ΑΔΜΗΕ: Ο διαγωνισμός για τις διασυνδέσεις Δωδεκανήσων και νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου προχωρά

ΑΔΜΗΕ: Ο διαγωνισμός για τις διασυνδέσεις Δωδεκανήσων και νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου προχωρά

Η Α’ φάση του διαγωνισμού για τη σύναψη συμφωνίας-πλαίσιο σχετικά με τα υποβρύχια καλωδιακά έργα εναλλασσόμενου ρεύματος που αφορούν τις διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου ολοκληρώθηκε με την υποβολή τριών αιτήσεων συμμετοχής. Ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί από τον ΑΔΜΗΕ.

Η διαδικασία αυτή αποσκοπεί στην επιλογή αναδόχων για το έργο: «Μελέτη, Προμήθεια & Εγκατάσταση υποβρύχιων και υπόγειων καλωδίων στο πλαίσιο έργων διασύνδεσης νήσων με το ΕΣΜΗΕ», με στόχο την επιλογή της πλέον συμφέρουσας προσφοράς από οικονομικής άποψης.

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε ότι τρεις υποψήφιοι υπέβαλαν αιτήσεις που αξιολογήθηκαν θετικά, και ότι η Β’ φάση του διαγωνισμού θα εκκινήσει τις επόμενες ημέρες ώστε να επιλεγούν οι ανάδοχοι του έργου. Η διάρκεια της συμφωνίας-πλαισίου θα είναι έξι έτη από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, με τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται σε 1.717.000.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που ο ΑΔΜΗΕ ακολουθεί αυτή τη διαγωνιστική πρακτική, την οποία χρησιμοποιούν και άλλοι Ευρωπαίοι Διαχειριστές Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, λόγω του εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού χρονοθυρίδων για την παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά.

Η συγκεκριμένη συμφωνία-πλαίσιο θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές και θα συμβάλει σε εξοικονόμηση χρόνου και πόρων, συγκριτικά με την υλοποίηση ξεχωριστών διαγωνισμών.

Η διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα εντάσσεται στις βασικές προτεραιότητες του νέου Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2025-2034. Αυτές οι κρίσιμες ενεργειακές υποδομές στοχεύουν στην εξάλειψη της ηλεκτρικής απομόνωσης των μη διασυνδεδεμένων νησιών και στην αύξηση της αξιοπιστίας της εκπλήρωσης ενεργειακών αναγκών τους, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν το κόστος παραγόμενης ενέργειας.

Οι διασυνδέσεις των δύο νησιωτικών συμπλεγμάτων θα συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση των εκπομπών CO2 που προέρχονται από τους ρυπογόνους τοπικούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος και θα ενισχύσουν την αξιοποίηση των διαθέσιμων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην περιοχή του Αιγαίου.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading