1ο Cyber Security Forum: Βασιλική Λαζαράκου (Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς): «Ο κανονισμός DORA ως αναπτυξιακό εργαλείο για τις επιχειρήσεις»

1ο Cyber Security Forum: Βασιλική Λαζαράκου (Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς): «Ο κανονισμός DORA ως αναπτυξιακό εργαλείο για τις επιχειρήσεις»

Το 1ο Cyber Security Forum διεξάγεται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε μια εποχή που οι ψηφιακές απειλές και οι κυβερνοεπιθέσεις πολλαπλασιάζονται.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, κατά την έναρξη του Συνεδρίου, αναφέρθηκε στον ευρωπαϊκό κανονισμό για τη Ψηφιακή Επιχειρησιακή Ανθεκτικότητα (DORA), ο οποίος αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από τις επιχειρησιακές διαταραχές στο χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα της ΕΕ.

Η εφαρμογή του Κανονισμού DORA στις 17 Ιανουαρίου 2025 σκοπεύει να διαμορφώσει ένα ενιαίο κανονιστικό πλαίσιο για την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις στο ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Ο κανονισμός θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 17 Ιανουαρίου 2025, εστιάζοντας στις χρηματοοικονομικές οντότητες και τους παρόχους υπηρεσιών Τεχνολογίας Πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT-ΤΠΕ).

Σύμφωνα με τη Βασιλική Λαζαράκου, «ο DORA δεν πρέπει να εκλαμβάνεται μόνο ως επιπρόσθετη δαπάνη συμμόρφωσης, αλλά ως αναπτυξιακό εργαλείο που στηρίζει την αξιοπιστία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για τις επιχειρήσεις». Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη συμμετοχής όλων των φορέων για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ καινοτομίας και κανονιστικής συμμόρφωσης.

Ο DORA εισάγει ένα ενοποιημένο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα, επηρεάζοντας περίπου 20.000 χρηματοοικονομικές οντότητες στην ΕΕ, με ελάχιστες εξαιρέσεις, κυρίως για πολύ μικρές εταιρείες.

Κατά τη διάρκεια του πάνελ με θέμα «Κυβερνοασφάλεια και Ψηφιακή Επιχειρησιακή Ανθεκτικότητα», οι ομιλητές τόνισαν την αύξηση των κινδύνων και τη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπισή τους.

Η κατάσταση της κυβερνοασφάλειας και το παγκόσμιο ψηφιακό μπλακ άουτ του περασμένου καλοκαιριού αποτέλεσαν κεντρικά θέματα στη συζήτηση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προετοιμασίας για την κρυπτονομισματική διαχείριση που θα αλλάξει το 2025.

Loading

Play