Όταν το ποδόσφαιρο… διχάζει την Ελλάδα

Όταν το ποδόσφαιρο… διχάζει την Ελλάδα

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Τα όσα προηγήθηκαν του τελικού κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο δεν είναι ζητήματα που τα συναντήσαμε πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά. Βλέπετε, υπάρχουν πολλά παραδείγματα, πρόσφατα και μη, που το ποδόσφαιρο διχάζει την Ελλάδα…

«Είμαστε ξανά στους δρόμους, για την αδικία εις βάρος της ομάδας μας. Δεν θα τους περάσει. Ο ΠΑΟΚ είναι ισχυρός και με αρωγό τον κόσμο θα στείλουμε μήνυμα ότι θα χωρίσουμε την Ελλάδα στα δύο». Τάδε έφη Γιώργος Τουρσουνίδης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, στο πρόσφατο συλλαλητήριο των φιλάθλων της ομάδας της Θεσσαλονίκης μετά το ντέρμπι με την ΑΕΚ που άρχισε, αλλά δεν τελείωσε ποτέ…

Κάποιοι χαρακτήρισαν τις δηλώσεις του «διχαστικές». Άλλοι τις θεώρησαν απλώς ενδεικτικές της πόλωσης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Εξάλλου, η κόντρα των «δικεφάλων» νότου και βορρά για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το μεταξύ τους ντέρμπι στην Τούμπα, ο επικοινωνιακός «πόλεμος» και οι δικαστικές μάχες που ακολούθησαν, έχουν φέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο στα πρόθυρα του Grexit και τους οπαδούς των ομάδων στα… κάγκελα.

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που το ποδόσφαιρο διχάζει την Ελλάδα, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η κατάσταση ξέφυγε από τα όρια μία απλής αθλητικής αντιπαράθεσης…

Ο Κούδας και η αρχή της κόντρας ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού

Ήταν καλοκαίρι του 1966, όταν ξεκίνησε μία από τις μεγαλύτερες κόντρες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτή ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Αιτία ο Γιώργος Κούδας, στα… πόδια του οποίου «σφάχτηκαν» οι δύο ιστορικές ομάδες.

Ο 20χρονος άσος είχε δώσει ήδη τα διαπιστευτήριά του και προερχόταν από μία σεζόν με 13 γκολ σε 29 αγώνες πρωταθλήματος, αφήνοντας υποσχέσεις για ακόμη σπουδαιότερα επιτεύγματα την επόμενη χρονιά. Στις 14 Ιουλίου, ωστόσο, η είδηση έσκασε σαν βόμβα στη Θεσσαλονίκη. Τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας του ποδοσφαιριστή τον είχαν οδηγήσει, μαζί με τον πατέρα του, στο Λεκανοπέδιο, προκειμένου να υπογράψει στον Ολυμπιακό.

Ο κόσμος του «δικεφάλου του βορρά» ξεσηκώθηκε και η διοίκηση της ομάδας ξεκαθάρισε ότι ο Κούδας δεν παραχωρούταν. Εκείνη την εποχή, εξάλλου, ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί μεταγραφή ποδοσφαιριστή χωρίς τη συγκατάθεση του συλλόγου στον οποίο αγωνιζόταν. Ως αποτέλεσμα, ο νεαρός αθλητής υποχρεώθηκε να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για δύο χρόνια, συμμετέχοντας μόνο σε προπονήσεις και φιλικά του Ολυμπιακού.

Μάλιστα, το θέμα είχε λάβει τέτοιες διαστάσεις, που προκάλεσε ακόμη και την παρέμβαση των συνταγματαρχών, που στο μεσοδιάστημα είχαν επιβάλει στη χώρα στρατιωτική δικτατορία. Ο υπεύθυνος για θέματα αθλητισμού, γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Ασλανίδης, πρότεινε στον Γιώργο Παντελάκη να επιστρέψει ο Κούδας στον ΠΑΟΚ για δύο χρόνια και κατόπιν να συνεχίσει στον Ολυμπιακό.

Η απάντηση του Θεσσαλονικιού παράγοντα ήταν αφοπλιστική: «Εγώ μπορεί να πάω στη Γυάρο, ο Κούδας όμως δεν θα παίξει στον Ολυμπιακό». Ο Ασλανίδης άλλαξε στάση και ξεκαθάρισε στον ποδοσφαιριστή ότι αν δεν γυρνούσε στον ΠΑΟΚ, δε θα έπαιζε ξανά ποδόσφαιρο.

