1922-2022: Η ιστορία της «Μεγάλης Προσφυγιάς» στην 86η ΔΕΘ (pics & vid)

1922-2022: Η ιστορία της «Μεγάλης Προσφυγιάς» στην 86η ΔΕΘ (pics & vid)

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται από τη Μικρασιατική Καταστροφή και η 86η ΔΕΘ τιμά τη μνήμη των θυμάτων της με ένα ταξίδι στον χρόνο.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνιάδου

Το επετειακό αφιέρωμα στη Μνήμη 1922-2022 της 86ης ΔΕΘ με τίτλο «Aιών …εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω» δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να «ταξιδέψουν» μαζί με τους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Θράκη στην Μητέρα Ελλάδα.

Πρόκειται για μια μοναδική μουσική σύνθεση του Γιάννου Αιόλου, ειδικά γραμμένη για αυτό το αφιέρωμα. Η μουσική γίνεται ένα με βίντεο, φωτογραφικό υλικό και λογοτεχνικές αφηγήσεις, δημιουργώντας ένα video installation 32 μέτρων, με θεματικές ενότητες.

Οι ενότητες του θεάματος, περιλαμβάνουν τον τόπο προέλευσης πριν από την καταστροφή, τη μετακίνηση – η προσφυγιά από τους τόπους προέλευσης στο ελληνικό κράτος, την εγκατάσταση σε νέες πατρίδες η δημιουργία οικισμών και τοπικών κοινωνιών και την ένταξη στο κοινωνικό σύνολο.

Με την ολοκλήρωση του ταξιδιού με οδηγό τον Γιάννο Αιόλου, οι επισκέπτες συνεχίζουν να βαδίζουν στον δρόμο της προσφυγιάς μέσα από πίνακες, εικόνες, αντικείμενα του τότε, παραδοσιακές φορεσιές. Προφορικές μαρτυρίες επιτρέπουν στους επισκέπτες να γίνουν ιστορικά πρόσωπα και να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης και της ιστορίας του τόπου. Να νιώσουν το κρύο, τον πόνο, την πείνα και τον φόβο, να γίνουν «το παιδί που κρυώνει, ο γονιός που φοβάται…»

Το επετειακό αφιέρωμα προβάλλεται στο Περίπτερο των Εθνών (περ. 6), ενώ υλικό υπάρχει και στο περίπτερο 1 της 86ης ΔΕΘ, όπου έχει δημιουργηθεί μια προσομοίωση του μουσείου της Νέας Σμύρνης Αθήνας.

Δείτε εικόνες:

Δείτε επίσης: Λονδίνο: Πιθανή η αναμονή 35 ωρών για προσκύνημα στη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ – Έχουν στηθεί σκηνές

Loading