Οι τραγικές φιγούρες που συγκλονίζουν την ελληνική κοινωνία: Μάγδα Φύσσα, Κούλα Αρμουτίδου, Μαρία Καρυστιανού, Ελένη Κρεμαστιώτη, Αλέκα Ψαρράκου -Μάκου, Ρόζα Φωτιάδου
Έχουν κοινά αυτές οι γυναίκες. Είναι μητέρες δολοφονημένων παιδιών. Κάποια παιδιά τα δολοφόνησε η πατριαρχεία, άλλα ο φασισμός ενώ άλλα δολοφονήθηκαν από την ελληνικό κράτος. Αυτές όμως οι μάνες-σύμβολα, παλεύουν καθημερινά, γιατί έχασαν ο, τι πιο πολύτιμο είχαν. Δίνουν μάχες μέσα τους για να ξεπεράσουν τον άδικο χαμό των παιδιών τους.
Αυτές οι μάνες αγωνίζονται εντός και εκτός δικαστηρίων. Αυτές οι μάνες αποτελούν στήριγμα για όλη την ελληνική κοινωνία, καθώς έχουν μοναδικό τους σκοπό να επέλθει δικαίωση στην μνήμη των παιδιών τους και να μην θρηνήσουν άλλες μητέρες (και πατέρες) τα παιδιά τους. Οι γυναίκες αυτές δεν γεννήθηκαν δημόσια πρόσωπα, για να τους κάνουμε αφιερώματα. Αναγκάστηκαν όμως να γίνουν το όνομα της δικαίωσης της ψυχής των παιδιών τους.
Μάγδα Φύσσα: H μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα-Killah P
Ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013 στο Κερατσίνι από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. H Μάγδα Φύσσα από την πρώτη στιγμή αγωνίστηκε κατά του φασισμού.
Επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, στις 7 Οκτωβρίου 2020, η ιστορική απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση είχε ανακοινωθεί και 15 από τους 17 κατηγορουμένους για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έχουν κριθεί ένοχοι.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Μάγδα Φύσσα, βγαίνοντας μαζί με τον σύζυγό της Παναγιώτη από την αίθουσα του Εφετείου και σηκώνοντας ψηλά τα χέρια της, δήλωσε: «Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου».
«Δικαιώθηκα, έχασα ένα παιδί αλλά έχω κερδίσει όλα τα παιδιά του κόσμου» συνέχισε η Μάγδα Φύσσα, απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους έξω από το εφετείο, οι οποίοι φώναζαν : «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».
Η Μάγδα Φύσσα υψώνει τις γροθιές της στον ουρανό «Παύλο μου νικήσαμε. Δικαιωθήκαμε. Τα κατάφερες γιέ μου», φώναζε.
Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και ο αγώνας της Μάγδας Φύσσα είναι ασταμάτητος μέχρι σήμερα. Η ίδια πρωτοστατεί σε πορείες, αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, συναυλίες, εκδηλώσεις μνήμης, αλλά και σε δικαστικές αίθουσες, εμπνέοντας νέους ανθρώπους και μαχόμενη με την ίδια προσήλωση.
Κούλα Αρμουτίδου: Η μαμά της δολοφονημένης Ελένης Τοπαλούδη
Η γυναικοκτονία της Ελένης Τοπαλούδη αποτέλεσε υπόθεση-σταθμό για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στην Ελλάδα. Στις 28 Νοεμβρίου του 2018, η 21χρονη τότε Ελένη Τοπαλούδη βρέθηκε νεκρή, αφού η σωρός της εντοπίστηκε στη θάλασσα της Ρόδου. Η Ελένη βιάστηκε ομαδικώς πριν δεχθεί ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι, το οποίο την έκανε να χάσει τις αισθήσεις της αφού της προκάλεσε κάταγμα στο κρανίο και εγκεφαλική αιμορραγία.
Η δίκη των δύο κατηγορουμένων ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου 2020 με τους δύο νεαρούς να προσπαθούν διαρκώς επιρρίψουν ευθύνες ο ένας στον άλλο. Κάθε δίκη ήταν και θάνατος για τους γονείς της δολοφονημένης Ελένης.
«Είναι μια οδυνηρή επώδυνη ψυχοφθόρα διαδικασία. Να πηγαίνεις μέσα στον χώρο του δικαστηρίου κάθε φορά και να βιώνεις τα βασανίστρια του παιδιού σου. Ποια μάνα και ποιος πατέρας θα το άντεχε όλο αυτό και να βλέπεις ότι τελικά σε αυτήν την αίθουσα που γίνονται οι δίκες ποιος δικάζεται δικάζεται το θύμα ή οι δολοφόνοι;» δήλωσε η μάνα της αδικοχαμένης φοιτήτριας.
