο από τον δεύτερο κιόλας χρόνο φαίνεται ότι μπορεί να εδραιωθεί.
Ο δήμαρχος του Ντύσελντορφ Τόμας Γκάιζελ επέλεξε να το σχολιάσει χρησιμοποιώντας ένα ρητό από τη Ρηνανία: «Αν κάτι συμβεί μια φορά, τότε έχει συμβεί μια φορά. Τη δεύτερη φορά είναι κιόλας παράδοση και από την τρίτη φορά συγκαταλέγεται πλέον στα έθιμα». Ραντεβού και πάλι του χρόνου λοιπόν!
Πηγή: Deutsche Welle