Οι πιθανότητες για να δημιουργηθεί ξανά ο νέος «Ζορμπάς»
INTIME

Οι πιθανότητες για να δημιουργηθεί ξανά ο νέος «Ζορμπάς»

Είναι σπάνιο να δημιουργηθεί νέος κυκλώνας σαν τον «Ζορμπά» που χτύπησε την Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με τον αναπ. Καθ. Πανεπιστημίου Πατρών Ανδρέα Καζαντζίδη.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, του Πανεπιστημίου Πατρών ανέφερε ότι οι ιστορικές καταγραφές αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός, το πολύ δύο, τέτοιων καιρικών συστημάτων, ανά έτος, σε όλη τη Μεσόγειο.

«Οι περισσότεροι όμως κυκλώνες αυτής της κατηγορίας», πρόσθεσε, «έχουν καταγραφεί του μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο».

«Πολύ σπάνια η δημιουργία κυκλώνα με τέτοια ένταση»

Όπως διευκρίνισε, «τα βασικά χαρακτηριστικά για τη δημιουργία ενός κυκλώνα είναι ο συνδυασμός ανέμων, υγρασίας και μια θερμής επιφάνειας. Αυτά υπάρχουν σίγουρα στη Μεσόγειο αυτή την περίοδο που η θάλασσα είναι αρκετά θερμή. Παρόλα αυτά, η πιθανότητα δημιουργίας ενός κυκλώνα με τέτοια ένταση είναι πολύ σπάνια».

Ο κ. Καζαντζίδης επεσήμανε ότι σε πολλές περιοχές της νότιας και ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς και της Στερεάς Ελλάδας υπήρχαν ισχυροί άνεμοι και κυρίως πολύ μεγάλα ποσά βροχής. Αυτό, όπως εξήγησε, «έχει σχέση με την πορεία του κυκλωνικού συστήματος, όπου αποστάσεις μερικών δεκάδων χιλιομέτρων μπορεί να είναι καθοριστικές για το ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις».

«Παίζει ρόλο η κάθε περιοχή»

«Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός», συμπλήρωσε, «ότι στις αρχικές προγνώσεις το σύστημα αναμένονταν να έχει μία λίγο διαφορετική πορεία, που θα επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό τη δυτική Κρήτη, αλλά αυτό δεν συνέβη και οι επιπτώσεις εκεί ήταν σχετικά μικρές». «Από εκεί και πέρα», σύμφωνα με τον καθηγητή, «για κάθε περιοχή παίζει σημαντικό ρόλο η επιβάρυνση από τις ανθρωπογενείς δράσεις, το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο και την διαφορά της έντασης του φαινομένου, σε σχέση με της συνήθεις κακοκαιρίες».

Σχετικά με το αν κάποιες περιοχές της χώρας υπάρχει η πιθανότητα να είναι πιο ευάλωτες, ο καθηγητής τονίζει ότι «για κάθε περιοχή θα πρέπει να γίνει μια επικαιροποιημένη αξιολόγηση της κατάστασης και να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση και τον μετριασμό των επιπτώσεων από τέτοια φαινόμενα».

Loading

Play