Ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ, με στόχο την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την εξασφάλιση των δημοσίων εσόδων, πραγματοποιεί πλήθος φορολογικών ελέγχων σε όλη τη χώρα, καθώς και σε όλους τους τομείς δραστηριότητας. Παράλληλα, αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον 40.000 επιτόπιους ελέγχους, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής.
Όπως ανακοινώθηκε, «Μέσω της συγκρότησης μιας ομάδας έμπειρων ελεγκτών, η ΑΑΔΕ έχει ενισχύσει τη διαθέσιμη ελεγκτική δύναμη στις νησιωτικές περιοχές, εστιάζοντας τους ελέγχους σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και σε τομείς που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.
Επιπλέον, λήφθηκε μέριμνα για την εναλλαγή των κλιμακίων ελέγχου, τα οποία μετακινούνται τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική Ελλάδα. Έτσι, οι έλεγχοι διενεργούνται κυρίως από ελεγκτές με διαφορετικές χωρικές αρμοδιότητες.
Οι ελεγκτές διαθέτουν tablets εξοπλισμένα με το σύστημα ΕΛΕΓΧΟΣlive, το οποίο τους παρέχει άμεση πρόσβαση στα πλήρη στοιχεία των ελεγχόμενων, διευκολύνοντας την ελεγκτική διαδικασία.
Για την υποστήριξη των κλιμακίων ελέγχου, έχει συσταθεί πρακτική επιχειρησιακή ομάδα της ΑΑΔΕ, που χρησιμοποιώντας την Αίθουσα Επιχειρήσεων και ειδικό λογισμικό, αναλύει δεδομένα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και επιλέγει τις περιοχές που χρήζουν εντατικοποίησης των ελέγχων.
Τα αποτελέσματα ανάλυσης κινδύνου εμπλουτίζονται με στοιχεία που προκύπτουν από τη σύγκριση των δεδομένων του συστήματος e-send με εκείνα των POS. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται αντιπαραβολή των αποδείξεων που διαβιβάζονται μέσω του e-send με τα έσοδα που προέρχονται από ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως αναφέρεται.
Τέλος, επισημαίνεται ότι τα κλιμάκια ελέγχου αξιοποιούν πληροφορίες για ελέγχους εξακρίβωσης από δύο σημαντικά εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί για τη μείωση της φοροδιαφυγής, την πλατφόρμα Καταγγελίες Πολιτών και την εφαρμογή Appodixi.
Αξιοσημείωτο είναι ότι έως σήμερα έχουν διεξαχθεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση, πάνω από 48.000 επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι. Από αυτούς διαπιστώθηκε αποκρυβείσα αξία που υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ, με πρόστιμα που ξεπερνούν το 1,34 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, σε 628 περιπτώσεις έχουν επιβληθεί οι ανάλογες κυρώσεις, με τη λειτουργία 490 επιχειρήσεων να αναστέλλεται, ενώ για τις υπόλοιπες 138 περιπτώσεις επιβλήθηκαν χρηματικές ποινές.