8ο Διεθνές Συνέδριο «Περιοδικός Τύπος και Οπτικός Πολιτισμός»

8ο Διεθνές Συνέδριο «Περιοδικός Τύπος και Οπτικός Πολιτισμός»

H ανάδειξη νέων γνώσεων, η ενίσχυση της έρευνας του περιοδικού Τύπου στην Ελλάδα και η συμπόρευση της έρευνας αυτής με το ευρωπαϊκό και το διεθνές παράδειγμα, τέθηκαν στο επίκεντρο του 8ου ετήσιου συνεδρίου της ESPRit με θέμα « Περιοδικός Τύπος και Οπτικός Πολιτισμός», που ξεκίνησε σήμερα.

Το διεθνές συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου και το Εργαστήριο Τεκμηρίωσης και Μελέτης της Ιστορίας του Ελληνικού Τύπου/Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, φιλοξενείται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θα ολοκληρωθεί αύριο.

«Αρχικός στόχος της ESPRit ήταν να μάθουμε ο ένας από τον άλλο, να συνεργαστούμε. Στόχος είναι τώρα να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας», τόνισε η πρόεδρος της ESPRit, Κριστίν Ίουινς.

Στην σημασία του περιοδικού Τύπου αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Φίλιππος Τσιμπόγλου. «Τα περιοδικά είναι μία ιδιαίτερη μερίδα στα τεκμήρια που ένας οργανισμός όπως μία Εθνική Βιβλιοθήκη συγκεντρώνει. Στην Εθνική Βιβλιοθήκη, αποφασίσαμε και δημιουργήσαμε ένα ιδιαίτερο αναγνωστήριο περιοδικών. Δεν υπάρχουν σύνορα και τείχη ανάμεσα στο ένα είδος τεκμηρίου και στο άλλο, αλλά και μόνο αυτό το γεγονός δείχνει την ευαισθησία της Εθνικής Βιβλιοθήκης για το πόσο υψηλά έχει τον περιοδικό τύπο», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, Θέμης Μπερεδήμας, αναφερόμενος στους στόχους του συνεδρίου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Συνδιοργανώνουμε το 8ο συνέδριο της ESPRit, που είναι ένα διεθνής οργανισμός έρευνας για τον περιοδικό Τύπο, με το Εργαστήριο Τεκμηρίωσης και Μελέτης της Ιστορίας του Ελληνικού Τύπου/Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου για να αναδείξουμε την έρευνα που γίνεται πανελλαδικά για τον περιοδικό τύπο από αυτή την οργάνωση από το 17ο έως σήμερα. Όσον αφορά τα ελληνικά δεδομένα, στόχος είναι να ενεργοποιήσουμε και την έρευνα περαιτέρω στην Ελλάδα για τον περιοδικό Τύπο. Συνδέουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα με την ενεργό δημοσιογραφία, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της έρευνας, γιατί ο ελληνικός περιοδικός Τύπος υπήρξε πρωτοπόρος στον 20ο αιώνα και με τα περιοδικά ποικίλης ύλης και με τα λαϊκά περιοδικά, αλλά και στη συνέχεια με τα πολιτικά περιοδικά».

Τη σημασία της δημιουργίας ενός χώρου που θα φιλοξενεί περιοδικό Τύπο μέσα στην Εθνική Βιβλιοθήκη, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας της ΕΣΠΗΤ, Θανάσης Αλατάς, υπογραμμίζονται ότι αυτό «σημαίνει μία ευρύτερη συνεργασία της ένωσής μας σε αυτό το χώρο, με την προοπτική να μαζευτεί ένα υλικό αρχειακό προσβάσιμο προς το κοινό».

