Α. Τύμπας στην politic: «Υπάρχει μια υψηλότατη κερδοφορία ιδιωτικών ομίλων στον χώρο της ενέργειας – Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο»

Α. Τύμπας στην politic: «Υπάρχει μια υψηλότατη κερδοφορία ιδιωτικών ομίλων στον χώρο της ενέργειας – Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο»

Ο καθηγητής κ. Αριστοτέλης Τύμπας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης και διευθυντής του αγγλόφωνου μεταπτυχιακού “Επιστήμη Τεχνολογία Κοινωνία” μίλησε στην politic για το θέμα της ενεργειακής επάρκειας της χώρας μας, καθώς και για την συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – «Έχει κατατεμαχιστεί το εθνικό δίκτυο μεταφοράς και διανομής ενέργειας με τρόπο που επιτρέπει διαφόρων ειδών κερδοσκοπίας».

Συνέντευξη: Κερασία Κοφινά

Αρχικά ο κ. Τύμπας κλήθηκε να σχολιάσει την στροφή του Κ. Μητσοτάκη από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο «Λιγνίτη» μετά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που προέκυψε, καθώς και πόσο πίσω μας πάει αυτή η στροφή και πόσο εφικτή είναι η ενεργειακή επάρκεια της Χώρας μας με αυτή την μέθοδο. Ο κ. Τύμπας δήλωσε:

«Καταρχήν η ενεργειακή κρίση υπήρχε έτσι και αλλιώς, ήταν πολύ έντονη η περιβαλλοντική κρίση και υποχρέωσε την κυβέρνηση να κάνει αποφασιστικά βήματα αλλαγής πολιτικής ως προς τα ενεργειακά θέματα και η κατάσταση με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει προφανώς αλλάξει τα δεδομένα. Δεν ξέρουμε ακριβώς ποια θα είναι τα δεδομένα στους μήνες που έρχονται, ενδέχεται να έχουμε σημαντικές αλλαγές και όσον αφορά το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας και την μετάβαση σε πιο φιλικές στο περιβάλλον ενεργειακές τεχνολογίες και η δική μας κυβέρνηση, αλλά και κάθε κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά ανεξαρτήτως ιδεολογίας! Έπρεπε να λάβει υπόψη της το δεδομένο της κλιματικής αλλαγής, η οποία είναι μια πρωτόγνωρη κρίση…

Αυτό που έχει αποφασίσει η Ευρώπη είναι η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το ορθό θα ήταν να στραφούμε σε τεχνολογίες που να μην βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα (δηλαδή όχι στο λιγνίτη, το φυσικό αέριο, το ουράνιο), αλλά η μετάβαση σε καύσιμα όπως είναι ο ήλιος και ο αέρας στο βαθμό που θα ήταν αυτό εφικτό και με όσο πιο γρήγορους ρυθμούς.

Αυτός ο προγραμματισμός φαίνεται σε ένα βαθμό να έχει ανατραπεί, καθώς έχει προκύψει μια ιδιαίτερα πιεστική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι πλήρως ή μερικώς η παροχή του φυσικού αερίου θα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και ανατρέπει τους δρομολογημένους σχεδιασμούς για το φετινό χειμώνα.

Ο πρώτος μας στόχος θα πρέπει να είναι η εξοικονόμηση – η πιο σίγουρη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας- χωρίς να μειωθεί η ποιότητα ζωής!

Συνεχίζοντας την εκτενή ανάλυση του ο κ. Τύμπας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επισημαίνει ότι «με περισσότερο “μέτρο” θα έχουμε ένα ασφαλές περιθώριο, να αντιμετωπίσουμε καλύτερα όποια πρόκληση υπάρχει ως προς την μείωση της παροχής ή και την μη παροχή φυσικού αερίου από την Ρωσία. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας, ούτε μόνο στις διαθέσιμες εγκαταστάσεις φωτοβολταικών διατάξεων και αιολικών πάρκων, επειδή δεν υπάρχουν μέριμνες για αποθήκευση.

