Αφιέρωμα της εφημερίδας Die Welt στην Ελληνική Επανάσταση

Αφιέρωμα της εφημερίδας Die Welt στην Ελληνική Επανάσταση

Συνεχίζονται τα αφιερώματα στον γερμανικό Τύπο για τη 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Η εφημερίδα Die Welt, σε ολοσέλιδο αφιέρωμά της, δημοσιεύει ιστορικό άρθρο για την αρχή της Επανάστασης και δεύτερο άρθρο για την Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Στη σελίδα της εφημερίδας δεσπόζει η φωτογραφία του διάσημου πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», ενώ στο άρθρο με τίτλο «Πάνω στα ερείπια της Ελλάδας όρθωσε το ανάστημά της μια νέα εποχή» γίνεται ανάλυση των συνθηκών πριν από την Επανάσταση και των βασικών γεγονότων και προσώπων.

«Η Ελληνική Επανάσταση που ξεκίνησε την 25η Μαρτίου του 1821 δεν είχε καλό άστρο. Το γεγονός ότι τελείωσε με τη νίκη των Ελλήνων έπειτα από πάνω από έξι χρόνια φρικτών συγκρούσεων που έλαβαν τη μορφή γενοκτονίας, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του πόσο αναξιόπιστες είναι οι ιστορικές προβλέψεις. Διότι η εξέγερση άλλαξε όχι μόνο τον πολιτικό χάρτη των Βαλκανίων, αλλά και την δομή εξουσίας στην Ευρώπη, ακόμη και στον κόσμο», γράφει ο συντάκτης και αναφέρεται στην ιστορία του Αλέξανδρου Υψηλάντη, στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας, στον φριχτό θάνατο του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ και στον ρόλο των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης.

Αναφέρεται στις υπονομευτικές προσπάθειες του Καγκελάριου της Αυστρίας Κλέμενς φον Μέτερνιχ και τονίζει χαρακτηριστικά: «Οι λογοκριτές και η αστυνομία δεν μπορούσαν να παρέμβουν κατά των αναφορών σε μια μακρινή εξέγερση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ειδικά επειδή μαινόταν σε μια περιοχή η οποία, για το παιδαγωγικό ιδανικό του νέου ανθρωπισμού, δεν ήταν η απομακρυσμένη Ανατολή, αλλά η καρδιά της Ευρώπης. Το όραμα ότι θα υπερασπιζόταν κανείς τα μηνύματα του Περικλή ή του Πλάτωνα στην Ακρόπολη της Αθήνας ή στον Ισθμό της Κορίνθου γέννησε τον φιλελληνισμό».

Ακολουθούν αναφορές στο κύμα φιλελληνισμού που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη και σε διακεκριμένους φιλέλληνες, όπως ο Λόρδος Βύρων, που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα. Το άρθρο καταλήγει με αναφορά στον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια.

Στο δεύτερο άρθρο του αφιερώματος, αναλύονται τα γεγονότα που οδήγησαν στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου και η συμφωνία για την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. «Δεν έγιναν αιχμάλωτοι», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, ενώ ο υπότιτλος αναφέρει: «Για να επιβληθεί εκεχειρία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, εμφανίστηκε το 1827 μοίρα συμμαχικού στόλου στο Ναυαρίνο. Μερικοί κανονιοβολισμοί προκάλεσαν τη ναυμαχία».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play