Στους στόχους του συνεδρίου αναφέρθηκε η ιστορικός Τύπου και μέλος του ΚΕΝΙ, Γιούλα Κουτσοπανάγου, επισημαίνοντας ότι «κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα προσπαθήσουμε να δώσουμε προσοχή στις εικόνες και πώς αυτές γίνονται αντιληπτές καθώς και στη σύνδεση εικόνων και λέξεων, να καταλάβουμε τον τρόπο που τα κείμενα έρχονται σε διάδραση με τα σύγχρονα πολιτιστικά περιβάλλοντα. Θα διερευνήσουμε τις πτυχές και διαστάσεις των εικόνων». Ακόμη, σημείωσε πως «το εξώφυλλο παρέμενε και παραμένει η πιο δημοφιλής σελίδα σε ένα περιοδικό», καθώς όπως είπε, «είναι ένα από τα πιο ισχυρά οπτικά και λεκτικά εργαλεία που ο περιοδικός Τύπος μπορεί να χρησιμοποιήσει, για να παράγει έσοδα και να μεταφέρει ένα μήνυμα».

Τέλος, η κ. Κουτσοπανάγου αναφέρθηκε και στην τρέχουσα εργασία που έχει αναλάβει το Εργαστήριο Τεκμηρίωσης και Μελέτης της Ιστορίας του Ελληνικού Τύπου/Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, να εκτυπώσει τον πιο δημοφιλή περιοδικό Τύπο του 20οου αιώνα. «Ο κύριος στόχος αυτού του πρότζεκτ, το οποίο γίνεται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη και την ΕΣΠΗΤ είναι η δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένου αρχείου περιοδικού Τύπου της χώρας», προσέθεσε.

Μεταξύ των θεματικών που ξεχώρισαν ήταν η συζήτηση για το φαινόμενο των fake news.

«Μία και μόνο στρατηγική ενδείκνυται: να πιάσεις το νήμα από την αρχή και σιγά σιγά να ξετυλίγεις το κουβάρι που έχει δημιουργηθεί, να ξαναρχίσεις δηλαδή να ασχολείσαι με τις βασικές αλήθειες. Και η βασική αλήθεια για τον κάθε δημοσιογράφο είναι τα επαγγελματικά μας πρότυπα, αυτά που ορίζουν την ουσία του επαγγέλματός μας αυτά που ορίζουν τον ρόλο μας στην κοινωνία αυτά που ορίζουν τη θεσμική μας λειτουργία στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου. Παράλληλα η κ. Αντωνιάδου ανέφερε ότι η η αμεροληψία και η αντικειμενικότητα είναι απαραίτητα εργαλεία για να κατανοήσουμε, να ερμηνεύσουμε, να αποδημήσουμε το φαινόμενο των fake news.

Από την πλευρά του ο κ. Μπερεδημας τόνισε ότι «η διασπορά των ψευδών ειδήσεων καταγράφεται σήμερα ως μια νέα ανεξέλεγκτα διογκούμενη και απειλητική μορφή προπαγάνδας, με καινούρια χαρακτηριστικά, ιδιότητες, τρόπο και ταχύτητα εξάπλωσης, προκαλώντας πολλά ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα και την αξιοπιστία της ενημέρωσης».

«Η δημοσιογραφία να ξαναβρεί το ρόλο της και να καταφύγει στις πιο ουσιαστικές αξίες της για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πλήγμα στην εικόνα της, το οποίο εσφαλμένως δημιουργεί η συζήτηση για τα fake news», ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Θανάσης Σαμαράς.

Τέλος, ο ερευνητής στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας Κώστας Ζαφειρόπουλος, τόνισε ότι οι ψευδείς ειδήσεις δεν γεννήθηκαν στον 21ο αιώνα ούτε καν στον 20ο και γι’ αυτό δεν φταίνε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτό που έχει αλλάξει είναι η επιταχυνόμενη ταχύτητα διάδοσης των ειδήσεων, είναι ο τεράστιος όγκος της ψηφιακής πληροφορίας, είναι η κρίση εμπιστοσύνης στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, είναι η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των δημοσιογράφων και η τεράστια άνοδος της διαδικτυακής πληροφόρησης», επισήμανε.

Το συνέδριο πλαισιώνεται από έκθεση ψηφιακής προβολής οπτικοακουστικών τεκμηρίων του ελληνικού περιοδικού Τύπου.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play