Αδαμίδης στο politic.gr: “Επετεύχθη ήδη μια πρώτη νίκη, στο θέμα των καταγγελιών από αθλητές και αθλήτριες σε ενόργανη και ρυθμική γυμναστική” (vid)

Αδαμίδης στο politic.gr: “Επετεύχθη ήδη μια πρώτη νίκη, στο θέμα των καταγγελιών από αθλητές και αθλήτριες σε ενόργανη και ρυθμική γυμναστική” (vid)

Συνέντευξη στο politic.gr παραχώρησε ο Αλέξης Αδαμίδης, που έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση αθλητών και αθλητριών, από ενόργανη και ρυθμική γυμναστική, που προχώρησαν σε καταγγελίες για κάποιους άλλοτε ή και νυν προπονητές και προπονήτριες, για τα όσα περιγράφουν με λεπτομέρειες οτι βίωσαν και υπέστησαν στο παρελθόν.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, που ασκεί το επάγγελμα τα τελευταία 25 χρόνια και παλιότερα διατέλεσε νομικός σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο politic.gr.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟΦΙΛΟ ΨΥΧΟΓΙΟ

-Σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα των καταγγελιών για αθλητές και αθλήτριες ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής;

“Έγιναν καταγγελίες μετά την αρχική επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και άλλους αρμόδιους φορείς, από 22 αθλητές και αθλήτριες αρχικά, ενώ πλέον ο αριθμός έχει διευρυνθεί, μιλάμε για 35, σε ενόργανη και ρυθμική γυμναστική. Πριν το Πάσχα διετάχθη καταπείγουσα Προκαταρκτική Εξέταση από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Την υπόθεση ανέλαβε ο κ. Ανδρέου, Εισαγγελέας Αθηνών”.

-Στη συνέχεια τι ακολουθεί;

“Άρχισε η Προκαταρκτική, κατέθεσαν ήδη 11 αθλητές και αθλήτριες από τη Βόρεια Ελλάδα και ο φάκελος επέστρεψε στην Εισαγγελία. Είναι σε εξέλιξη οι καταθέσεις αθλητών και αθλητριών από περιοχές της Νοτίου Ελλάδας”.

-Υπάρχουν και περιπτώσεις από το εξωτερικό;

“Yπάρχουν και Ελληνίδες αθλήτριες, που ζουν στο εξωτερικό, όπως σε Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Κάποιες άλλες περιπτώσεις, μαζί με αλλοδαπές αθλήτριες, εξετάζουν το ενδεχόμενο κοινής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Χάγη”.

-Ποιο είναι το περιεχόμενο των καταγγελιών;

“Αφορούν σε ψυχολογική και σωματική βία, αλλά και έντονη σεξουαλική παρενόχληση, προερχόμενα από προπονητές και προπονήτριές τους. Περίπου 40 στον αριθμό είναι αυτοί που καταγγέλλονται, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είναι εν ενεργεία”.

-Για ποιο χρονικό διάστημα μιλάμε; Δεν υπάρχουν παραγραφές αδικημάτων;

“Από το 1990 μέχρι σχετικά πρόσφατα. Τα περισσότερα είναι παραγεγραμμένα ποινικά. Ηθικά όμως δεν παραγράφεται τίποτα”.

-Ποιος ήταν ο βασικός στόχος αυτών που επέλεξαν να προχωρήσουν στις καταγγελίες;

“Τα παιδιά αυτά δεν επεδίωξαν να καταθέσουν αγωγές ή μηνύσεις, δεν έχουν ουσιαστικό προσωπικό όφελος. Οι περισσότεροι δεν εμπλέκονται προπονητικά ή διοικητικά, απέχουν πια από τη γυμναστική, έχουν σταματήσει. Μοναδικός στόχος είναι η ανάδειξη του προβλήματος, να μην αποσιωπηθεί”.

