Ως… γλάστρα επιχειρηματία παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ο Ανθόπουλος

Ως… γλάστρα επιχειρηματία, εμφάνισε τον εαυτό του σε δικαστήριο ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ανθόπουλος για να δικαιολογήσει την εμπλοκή του σε υπόθεση τοκογλυφίας.

propoli

Θέλοντας να δώσει μια πειστική εξήγηση στις καταγγελίες της καπνεμπόρου Οδέττης Πετρίδου, ότι ο πρώην Υφυπουργός την είχε συστήσει σε τοκογλύφους από τους έπαιρνε ποσοστό αλλά και «έκρυβε στο πατάρι του 500 εκατομμύρια δραχμές (περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ) που της είχε ζητήσει για να μεσολαβήσει στην τράπεζα να της δώσει δάνειο» ,ο Γιάννης Ανθόπουλος είπε στην απολογία του :

«Πριν το 2004 απλά πήγαινα μαζί της σε συναντήσεις ως «γλάστρα». Ήθελε δίπλα της τον υπουργό, το βουλευτή για να ενισχύσει το κύρος της για τη σταδιακή αύξηση των συναλλαγών της. Μετά το 2004 αφού έπαψα να είμαι βουλευτής, έγινα ο επικεφαλής της δικηγορικής της ομάδας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Ανθόπουλος δικάζεται πρωτοδίκως μαζί με τους υπευθύνους της εταιρίας Namaco -μετέπειτα Gennet- Κωνσταντίνο Τσουκαλίδη Αλέξανδρο Μαρτίνη και Κωνσταντίνο Υφαντή.

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας κατηγορούνται για τοκογλυφία από κοινού κατ΄ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση ενώ ο Γιάννης Ανθόπουλος για συνέργεια σε τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με το το κατηγορητήριο, ο πρώην Υπουργός φέρεται να υποσχέθηκε βοήθεια στην Οδέττη Πετρίδη και εμφανίζεται να μεσολαβεί σε εφτά συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ως το 2005. Έτσι, η εταιρεία καπνού της τελευταίας εμφανίζεται να πουλάει ακατέργαστο καπνό σε άλλη εταιρεία, ενώ την ίδια ημέρα εμφανίζονται πωλήσεις κατεργασμένων καπνών σε μονοπρόσωπη επιχείρηση ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς. Σύμφωνα με τη δικογραφία, το επιπλέον ποσοστό 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για το Γ. Ανθόπουλο και συνολικά προσδιορίζεται σε ποσό που αγγίζει τα 1.757.800 ευρώ, ενώ οι εν λόγω πωλήσεις φέρονται να ήταν εικονικές.

Το δάνειο για το… σπίτι-

Στην απολογία του στο δικαστήριο ο Γιάννης Ανθόπουλος είπε ειδικότερα ότι :

* Μέχρι το 2005 πήγαιναν όλα μια χαρά όταν τότε η καπνέμπορος του ανέφερε πως είχε οικονομική αδυναμία και δεν μπορούσε να αποπληρώσει διάφορες επιταγες.

*Ποτέ δεν εισέπραξε χρήματα από παράνομη δραστηριότητα, παρά μόνο τη νόμιμη αμοιβή του από το 2004 και μετά που ήταν νομικός σύμβουλος της καπνεμπόρου Οδέττης Πετρίδου, αλλά και ένα δάνειο συνολικού ύψους 650 χιλιάδων ευρώ το οποίο ο ίδιος δεν ήθελε αλλά εκείνη …επέμεινε πολύ.

«Ξαφνικά μου είπε ότι δεν θα πληρώσει δεκάρα, χωρίς να μου δώσει κάποια άλλη εξήγηση. Με ένα σκαιό υφος είπε «δεν τους πληρώνουμε», της είπα ότι έτσι έχασα την αξιοπρέπεια μου».

Πρόεδρος: γιατί το πήρατε προσωπικά; Δικηγόρος ήσαστε.

Κατηγορούμενος: Είναι θέμα τιμής. Παραιτήθηκα αμέσως γιατί με εκμεταλλεύθηκε. Ήταν το χειρότερο που μπορεί να συμβει. Ο Τσουκαλίδης (συγκατηγορούμενος) εύλογο ήταν ότι θεώρησε πως τη βοήθησα να τον κοροϊδέψει. Ντράπηκα…

Πρόεδρος: Σαν πολύ προσωπικά το είχατε πάρει. ..νομικός σύμβουλος ήσαστε.

Κατηγορούμενος: Έχω το καθήκον της αλήθειας…

Πρόεδρος: Καταρρακώνεται η αξιοπρέπεια του δικηγόρου επειδή είναι ο εντολέας μπαταξής;

Κατηγορούμενος: Έχω ευαισθησία. Στον δικό μου το λόγο στηρίζονταν όλα.

Ακόμα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Ανθόπουλου το περιβόητο δάνειο το έλαβε το 2003 από την Οδέττη Πετρίδου, συνολικό ύψους 650.000 ευρώ, για την αγορά και κατασκευή σπιτιού. «Με πίεσε η Πετρίδου, λέγοντας «εγώ είμαι εδώ». Πήρα ένα τραπεζικό δάνειο 200 χιλιάδες, και εκείνη προσφέρθηκε αρχικά να του δώσει 50.000 σα δώρο. Της είπα όχι, αλλά εκείνη επέμενε. Μετά χρειάστηκα να πάρω κι άλλο δάνειο, αλλά πάλι μου είπε ότι θα μου τα δώσει εκείνη. Την άλλη ημερα είχα στο λογαριασμό μου 44.100 ευρώ» είπε, προσθέτοντας πως όλα τα χρήματα δόθηκαν, άτοκα με εξόφληση το 2007. Όπως είπε, η Πετρίδου επέμενε να βάλει τα «καλύτερα υλικά» κι έτσι «ο προϋπολογισμός βγήκε μεγάλος, ενώ εγώ είχα ξεκινήσει για ένα διαμέρισμα….».

Πρόεδρος : Ποιός ήταν ο δανειστής δεν καταλαβαίνω…

Κατηγορούμενος: Η συμφωνία έγινε με την Οδέττη Πετρίδου ως πρόσωπο, αλλά αυτή κατέθετε τα χρήματα από όποια εταιρία ήθελε. Συμφωνήθηκε να εξοφληθεί το ποσό από αρχές του 2007 , γιατί νωρίτερα είχα ανειλημμένες υποχρεώσεις. Η συμφωνία αποπληρωμής έγινε το 2005, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα το επέστρεφα με 7.000 ευρώ το μήνα.

Πρόεδρος: Πού είναι η αμοιβή σας όμως; Δεν πληρωθήκατε για τις δικηγορικές σας υπηρεσίες…

Κατηγορούμενος: Ήταν άκομψο να της ζητήσω χρήματα για τις υπηρεσίες μου, ενώ δεν πλήρωνα για τα δάνεια…

Θα τα συμψηφίζαμε κάποια στιγμή…

Loading