Αεροχείμαρροι με υπερηχητικές ταχύτητες σαρώνουν τον πιο ασταθή πλανήτη

Αεροχείμαρροι με υπερηχητικές ταχύτητες σαρώνουν τον πιο ασταθή πλανήτη

Ανακαλύψεις για τους ανεμοδαρμένους αεροχείμαρρους του εξωπλανήτη WASP-127b ενισχύουν την κατανόησή μας για την ατμόσφαιρα των πλανητών. Οι κυκλώνες, οι τυφώνες και οι ανεμοστρόβιλοι της Γης φαίνονται ασήμαντοι μπροστά στους ανελέητους ανέμους που πνέουν στον εξωπλανήτη WASP-127b, οι οποίοι είναι οι ισχυρότεροι που έχουν ποτέ μετρηθεί στο Σύμπαν. Αεροχείμαρροι που πνέουν με ταχύτητα 33.000 χιλιομέτρων την ώρα περιβάλλουν τον γιγάντιο αυτό πλανήτη, ο οποίος απέχει 500 έτη φωτός από τη Γη. Αυτή η νέα μελέτη καταδεικνύει την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι αστρονόμοι, οι οποίοι, χάρη στα σύγχρονα τηλεσκόπια, έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξετάζουν τη χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας και να παρακολουθούν καιρικά φαινόμενα.

Η έρευνα, που στηρίχθηκε σε παρατηρήσεις του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT) στη Χιλή, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα σχετικά με την ατμόσφαιρα του WASP-127b. Η φασματογραφική ανάλυση αποκάλυψε ότι η ατμόσφαιρά του αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, αλλά περιέχει επίσης υδρατμούς και μονοξείδιο του άνθρακα. Όταν οι ερευνητές κατέγραψαν την ταχύτητα αυτών των αερίων, εντόπισαν μια διπλή κορυφή: ένα μέρος της ατμόσφαιρας κινείται με υψηλή ταχύτητα προς εμάς, ενώ ένα άλλο απομακρύνεται με την ίδια ταχύτητα.

Η διαπίστωση αυτή δείχνει ότι γύρω από τον ισημερινό του πλανήτη υπάρχει ένας ταχύτατος, υπερηχητικός αεροχείμαρρος, με ταχύτητα 9 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, σχεδόν έξι φορές ταχύτερος από την ταχύτητα περιστροφής του πλανήτη. Ανάμεσα στους περίπου 5.800 εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί, ο WASP-127b είναι από τους πιο «αφράτους», με διάμετρο 30% μεγαλύτερη από του Δία, ενώ η μάζα του αντιστοιχεί μόλις στο 16%.

Αυτός ο πλανήτης θεωρείται «καυτός Δίας», λόγω της κοντινής του απόστασης από το μητρικό του άστρο. Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της νυχτερινής και της ημερησίας πλευράς του φαίνεται να είναι ο κύριος παράγοντας που οδηγεί τους αεροχείμαρρους αυτούς, οι οποίοι υφίστανται μια έντονη ακτινοβόληση από το μητρικό άστρο του. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ταχύτεροι άνεμοι που έχουν παρατηρηθεί στη Γη φτάνουν μόλις τα 440 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ οι ταχύτεροι στο Ηλιακό Σύστημα καταγράφονται στον Ποσειδώνα με ταχύτητα 1.800 χιλιομέτρων την ώρα.

Βίντεο:

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play