Κατά την διάρκεια της δίκης η κα. Κούλα ΄δλωσε: «Καμιά φορά σκέφτομαι αν θα τους άξιζε η θανατική καταδίκη, αλλά μετά λέω, όχι θάνατος. Θέλω να συνειδητοποιήσουν τι έκαναν σε ένα παιδί 21 ετών με όνειρα για το μέλλον. Οι φωνές της Ελένης έρχονται στο μυαλό μου και βγαίνω στο μπαλκόνι του σπιτιού μου, σαν ένα λιοντάρι που του έχουν στερήσει ζωτικό χώρο»
Ο 26χρονος και ο 24χρονος καταδικάστηκαν τελεσίδικα σε ισόβια κάθειρξη 15 συν 15 έτη για την δολοφονία και τον βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη, χωρίς ελαφρυντικά. Μετά την δίκη η Κούλα Αρμουτίδου δήλωσε «Εν μέρει αισθάνομαι δικαιωμένη, εν όλω όχι. Θα κάτσουν 20 χρόνια και θα βγουν. Εδώ και τώρα αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα».
Μία από τις πιο συγκλονίστηκες στιγμές που έχουν αποτυπωθεί σε εικόνα ήταν η αγκαλιά των τριών μανάδων των δολοφονημένων γυναικών, της Ελένης, της Ερατούς και της Γαρυφαλλιάς.
Όταν συμπληρώθηκαν τα 3 χρόνια από την γυναικοκτονία της Ελένης, η Κούλα Αρμουτίδου δληλωσε χαρακτηριστικά «Όσο μεγαλώνουμε νταήδες και ψευτόμαγκες, οι γυναικοκτονίες θα αυξάνονται».
Στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής, η κα. Κούλα στάθηκε δίπλα στην κα. Μάγδα και είπε «Θα ζούμε μέχρι να πεθάνουμε με αυτόν τον άδικο και άγριο χαμό των παιδιών μας. Τα παιδιά μας θα ζούνε μέσα από τα πρόσωπα των ανθρώπων που μας συμπαραστέκονται. Η εσωτερική μας συντριβή, ο Γολγοθάς στον οποίο μας καταδίκασαν δεν μπορεί να δικαιωθεί με οποιαδήποτε ποινή».
Μαρία Καρυστιανού: Η μαμά της Μάρθης που σκοτώθηκε στο δυστύχημα στα Τέμπη
Η 20χρονης Μάρθης έφυγε από τη ζωή στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023, όπου χάθηκαν άλλες 56 ψυχές, μεταξύ τους φοιτητές και φοιτήτριες.
Η Μαρία Καρυστιανού έφτασε μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο για να έρθει δικαιοσύνη για το δικό της παιδί αλλά και για όλα εκείνα τα παιδιά που δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω στις οικογένειές τους. Είναι η Πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων των Τεμπών και η τραγική φιγούρα μιας μάνας που μιλά εξ’ ονόματος του νεκρού παιδιού της.
Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η Μαρία Καρυστιανού συγκλόνισε όλο το πανελλήνιο λέγοντας τα εξής: «Με βλέπετε εδώ μόνη μου αλλά δεν είμαι. Φανταστείτε 57 ανθρώπους δίπλα μου και τις οικογένειες τους. 180 τραυματίες δίπλα μου. Και φανταστείτε και κάθε άνθρωπο που ανέβηκε στο τρένο όλα αυτά τα χρόνια… ήταν τυχεροί».
«Ούτε εμείς θα βάζαμε τα παιδιά μας στο τρένο αν ξέραμε, αλλά δεν ξέραμε, εσείς γνωρίζατε…Ξέρετε τι είναι να παρακαλάς να έχεις το παιδί σου τραυματισμένο από το να το έχεις νεκρό; Να περιμένουμε για την ταυτοποίηση και μετά το χάος…» είπε μεταξύ άλλων.
H Μαρία Καρυστιανού όμως δεν έμεινε μόνο στην Βουλή των Ελλήνων, αλλά έφτασε μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να τοποθετηθεί για την τραγωδία που συγκλόνισε ολόκληρη την χώρα.
«Είμαι μια μητέρα από την Ελλάδα και μαζί με άλλους γονείς φέρουμε την ίδια απώλεια, τον ίδιο αβάσταχτο πόνο και το βαθύ αίσθημα της αδικίας και της αγανάκτησης, για την χρόνια παθογένεια του πολιτικού συστήματος που υπονομεύει τις ζωές μας», υπογραμμίζει η κ. Καρυστιανού στην τοποθέτησή της από το Ευρωκοινοβούλιο.