Δείτε το βίντεο του politic.gr

-Παραπλεύρως δεν υπάρχουν άλλες στοχεύσεις;

“Φυσικά, αν είναι εφικτό να θεσπιστεί ένα πλαίσιο επιλογής και αξιολόγησης προπονητών και προπονητριών, ειδικά για όσους ασχολούνται με νεαρούς και νεαρές στον αθλητισμό, ώστε να μην υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα. Να μη βιώσουν άλλα παιδιά την ωμή βία, με αφορμή την προπόνηση. Να υπάρξει μεγαλύτερη προσοχή από τη ΓΓΑ σε θέματα αξιολόγησης σε σχολές προπονητών και στις τελικές επιλογές από κάθε Ομοσπονδία. Ειδικά στα κατώτερα ηλικιακά κλιμάκια”.

 -Πως ξεκίνησε το χρονικό της απόφασης και κατάθεσης των καταγγελιών; Σχετίζεται με το κίνημα που δυνάμωσε με τις πρόσφατες καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου;

“Ήταν καλοκαίρι του 2020, όταν έγινε μια μυστική ομάδα επικοινωνίας στα social media και πιο συγκεκριμένα στο messenger. Κάποια αθλήτρια ανέφερε βιωματικά μια εμπειρία ωμής βίας που υπέστη από προπονήτρια, από τότε που έκανε πρωταθλητισμό σε ηλικία 12 ετών. Ο πυρήνας διευρύνθηκε και στο γκρουπ έφτασαν να μετέχουν περίπου 150 άτομα, αθλητές και αθλήτριες, πρώην και εν ενεργεία. Η περίπτωση Μπεκατώρου ήταν μεταγενέστερη ως προς την κοινοποίησή της, αλλά αναμφίβολα βοήθησε, έδωσε την τελική ώθηση. Έδειξε το δρόμο, έδωσε κουράγιο και θάρρος, άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου. Έδωσε την κατεύθυνση για ότι θα ακολουθούσε, με άρση των τελευταίων αναστολών για κάποιους, ώστε να καταθέσουν”.

-Είναι συνειδητή επιλογή σας να μη διαρρέουν ονόματα ανθρώπων που καταγγέλλονται;

“Ναι, κατόπιν δικής μου σύστασης και προτροπής προς τους αθλητές. Δεν αναφέρθηκαν ονόματα σε συνεντεύξεις τους και τη δημόσια επιστολή. Τους ζήτησα να μεταφερθούν πρώτα στην Εισαγγελία και μετά αν κάποιοι θέλουν τα αντλούν από εκεί, όπως για παράδειγμα η ΕΓΟ ή η Επιτροπή Φιλάθλων Πνεύματος της Ολυμπιακής Επιτροπής. Όταν με κάλεσε η τελευταία, ενημέρωσα οτι δεσμεύομαι από το απόρρητο της Προκαταρκτικής Εξέτασης που διεξάγει η Εισαγγελία Αθηνών και αν επιθυμούν μπορούν να απευθυνθούν για στοιχεία στην Εισαγγελία”.

-Βεβαίως, στην Εισαγγελία υπάρχουν λεπτομέρειες…

“Εννοείται, δεν ψάχνουμε άτομα, ξέρουμε ποιοι είναι και δίνουμε τα ονόματά τους, περίπου 40, ανδρών και γυναικών. Τα παιδιά στις καταθέσεις τους καταγγέλλουν συγκεκριμένα περιστατικά, με ονοματεπώνυμα και λεπτομέρειες”.