Όλα προϋπέθεταν την διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και πετρελαίου, οπότε θα υπάρχουν μέρες που δεν θα υπάρχει ενέργεια αν πάμε μόνο με τις διαθέσιμες εγκαταστάσεις όπως προανέφερα δηλαδή των φωτοβολταικών και αιολικών διατάξεων. Επομένως, χρειαζόμαστε και φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Ότι και να κάνουμε και με δεδομένο ότι θα χρειαστούμε κάποιας μορφής ορυκτά καύσιμα (είτε πετρέλαιο, είτε λιγνίτη ή την υδροηλεκτρική μας ενέργεια κ.ο.κ.) την ίδια στιγμή θα μας δώσει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια αν από τώρα είμαστε σαν κοινωνία προετοιμασμένοι για μια αποφασιστική εξοικονόμηση! Όχι περικοπές σε βασικές ανάγκες, αλλά σε πολυτέλειες!

Πρακτικές λύσεις στο πλαίσιο της αγοράς για οικιακή χρήση, θα ήταν αν υπήρχε μια μαζική υποστήριξη για άμεσες εγκαταστάσεις ηλιόθερμων εκεί όπου δεν υπάρχουν, χωρίς μάλιστα κρατική υποστήριξη θα μπορούσε να βοηθήσει αποφασιστικά! Αυτή την στιγμή πάλι με τιμές αγοράς όσον αφορά την επαρχεία κυρίως, ένα αγροτόσπιτο μπορεί να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητο με μία σύνθεση που θα περιλαμβάνει κάποια φωτοβολταικά, μπαταρίες, με δεκαετή εγγύηση και μια μικρή ατομική ηλεκτρογεννήτρια και να καλύψει τις βασικές ανάγκες, όπως είπαμε με εγγύηση δεκαετίας, δηλαδή ένα κόστος 5.000 με 7.000 ευρώ.

Είμαι σίγουρος ότι αν επιτραπεί αυτό από το νομικό πλαίσιο και αν ενθαρρυνθεί με ένα πρόγραμμα οικονομικής υποστήριξης, πόσο μάλλον και τεχνικής υποστήριξης προς το σύνολο των Ελλήνων πολιτών και κυρίως τα ατομικά νοικοκυριά θα μπορούσε να βοηθήσει αρκετά, καθώς πολύ γρήγορα μέσα σε ένα μήνα μπορούν να εγκατασταθούν φωτοβολταικά ή τέτοιες συνθέσεις όπως προανέφερα.

Αυτές οι λύσεις για να πάμε σε άμεση απεξάρτηση οδεύοντας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν άμεσα να μας ανακουφίσουν πιστεύω και απαντώ κατηγορηματικά ως προς αυτό. Με ποσά που είναι στο πλαίσιο των περιορισμένων δυνατοτήτων μιας οικονομίας σαν την δική μας, που έχει πληγεί από τα μνημόνια κλπ. με μικρής κλίμακας φωτοβολταικά σε ταράτσες και δημόσια κτήρια με την όλη σύνθεση όπως εξηγήσαμε προηγουμένως».

Στην συνέχεια κλείνοντας ο κ. Τύμπας τόνισε ότιτα ενεργειακά ζητήματα, όπως και η τεχνολογία πολύ συχνά, είναι θέμα ενός ορίζοντα που ξεπερνά ένα και δύο μήνες. Ως επί το πλείστον η συμβουλή για τον χειμώνα που έρχεται είναι η μείωση της κατανάλωσης, συνεχίζουμε με αλληλεγγύη και είμαστε προετοιμασμένοι για το ότι θα είναι δύσκολα τα πράγματα! Δεν θα είναι ανεξέλεγκτα, ώστε να καίμε ανεξέλεγκτα στα δημόσια κτήρια και στις ιδιωτικές κατοικίες και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε αυτή την εμπειρία, ώστε να δούμε πολύ άμεσα την επόμενη χρονιά πιο είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε χωρίς να δεσμεύουμε σε πολιτικές και προσανατολισμούς, που θα είναι απέναντι στην πολύ μεγάλη ανάγκη της μετάβασης σε πράσινες τεχνολογίες!»

Δείτε αναλυτικά την συνέντευξη που ακολουθεί:

Δείτε επίσης: Πορεία φοιτητών στο ΑΠΘ κατά της παρουσίας της ΕΛΑΣ στο campus (pics & vid)

Loading

Play