Δύο χρόνια μετά τη φυγή του από τη Θεσσαλονίκη, ο ποδοσφαιριστής επέστρεψε στην Τούμπα. Το ραγισμένο γυαλί στις σχέσεις ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού, ωστόσο, δεν κόλλησε ποτέ ξανά…

Όταν η Λάρισα έκοψε την Ελλάδα στα δύο

Τη σεζόν 1987-88, η Λάρισα έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα που στέφθηκε πρωταθλήτρια. Λίγο έλειψε, ωστόσο, να χάσει τον τίτλο της στα χαρτιά εξαιτίας ενός… αντιβηχικού.

Οκτώ αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος, η ομάδα της Θεσσαλίας νίκησε 2-1 τον ΠΑΟ. Μετά τον αγώνα, ωστόσο, ο ποδοσφαιριστής Γκεόργκι Τσίγκοφ βρέθηκε θετικός στη χρήση κωδεΐνης. Τη συγκεκριμένη ουσία περιείχε το αντιβηχικό που του είχε χορηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες, λόγω κρυολογήματος.

Στις 16 Μαρτίου, ο αθλητικός δικαστής εφάρμοσε τον κανονισμό και επέβαλε μηδενισμό στον αγώνα με τον ΠΑΟ και επιπλέον αφαίρεση δύο βαθμών στην ΑΕΛ, η οποία βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας.

Η αντίδραση των Θεσσαλών ήταν άμεση. Απέκλεισαν την εθνική οδό και τη σιδηροδρομική γραμμή, έκαψαν λάστιχα και έκοψαν την Ελλάδα στα δύο για πέντε ημέρες. Τελικά, ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Σήφης Βαλυράκης, τροποποίησε τον αθλητικό νόμο, η Λάρισα πήρε πίσω τους τέσσερις βαθμούς και στέφθηκε πρωταθλήτρια, με διαφορά τριών βαθμών από την ΑΕΚ.

Η υπόθεση Βάλνερ

Ήταν 3 Φεβρουαρίου 2008, όταν ο Ρόμαν Βάλνερ έμελλε να κρίνει την έκβαση ενός ολόκληρου πρωταθλήματος. Ο Απόλλων Καλαμαριάς είχε νικήσει 2-1 τον Ολυμπιακό. Μετά το παιχνίδι, ωστόσο, έγινε γνωστό ότι στον αγώνα συμμετείχε παράτυπα ο Αυστριακός, γεγονός που έδωσε αυτομάτως στους Πειραιώτες το δικαίωμα ένστασης.

Οι ερυθρόλευκοι δεν άφησαν την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη και προσέφυγαν κατά της εγκυρότητας του αγώνα. Ο αγώνας κατακυρώθηκε υπέρ του Ολυμπιακού, βάζοντας «ταφόπλακα» στις ελπίδες του Απόλλωνα για παραμονή και… της ΑΕΚ για πρωτάθλημα.

Οι Κιτρινόμαυροι αντέδρασαν, διαμαρτυρήθηκαν έντονα, αλλά τερμάτισαν στη δεύτερη θέση, δύο βαθμούς πίσω από τον ΟΣΦΠ.

Ο υποβιβασμός του Ηρακλή

Οι παραπάνω αποτελούν μερικές, μόνο, ενδεικτικές περιπτώσεις διχασμού ελέω ποδοσφαίρου. Σε αυτές θα μπορούσαμε να προσθέσουμε αρκετές ακόμη, με πλέον χαρακτηριστική αυτήν του υποβιβασμού του Ηρακλή λόγω πλαστής ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, το 2011, και ενώ η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε τερματίσει στη 11η θέση.

Χιλιάδες φίλοι της ομάδας βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, ενώ αξίωσαν το άνοιγμα των φακέλων όλων των ομάδων. Ο Γηραιός «κυνήγησε» την υπόθεση, φτάνοντας μέχρι το ευρωπαϊκό διαιτητικό δικαστήριο (CAS), αλλά εις μάτην. Μάλιστα, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και μαζί το δικαίωμα συμμετοχής στις επαγγελματικές κατηγορίες, γεγονός που οδήγησε την ομάδα στη Δ’ κατηγορία.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Loading

Play