ΑΠΕ

ΑΑΔΕ: Στο μικροσκόπιο της θα μπουν γνωστοί influencers – Έλεγχοι από την εφορία και στα social media

Η ΑΑΔΕ σφίγγει τον κλοιό γύρω από όσους με αναρτήσεις εμφανίζονται να κάνουν πολυτελή ζωή, η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με τα εισοδήματα που δηλώνουν.

Στο στόχαστρο ειδικών ελέγχων μπαίνουν τα εισοδήματα γνωστών Ελλήνων στα social media και ειδικότερα στο μικροσκόπιο των ελεγκτών αναμένεται να μπουν πρώτα γνωστοί influencers.

Θα διερευνηθούν τα έσοδα και οι οικονομικές συναλλαγές όσων εμφανίζονται ως influencers, παρέχοντας υπηρεσίες προβολής ή προϊόντα προς πώληση.

Οι αναρτήσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων στα social media θα εξεταστούν διεξοδικά ώστε να εντοπιστούν ενδεχόμενες περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Real, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, θα συλλέξουν στοιχεία από αναρτήσεις σε Facebook και Instagram όπως π.χ. φωτογραφίες που εμφανίζουν τους ελεγχόμενους με πολυτελή προϊόντα, ώστε να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για το αν συνάδει η πολυτελή ζωή που κάνουν με τα εισοδήματα που δηλώνουν.

Σε ό,τι αφορά στα φυσικά πρόσωπα οι ελεγκτές θα συλλέξουν στοιχεία από αναρτήσεις που κάνουν οι «παραγωγοί περιεχομένου» σε δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως είναι το Facebook και το Instagram και πιο συγκεκριμένα θα ελέγξουν φωτογραφίες των influencer με πολυτελή προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο η ΑΑΔΕ θέλει να διαπιστώσει αν η πολυτελή ζωή που κάνουν και συνεπώς διαφημίζουν, λόγω και του περιεχομένου της δουλειάς τους στα social media, έχει σχέση με τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία.

«Ήταν αναμενόμενο να μπούμε και εμείς στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών. Στόχος μας είναι να δηλώνουμε ακέραια στην εφορία τα εισοδήματα αυτά ώστε να μας καταβληθούν και οι αναλογούντες φόροι. Εγώ προσωπικά επιδιώκω να συνεργάζομαι με εταιρείες και συνεργάζομαι με εταιρείες οι οποίες δεν φοροδιαφεύγουν. Πιστεύω ότι είναι παρατραβηγμένο εάν κρίνουν (οι αρμόδιες Αρχές) από μία φωτογραφία μέσα σε ένα ακριβό αυτοκίνητο ή σε ένα ακριβό σπίτι το οποίο μπορεί να είναι του πατέρα μου, του θείου μου, της φίλης μου ή κάποιου συγγενή μου. Από αυτό να κρίνουμε και να θεωρούμε ότι υπάρχουν κάποια κρυφά εισοδήματα τα οποία και δεν δηλώνονται», ανέφερε η Μαριάννα Δασυγένη, instagrammer.

Δείτε επίσης: Πυροβολισμοί στο Λαγονήσι: Ο δράστης προσπάθησε να βάλει τον 16χρονο στο αμάξι του – Έρευνες για τη σύλληψή του

Loading