Άδωνις Γεργιάδης: Άνοιγμα κλειστών χώρων ψυχαγωγίας και διασκέδασης με καθήμενους – Είσοδος με πιστοποιητικό εμβολιασμού (vid)

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ζωντανά η εξειδίκευση των μέτρων σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και το άνοιγμα των κλειστών χώρων ψυχαγωγίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι «όταν είχαμε κάνει πριν από δύο εβδομάδες τις ανακοινώσεις με τον κ. Γεραπετρίτη για τον τρόπο λειτουργίας των κλειστών χώρων εστίασης και διασκέδασης και είχαμε προτείνει τη λειτουργία μεικτών και αμιγών χώρων, τότε ο μέσος όρος κρουσμάτων πλησίαζε τα 500 ημερησίως, με πτωτικές τάσεις».

propoli

«Στο ενδιάμεσο η εικόνα της πανδημίας άλλαξε, τα ημερήσια κρούσματα αυξάνονται. Θέλω να πω σε όλους όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό ότι είναι ζήτημα καίριο να μην δοθεί η εντύπωση ότι χάνεται ο έλεγχος της πανδημίας στην Ελλάδα» συνέχισε ο υπουργός.

Για τον τρόπο λειτουργίας των χλωρων ψυχαγωγίας και διασκέδασης ο υπουργός είπε: «Για τους χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης έως τις 31 Αυγούστου επιτρέπεται μόνο η παρουσία καθήμενων πελατών. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθημένων, ξέρω ότι αυτό σε πάρα πολλούς φαίνεται παράλογο και δύσκολο, αλλά η πανδημία δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο να παίξουμε με αυτό το ζήτημα. Θέλω να παρακαλέσω όλους τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο να είναι πολύ προσεκτικοί στην τήρηση αυτού του μέτρου. Υπενθυμίζω ότι τα περισσότερα συγκεντρωμένα κρούσματα κορονοϊού της περασμένης εβδομάδας ήταν σε χώρους που υπήρχε έντονος χορός και σωματική επαφή στη διάρκεια του χορού.»

«Από τις 16 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγώς για εμβολιασμένους και θα μπορούν να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητάς τους. Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης, επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη 85% της συνολικής επιφάνειας με τους προβλεπόμενους όρους αποστάσεων και μέτρων προφύλαξης. Όλα τα κέντρα διασκέδασης υπαίθρια και κλειστά λειτουργούν με τους κανόνες αποστάσεως που ισχύουν γενικά για την εστίαση» εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

«Οι ιδιοκτήτες χώρων που αφορούν σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται οικειοθελώς αμιγείς χώροι είτε μεικτοί. Ότι είναι υπαίθριο μπορεί να έχει μεικτή λειτουργία, ότι είναι κλειστό έχει υποχρεωτικά αμιγή λειτουργία» πρόσθεσε.

Αναφορά έγινε και στα πανηγύρια, για τα οποία προβλέπεται κατάργηση του όρου συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με την λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.

Τα πρόστιμα που θα λαμβάνουν οι παεραβάτες αναλυτικά θα είναι: Για παράβαση για κάτω από 200 τμ το πρόστιμο 7 ημέρες κλειστή, στα καταστήματα άνω των 200 τμ. το πρόστιμο ορίζεται 5.000 ευρώ πρόστιμο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη για 7 ημερολογιακές ημέρες. Στην πρώτη υποτροπή και ανεξαρτήτως εμβαδού πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή για 15 ημερολογιακές ημέρες. Στην τρίτη παράβαση αφαίρεση άδειας λειτουργίας για 60 ημέρες.

Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς. Η χωρητικότητα θα ανέρχεται στα 80% του συνόλου (5% εξ αυτών μπορεί να είναι ανήλικοι οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ), με ανώτατο όριο προσέλευσης 25.000 θεατές για υπαίθρια γήπεδα και 8.000 για κλειστά γήπεδα.

Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε για τους στρατεύσιμους και τους μόνιμους στον στρατό, οι οποίοι αφού θα εμβολιάζονται θα παίρνουν 5 ημέρες άδεια, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός στο στράτευμα έχει εθελοντικό χαρακτήρα και όχι υποχρεωτικό.

Δείτε επίσης: Κικίλιας: Εμβολιασμός ή άδεια άνευ αποδοχών για τους υγειονομικούς – Πρόστιμα σε δομές (vid)

Loading