«Λυπάμαι που το 2024 ήρθαμε εδώ για να αποκαταστήσουμε αλήθειες που στη χώρα μας υποστήριζαν πριν από 2.500 χρόνια. Θέλουμε Δικαιοσύνη και Δημοκρατία, επιζητούμε ελεύθερη και ακέραιη ενημέρωση».
H Μαρία Καρυστιανού και οι υπόλοιπες/ υπόλοιποι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών συνεχίζουν να μάχονται καθημερινά για να επέλθει η δικαιοσύνη
@politic.gr Η Μαρία Καρυστιανού με τις 1.350.000 υπογραφές πολιτών κατάφερε να μείνει ανοιχτή η αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για τα Τέμπη! Συγκλονιστική ήταν, για μια ακόμη φορά, η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου, που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη, στην ομιλία της στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου. Η κ. Καρυστιανού, εκπροσωπώντας τις οικογένειες των θυμάτων, μίλησε όρθια σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των νεκρών και εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι υπάρχει συγκάλυψη στην υπόθεση. «Η διαδικασία ανάκρισης στην Ελλάδα μας δίνει τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δε θα λάμψει για ακόμα μια φορά. Αλλά αν όχι, όμως, θα γίνει ξανά το κακό», είπε χαρακτηριστικά η κ. Καρυστιανού και πρόσθεσε: «Δεν σας ζητάμε να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Έχουμε τρία αιτήματα: να προστατεύσετε το κράτος Δικαίου, να φροντίσετε για την προστασία της ζωής και της ακεραιότητας των συγκοινωνιών». «Οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να ισχύουν στην Ελλάδα. Ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα, απευθύνομαι σε ανθρώπους που και ενδιαφέρονται και μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα», είπε μεταξύ άλλων.
♬ πρωτότυπος ήχος – politic.gr
Μητέρα της Ερατώς, της Γαρυφαλλιάς και της Σοφίας: Ενωμένες οι μητέρες των θυμάτων των γυναικοκτονιών
Πριν μερικούς μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2023 έξω από το εφετείο Μυτιλήνης βρέθηκαν ενωμένες η μητέρα της Ερατώς, της Γαρυφαλλιάς και της Σοφίας, οι μητέρες-σύμβολα των θυμάτων των γυναικοκτονιών.
Η 24χρονη Ερατώ δολοφονήθηκε το 2019 με μια κυνηγετική καραμπίνα από τον εν διαστάσει σύζυγό της ενώ στο διπλανό δωμάτιο κοιμόταν το 2,5 χρονών παιδί τους. Η Γαρυφαλλιά Ψαρράκου, δολοφονήθηκε το 2021 από τον σύντροφό της στη Φολέγανδρο. Η σωρός της 26χρονης Γαρυφαλλιάς εντοπίζεται από κάτοικο της περιοχής σε θαλάσσια περιοχή. Η Σοφία Σαββίδου έχασε τη ζωή της τον Μάρτιο του 2020, έξω από το σούπερ μάρκετ που εργαζόταν στην Κηφισιά, όταν ο πρώην σύντροφός συναδέλφου της πυροβόλησε θανάσιμα τις δύο γυναίκες.
Η Ελένη Κρεμαστιώτη λέει πως νιώθει «μισή γυναίκα, μισός άνθρωπος, μισή μαμά» η οποία έχει την επιμέλεια του παιδιού. «Τα πράγματα είναι δύσκολα. Ζητάει καθημερινά τη μητέρα της. Ζητάει απαντήσεις. Γνωρίζει ότι πέθανε και ότι ο πατέρας της είναι κάπου κλεισμένος γιατί έκανε κάτι πολύ κακό, αλλά είναι πολύ μικρή για να μάθει την αιτία», συγκλονίζει η μητέρα της Ερατούς.
«Ποιο είναι το ελαφρυντικό και πόσο αξίζουν οι ζωές των παιδιών μας», αναρωτιέται η Αλέκα Ψαρράκου -Μάκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς. «Δεν τα χάσαμε τα παιδιά μας, μας τα πήραν. Βρέθηκε ένας άνθρωπος να αποφασίσει πόσα χρόνια θα ζήσει η κόρη μου. Η κόρη της Ελένης, η κόρη της Κούλας. Αυτός ο πόνος μας έχει λιώσει, μας έχει κάνει οικογένεια».
«Σαν μάνες είμαστε οι μόνες που καταλαβαίνουμε και νιώθουμε αυτόν τον πόνο», λέει η Ρόζα Φωτιάδου, μητέρα της Σοφίας.