-Πως εκτιμάτε οτι θα κλείσει το συγκεκριμένο ζήτημα;

“Το θέμα με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ΜΜΕ έχει ήδη αναδειχτεί σε μεγάλο βαθμό. Τέτοιο βαθμό που μου επιτρέπει να πω οτι ήδη επετεύχθη ένας μεγάλος σκοπός, όταν ξεκινούσε αυτό το κύμα, που μεγάλωνε διαρκώς. Για παράδειγμα, τώρα που ανοίγουν τα γυμναστήρια και οι αθλητικές δραστηριότητες, δε πιστεύω οτι θα υπάρξει προπονητής ή προπονήτρια που θα τολμήσει πια να σηκώσει χέρι σε παιδί, ή να το παρενοχλήσει σεξουαλικά. Άρα, ήδη αυτό είναι μια μεγάλη νίκη που επετεύχθη. Σε ποινικό επίπεδο, ας περιμένουμε. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία και εκτιμώ οτι πολύ σύντομα κάποιοι και κάποιες θα κληθούν να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις. Περίπου 10 από τα 35 άτομα βγήκαν και μίλησαν ανοιχτά. Υπάρχουν 120 μάρτυρες και άλλοι 55 αθλητές και αθλήτριες, που αν κληθούν θα καταθέσουν. Δεν είναι μεμονωμένο το φαινόμενο, γενικεύτηκε”.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 -Ποια ήταν τα πιο ακραία περιστατικά που μπορείτε να αναφέρετε;

“Όλα τα γεγονότα είναι σοκαριστικά και τραγικά, ειδικά από τη στιγμή που ξεκινούν από παιδιά 8 ετών. Κατα τη διάρκεια των καταθέσεων, περιγράφουν τα περιστατικά πιο έντονα, πιο βίαια και με περισσότερες λεπτομέρειες απ’ ότι έκαναν σε εμένα, που εκπροσωπώ αυτά τα άτομα νομικά. Μιλάω για τα άτομα της Θεσσαλονίκης και αυτό αποδίδεται και πιστώνεται στην πραγματικά πολύ καλή δουλειά του Τμήματος Ανηλίκων, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Εκεί αναφέρθηκαν σχεδόν διπλάσια πράγματα, σε αριθμό και πληρότητα, απ’ ότι σε εμένα, που τους εκπροσωπώ νομικά”.

 -Υπάρχουν καταγγέλλοντες που το σκέφτονται, μήπως εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν πίσω στην πορεία;

“Δεν υπάρχει πίσω, ίσα- ίσα, μεγαλώνει αυτή η κίνηση διαρκώς. Δεν είναι εύκολο να τα ζεις και να τα βιώνεις ξανά. Πολλοί συμβουλεύτηκαν ψυχολόγους και ειδικούς, ήθελαν να τα ξεχάσουν, να μη τα ανασύρουν και να μη τα μοιράζονται. Τους εξήγησαν όμως ήταν προτιμότερη η εξωτερίκευσή τους”.

-Στο κύμα υποστήριξης, υπάρχουν επώνυμοι, πολιτικοί ή άλλοι φορείς που τάσσονται ανοιχτά υπέρ σας και μπαίνουν μπροστά;

“Έχει δημοσιοποιηθεί μια γενική περιγραφή προς την κυρία Σακελλαροπούλου και δόθηκε ταχύτατη εντολή κατεπείγουσας Προκαταρκτικής Εξέτασης. Αυτό δείχνει τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης, έδρασαν γρήγορα, κινήθηκαν διαδικασίες χωρίς χρονοτριβή στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μεγάλοι αθλητές τάχθηκαν στο πλευρό όσων από το χώρο επιλέγουν να καταγγείλουν περιστατικά, όπως ο Ιωάννης Μελισσανίδης. Και η Κομανέτσι βγήκε και δήλωσε πως έχει βιώσει ανάλογα περιστατικά. Εννοείται οτι οι καταγγελίες προφανώς και δεν αφορούν την πλειοψηφία των προπονητών και προπονητριών, αλλά τις συγκεκριμένες περιπτώσεις”.

