10 tips για να ξοδεύετε λιγότερα για φαγητό

10 tips για να ξοδεύετε λιγότερα για φαγητό

Πώς να μαγειρέψουμε πιο οικονομικά

Το καθημερινό μαγείρεμα έχει γίνει μια σπαζοκεφαλιά, αφού εκτός από το ερώτημα «τι να μαγειρέψουμε», έχουμε και να σκεφτούμε και το άλλο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί κάθε νοικοκυριό: πώς να μαγειρέψουμε πιο οικονομικά.

1. Τακτοποιούμε και οργανώνουμε την κουζίνα μας. Απελευθερώνουμε χώρο στα ντουλάπια μας και κρατάμε τα απαραίτητα, ώστε να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα των ειδών που χρειαζόμαστε. Έτσι δεν θα αγοράζουμε πράγματα που νομίζαμε ότι δεν έχουμε ήδη στο ντουλάπι μας. Για παράδειγμα, ένα σακουλάκι ρυζιού μπορεί να βρίσκεται καταχωνιασμένο στο πίσω μέρος του ντουλαπιού, να μην το βλέπουμε και κάθε φορά που θέλουμε να μαγειρέψουμε να να αγοράζουμε άλλο.

2. Κάνουμε την προετοιμασία μας. Σκεφτόμαστε το μενού της εβδομάδας και αν έχουμε τη δυνατότητα, μαγειρεύουμε μέσα στο Σαββατοκύριακο περισσότερα από ένα φαγητά και τα αποθηκεύουμε σε μερίδες στην κατάψυξη. Αν όχι, μπορούμε απλά να ετοιμάσουμε κάποια υλικά και να τα φυλάξουμε μέχρι να μαγειρέψουμε. Μπορούμε για παράδειγμα να πλύνουμε και να κόψουμε τα λαχανικά μας, και να τα βάλουμε σε δοχείο τροφίμων στο οποίο έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας για να τραβάει την υγρασία. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα ψάχνουμε τελευταία στιγμή για υλικά που αν τα αγοράσουμε στο σούπερ μάρκετ και όχι στη λαϊκή αγορά πιθανόν να κοστίσουν πιο ακριβά.

3. Αν όπως είπαμε δεν μπορούμε να μαγειρέψουμε πολλά και διαφορετικά φαγητά για να τα φυλάξουμε τότε επιλέγουμε άλλη λύση: μαγειρεύουμε μεγαλύτερη ποσότητα και αποθηκεύουμε αυτό που περισσεύει στην κατάψυξη. Έτσι, δεν θα χρειαστεί να παραγγείλουμε φαγητό απ’ έξω κάποια στιγμή που δεν προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε.

4. Μηδενικά απορρίμματα είναι το trend της εποχής και όχι άδικα, αφού μπορούμε να έχουμε παραπάνω από μια χρήσεις για ό,τι περισσεύει. Ένα παράδειγμα είναι τα μπισκότα τα οποία έχουμε συνηθίσει να πετάμε μόλις μπαγιατέψουν και χάσουν την τραγανότητά τους. Ωστόσο μπορούμε να τα θρυμματίσουμε και να τα βάλουμε στα επιδόρπιά μας. Άλλο παράδειγμα είναι οι φλούδες από τα λαχανικά μας από τις οποίες μπορούμε να φτιάξουμε ζωμό λαχανικών.

5. Η σωστή λίστα για ψώνια είναι το άλφα και το ωμέγα για ένα οικονομικό μαγείρεμα. Όταν πάμε στο σούπερ μάρκετ οργανωμένοι και παίρνουμε μόνο όσα γράφει το χαρτάκι μας δεν φορτωνόμαστε με πράγματα που νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε τα οποία συχνά πετάμε γιατί έληξαν ή χάλασαν πριν προλάβουμε να τα μαγειρέψουμε.

6. Προτιμάμε τις απλές και εύκολες συνταγές, με υλικά που έχουμε ήδη ή υλικά που δεν κοστίζουν πολύ. Αν κάθε φορά που θέλουμε να φτιάξουμε ένα φαγητό που απαιτεί εξεζητημένα υλικά, τότε είναι σίγουρο ότι το έξοδο θα είναι μεγαλύτερο. Και επιπλέον όσα υλικά από αυτά περισσέψουν μπορεί να μη να ξαναχρησιμοποιήσουμε, που είναι σαν να πετάμε ένα χρηματικό ποσό στα σκουπίδια.

7. Η εποχικότητα είναι σημαντική για την εξοικονόμηση. Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι εκτός εποχής είναι πιο ακριβά και ανεβάζουν το κόστος κάθε πιάτου. Για παράδειγμα τον χειμώνα δεν αγοράζουμε ντομάτες και το καλοκαίρι δεν προτιμάμε κουνουπίδι.

8. Όταν μαγειρεύουμε στις εστίες, διαλέγουμε το σωστό σκεύος. Η κατσαρόλα ή το τηγάνι μας δεν πρέπει να είναι ούτε μεγαλύτερο ούτε μικρότερο από την εστία στην οποία μαγειρεύουμε γιατί διαφορετικά σπαταλάμε 40% περισσότερη ενέργεια.

9. Δεν ανοιγοκλείνουμε συνέχεια το ψυγείο. Ένας άνθρωπος ανοίγει την πόρτα του ψυγείου περίπου 15 με 20 φορές την ημέρα, ή 5.000 φορές το χρόνο δαπανώντας περίπου 70 ευρώ σε ρεύμα. Απίστευτο και όμως αληθινό! Το ίδιο ισχύει και την πόρτα του φούρνου κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Οπότε, κόβουμε αυτή τη δαπανηρή συνήθεια με το μαχαίρι!

10. Δεν χρησιμοποιούμε σκεύη που η βάση τους τους έχει αλλοιωθεί γιατί έτσι καταναλώνουμε περίπου 50% περισσότερη ενέργεια για να ετοιμάσουμε το φαγητό. Προσέχουμε ο πάτος της κατσαρόλας ή του τηγανιού να εφάπτεται στις εστίες και να μην είναι καλυμμένος με λίπη.

11. Άλλο ένα βασικό tip είναι να κόβουμε τα υλικά μας σε σε μικρότερα κομμάτια μειώνοντας έτσι τον χρόνο ψησίματος σχεδόν στο μισό. Για παράδειγμα, ένα κιλό μοσχάρι μαγειρεύεται σαφώς πιο γρήγορα όταν είναι κομμένο σε μικρά κομμάτια, παρά σε μεγάλα.

Δείτε επίσης: Κέικ Κολοκύθας με Μπαχαρικά & Γλάσο από Κρέμα Τυρί

Loading