«Τυράκι» από την Κυβέρνηση στους δικαστές του ΣτΕ εν όψει «καυτών» θεμάτων

«Τυράκι» από την Κυβέρνηση στους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) εν όψει προφανώς των επικείμενων κρίσιμων διασκέψεων καυτών θεμάτων για τα οποία καλούνται να αποφασίσουν μέχρι το τέλος του δικαστικού έτους (30 Ιουνίου 2018).

propoli

Αποφάσισε ξαφνικά και… εντελώς τυχαία ότι οι 10 θέσεις των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας πρέπει να αυξηθούν σε 12, ενώ τα Τμήματα του δικαστηρίου είναι και παραμένουν έξι.

Ως αιτιολογία αναφέρεται ότι η αύξηση των θέσεων των αντιπροέδρων του ΣτΕ από 10 σε 12 γίνεται προκειμένου τα έξι Τμήματα του ΣτΕ να έχουν από δύο αντιπρόεδρους και ο αρχαιότερος ιεραρχικά θα είναι ο πρόεδρος του Τμήματος, ενώ σήμερα έχουν δεύτερο αντιπρόεδρο τα τέσσερα από τα έξι Τμήματα του ΣτΕ.

Ήδη η σχετική τροπολογία μπήκε σε νομοσχέδιο που είναι στο στάδιο της επεξεργασίας.

Αξίζει να τονιστεί ότι η ανάγκη αύξησης των θέσεων των αντιπροέδρων δε ζητήθηκε ούτε από το ΣτΕ (κατόπιν απόφασης της Διοικητικής Ολομέλειας), ούτε από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μάλιστα, πάγια είναι η θέση της Ένωσης των δικαστών του ΣτΕ ότι οι θέσεις των αντιπροέδρων πρέπει να είναι όσα είναι τα Τμήματα του δικαστηρίου, δηλαδή έξι. Πολύ περισσότερο μάλιστα η Ένωση δεν κάνει λόγο για αύξηση των θέσεων των αντιπροέδρων από 10 σε 12.

Επισημαίνεται ότι το πρώτο «καυτό» θέμα για το οποίο καλούνται μέσα στην εβδομάδα να αποφανθούν οι σύμβουλοι Επικρατείας είναι για τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου και ειδικά ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά τη μείωση των συντάξεων.

Το δεύτερο θέμα που έχει δρομολογηθεί να τεθεί σε διάσκεψη είναι η «τύχη» του Τούρκου αξιωματικού που κατέφυγε, μαζί με άλλους εφτά συναδέλφους του, στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούνιο του 2017, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα χώρα.

Το τρίτο σημαντικό θέμα είναι η χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.

Loading