2ο Συνέδριο Τουρισμού Πολυτελείας: Η Ελλάδα στο επίκεντρο της πολυτελούς τουριστικής ανάπτυξης

2ο Συνέδριο Τουρισμού Πολυτελείας: Η Ελλάδα στο επίκεντρο της πολυτελούς τουριστικής ανάπτυξης

Οι περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού πολυτελείας, οι προκλήσεις και η σημαντική θέση της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα είναι ορισμένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν στο 2ο Συνέδριο Τουρισμού Πολυτελείας που πραγματοποιείται στη Σαντορίνη στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2024.

Όπως ανέφερε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, σε μήνυμά της, «ο τουρισμός πολυτελείας είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους και εμπεριέχει στοιχεία ποιότητας αλλά και αποκλειστικότητας». Είναι βέβαιο ότι σήμερα αυτή η μορφή τουρισμού δεν αφορά μόνο τη διαμονή σε πολυτελή καταλύματα ή σε υπηρεσίες πολυτελείας, καθώς η πολυτέλεια είναι πλέον συνυφασμένη με την εξατομίκευση της εμπειρίας και τη μοναδικότητα της ταξιδιωτικής εμπειρίας. Οι ταξιδιώτες αναζητούν όλο και συχνότερα τη γνωριμία με τον πολιτιστικό πλούτο ενός τόπου, το φυσικό περιβάλλον, την αυθεντική γαστρονομία και την ουσιαστική σύνδεση με τους τόπους που επισκέπτονται.

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας, μπορεί να εισφέρει ουσιαστικά στη συνολική αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και στη βιωσιμότητα των προορισμών μας, να συμβάλει καίρια στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς του και στην αύξηση του οφέλους για τις τοπικές κοινωνίες.

«Στο υπουργείο Τουρισμού έχουμε θέσει λοιπόν ως προτεραιότητα την προώθηση του τουρισμού πολυτελείας. Μέσα από μια σειρά δράσεων και πολιτικών στοχεύουμε στον εμπλουτισμό της τουριστικής προσφοράς, στην αναβάθμιση των υποδομών και της ποιότητας των υπηρεσιών αλλά και στην προβολή της Ελλάδας ως κορυφαίο προορισμό για τουρισμό πολυτελείας σε παγκόσμιο επίπεδο.» Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης υποδομών που μπορούν να υποστηρίξουν ένα τουριστικό προϊόν υψηλών απαιτήσεων.

Η υπουργός επεσήμανε επίσης, ότι το 2013 συστάθηκε μια Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων, με ενισχυμένες αρμοδιότητες, η οποία συνέβαλε και συμβάλλει καίρια στην προώθηση σημαντικών επενδύσεων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι από 343 ξενοδοχεία 5 αστέρων που διέθετε η χώρα το 2012, το 2023 έφτασαν στα 792.

«Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε πόρους του ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για έργα που στοχεύουν στην ανάπτυξη υποδομών που μπορούν να υποστηρίξουν τον τουρισμό πολυτελείας. Έργα, που αφορούν στην αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων, χιονοδρομικών κέντρων, καθώς και εγκαταστάσεων τουρισμού υγείας και ευεξίας. Ακόμα, υλοποιούμε έργα για την ανάδειξη μορφών τουρισμού που λειτουργούν συμπληρωματικά στα ταξίδια πολυτελείας, όπως ο καταδυτικός τουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός και ο οινοτουρισμός. Επιπλέον δίνουμε ειδική έμφαση στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα

«Εμείς ως Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, προσπαθώντας να αλλάξουμε τη φιλοσοφία γύρω από την απασχόληση και να φέρουμε μια νέα νοοτροπία, αυτή που λέει πόσα πραγματικά έχει να προσφέρει ο τουρισμός και η φιλοξενία, μέσα από το πρόγραμμα “Φιλοξενία μου”, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Παιδείας, έχουμε βγάλει ένα εξαιρετικό βιβλίο το οποίο διδάσκεται στα παιδιά του δημοτικού.»

Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό είναι επίσης σημαντική, καθώς η ανάγκη για την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης κρίσεων είναι επιβεβλημένη. Τα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η κλιματική κρίση δημιούργησαν την ανάγκη για πρόληψη, ανθεκτικότητα και κρατική αρωγή.

Loading

Play