Αφορολόγητα τα φιλοδωρήματα μέχρι 300 ευρώ το μήνα – διάταξη για «πονηρούς» εργοδότες

Αφορολόγητα τα φιλοδωρήματα μέχρι 300 ευρώ το μήνα – διάταξη για «πονηρούς» εργοδότες

Μικρή νίκη χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό τη θέσπιση αφορολόγητου στα ποσά που συγκεντρώνονται μηνιαίως αλλά και ετησίως από τα φιλοδωρήματα.

Τη θέσπιση ανώτατου ορίου για τα φιλοδωρήματα κάτω από το οποίο δεν θα υπόκεινται σε κρατήσεις (για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία τα ποσά που λαμβάνουν ως φιλοδώρημα οι μισθωτοί σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος θα απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές εφόσον δεν ξεπερνούν τα 3.600 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή τα 300 ευρώ μηνιαίως.

Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον ANT1, δέχεται μάλιστα εισηγήσεις ώστε το συγκεκριμένο ποσό να φτάσει τα 400 ευρώ μηνιαίως δηλαδή 4.800 τον χρόνο. Η διάταξη θα προβλέπει ακόμα ότι το απαλλασσόμενο από κρατήσεις ποσό από τα φιλοδωρήματα, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ονομαστικού μισθού.

Η ίδια νομοθετική ρύθμιση, αναμένεται να προβλέπει και πρόστιμα για εργοδότες που θα επιχειρήσουν να επωφεληθούν, μειώνοντας τον μισθό του εργαζόμενου και αυξάνοντας τις πρόσθετες αμοιβές. Αν διαπιστωθεί τέτοια ενέργεια, τότε ο εργοδότης θα καλείται να πληρώσει εισφορά ίση με το 22% της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

Τι ισχύει στο εξωτερικό

Σε άλλες χώρες, το φιλοδώρημα είναι συχνά υποχρεωτικό και υπολογίζεται σε ορισμένο προκαθορισμένο ποσοστό επί του λογαριασμού του πελάτη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα φιλοδωρήματα θεωρούνται εισόδημα και είναι υποχρεωτικό να δηλώνονται στις φορολογικές αρχές, με τους εργοδότες να παρακολουθούν τα φιλοδωρήματα και να τα συμπεριλαμβάνουν στους μισθούς για φορολογικούς σκοπούς. Μάλιστα στο συγκεκριμένο ζήτημα έχουν αναφερθεί οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι Καμάλα Χάρις και Ντόναλντ Τράμπ. Με βάση τις δηλώσεις τους φαίνεται ότι παρά τη διαφορετική πολιτική που θέλουν να ακολουθήσουν, και οι δύο προτείνουν κατάργηση της φορολογίας στα φιλοδωρήματα.

Σε Γερμανία και Γαλλία, τα φιλοδωρήματα δεν φορολογούνται εφόσον δίνονται απευθείας στον εργαζόμενο, αλλά αν καταγράφονται επίσημα από την επιχείρηση, τότε μπορεί να φορολογηθούν.

Loading