-Τι απαντάτε σε όσους αναφέρουν οτι όσα έγιναν ήταν στα πλαίσια της “πίεσης” των προπονητών προς τους αθλητές για αποτελεσματικότητα στην προσπάθεια βέλτιστων επιδόσεων και πρωταθλητισμού;

“Είτε είναι αθλητές και αθλήτριες, εν ενεργεία ή πρώην, είτε μέλη της διοίκησης της ΕΓΟ, νυν ή παλιότερης, ή όποιοι άλλοι μπορεί να σκέφτονται έτσι, ας μας εξηγήσουν εκείνοι. Εγώ δε μπορώ να κατανοήσω αυτούς που ισχυρίζονται τέτοια πράγματα, σε ποιο πλαίσιο προπονητικής διαδικασίας εντάσσεται η τιμωρία 11χρονης αθλήτριας, να κάνει προπόνηση μόνο με τα εσώρουχά της, ενώπιον όλων των συναθλητών και συναθλητριών της, επειδή άργησε κατά 10 λεπτά να προσέλθει στην προπόνηση. Ποια προπονητική επιστήμη επιτρέπει το σπαγγάτο με την παλάμη του προπονητή στο αιδοίο 12χρονης αθλήτριας; Αυτοί που υποστηρίζουν αυτά, θα μπορούσαν να μας ενημερώσουν τι είδους χάπια προβλέπονταν και δίνονταν σε αθλήτριες από 9 ως 11 ετών ως βιταμίνες και μάλιστα χύμα, χωρίς κουτί ή οδηγίες;”.

 -Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της πλειοψηφίας των καταγγελόντων;

“Η συντριπτική πλειοψηφία είναι κορίτσια, ηλικίας 8 ως 14 ετών”.

-Υπήρξε προσπάθεια προσέγγισης στην πλευρά τους από εκείνους που καταγγέλλονται; Για να τους πείσουν να αλλάξουν γνώμη και να κάνουν πίσω;

“Υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις προσπαθειών “παροχής συμβουλών”, θα το πω σε εισαγωγικά. Προς τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Νουθεσία όχι απευθείας από αυτούς που καταγγέλλονται, ούτε από την Ομοσπονδία, αλλά από το ευρύτερο περιβάλλον αυτών που καταγγέλλονται”.

-Επομένως, είστε αισιόδοξος οτι το “κίνημα” που εκδηλώνεται θα βγει κερδισμένο μετά από αυτό τον ντόρο, όπως και να ‘χει…

“Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, που χειρίζεται το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης, ενώ για το ηθικό, όπως προείπα δεν παραγράφεται κάτι ποτέ. Δοθείσης ευκαιρίας θα αναφέρω οτι ανέλαβα αμισθί τη νομική εκπροσώπηση των αθλητών που προχωρούν στις καταγγελίες, γιατί το θεωρώ υποχρέωσή μου να συμβάλλω στο μέτρο του δυνατού σε αυτή την υπόθεση με τις νομικές μου γνώσεις”.

-Περιμένατε ενδεχομένως μεγαλύτερη κινητοποίηση ή αντιδράσεις, όχι από πλευράς προβολής και απήχησης, αλλά ουσίας;

“Για να είμαι ειλικρινής, περίμενα να έχουν υπάρξει ήδη παραιτήσεις”.

-Υπήρξαν παρόμοιες κινητοποιήσεις εκτός Ελλάδας;

“Ναι, ομαδικές καταγγελίες για ανάλογα φαινόμενα στο χώρο αθλητισμού και γυμναστικής σε Αγγλία και Αυστραλία, ενώ στις ΗΠΑ υπήρξε παλιότερα μεγάλο κύμα και σχετικό ντοκιμαντέρ. Μάλιστα, το Δεκέμβριο του 2020 είχε οδηγηθεί στην αυτοκτονία ο επικεφαλής Ομοσπονδιακών προπονητών της ενόργανης, που δεν είχε καταγγελία σε βάρος του ή είχε συμμετοχή σε κάτι, αλλά γιατί δε μπόρεσε να προστατέψει τις αθλήτριές του από το βιασμό που υπέστησαν από το γιατρό της εθνικής ομάδας”.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Μαθητές του 6ου Διαπολιτισμικού Κορδελιού- Ευόσμου λένε “STOP” στο μπούλινγκ και ταξιδεύουν στο Ευρωκοινοβούλιο

Loading