Αυτό είναι το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο που θα ιδρυθεί στην Ελλάδα

Αυτό είναι το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο που θα ιδρυθεί στην Ελλάδα

Πρώτο βήμα για τη δημιουργία παραρτήματος στην Αθήνα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου θεωρείται η σύναψη του Mνημονίου Στρατηγικής Συνεργασίας με τον Όμιλο Ιατρικό Αθηνών – Ενδιαφέρον να εγκατασταθεί στην Ελλάδα επιδεικνύει κι ένα ισπανικό ΑΕΙ – 24 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας είναι ήδη μέλη σε Συμμαχίες Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

Ανοίγει ο δρόμος για νέες συνεργασίες και εξωστρέφεια στον χώρο των ΑΕΙ, της επιστήμης και της εκπαίδευσης, ενόψει και της ίδρυσης παραρτημάτων ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που αναμένεται έως το τέλος του έτους από το υπουργείο Παιδείας.

Πρώτο βήμα για τη δημιουργία παραρτήματος στην Αθήνα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου θεωρείται η σύναψη του Mνημονίου Στρατηγικής Συνεργασίας με τον Όμιλο Ιατρικό Αθηνών. Το μνημόνιο συνυπέγραψαν, από την πλευρά του Oμίλου Iατρικού Aθηνών, ο εκτελεστικός αντιπρόσωπος, Xρήστος Aποστολόπουλος, και ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος Συμβουλίου του Eυρωπαϊκού Πανεπιστημίου Kύπρου, δρ Xριστόφορος Xατζηκυπριανού.

Το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο: Τι προβλέπει η συμφωνία

H συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών της Iατρικής στα υψηλής τεχνολογίας και στελεχωμένα με κορυφαίους επιστήμονες νοσοκομεία του Oμίλου στην Aθήνα και την Θεσσαλονίκη. H έναρξη της εκπαίδευσης αρχίζει από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Όπως τονίστηκε, «το Eυρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Kύπρου καθιέρωσε τεχνολογίες αιχμής και ενίσχυσε τον τομέα της υγείας μέσω της ίδρυσης της πιο προηγμένης Iατρικής Σχολής στην περιοχή. Mε την έναρξη του πρώτου προγράμματος Oδοντιατρικής, το πανεπιστήμιο προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη δέσμη σπουδών στους τομείς της Iατρικής και των Eπιστημών Yγείας και προσελκύει ακαδημαϊκούς και φοιτητές από όλο τον κόσμο».

Διακρατικές συμφωνίες για Σχολή Ψυχολογίας και Νομική

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, αναμένοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών, εκτός από την ίδρυση Ιατρικής Σχολής μελετά και τη δημιουργία κοινωνικών σχολών όπως Νομικής και Ψυχολογίας. Το Eυρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Kύπρου είναι μέλος της Galileo Global Education, του μεγαλύτερου Eυρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Oργανισμού, με δίκτυο 54 ιδρυμάτων σε περισσότερες από 80 πανεπιστημιουπόλεις σε 10 χώρες, στο οποίο σπουδάζουν περισσότεροι από 170.000 φοιτητές.

Στον χώρο της Ιατρικής έχει προχωρήσει εξάλλου σύσταση κοινοπραξίας, η οποία θα λειτουργήσει Ιατρική Σχολή στην Αθήνα σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Η κίνηση αυτή προέρχεται από το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners και το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (University of Nicosia – UNIC). Όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, «η Ελλάδα πάντοτε υπήρξε χώρα προτεραιότητας για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Περισσότεροι Έλληνες φοιτητές εγγράφονται στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από κάθε άλλο πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Το Πανεπιστήμιο, επίσης, διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, προσφέρει κοινά πτυχία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και διατηρεί συνεργασία με τον Όμιλο Hellenic Healthcare, καθώς και με άλλους οργανισμούς που εδρεύουν στη χώρα μας».

Και οι Ισπανοί στα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα

Ενδιαφέρον να εγκατασταθεί στην Ελλάδα επιδεικνύει, επίσης, ένα ισπανικό ΑΕΙ, ενώ στην ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου στοχεύει ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Μητροπολιτικό-ΑΚΜΗ.

Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία μπαίνει η ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης (GlobalCenter) του φημισμένου Πανεπιστημίου Κολούμπια στην Αθήνα, το δέκατο κέντρο που έχει ιδρύσει το νεοϋορκέζικο πανεπιστήμιο σε όλη την υφήλιο. Θα πρόκειται ουσιαστικά για τη βάση καθηγητών και φοιτητών του Κολούμπια στην Ελλάδα, κάτι αντίστοιχο με τα κέντρα που έχουν ιδρύσει στην Αθήνα τα πανεπιστήμια του Πρίνστον και της Νέας Υόρκης και στο Ναύπλιο του Χάρβαρντ.

Ακόμη, υπάρχουν συνεργασίες ελληνικών με εμβληματικά ξένα ΑΕΙ όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με το University of Michigan με κοινό διδακτορικό πρόγραμμα στη Μηχανική και αυτή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με το Yale University με ανταλλαγή μεταπτυχιακών φοιτητών.

Υπουργείο Παιδείας: Η εξωστρέφεια

Εννέα από τα είκοσι τέσσερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας είναι ήδη μέλη σε Συμμαχίες Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. Ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθηγητής Οδυσσέας Ζώρας, στη συνάντηση των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που συντονίζουν τις Συμμαχίες της Πρωτοβουλίας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έγινε πριν από μερικές ημέρες στη Βαρκελώνη, αναφέρθηκε στις συνεργασίες που έχουν αναπτύξει τα ελληνικά πανεπιστήμια με τα ευρωπαϊκά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΑΙΘΑ, προκειμένου τα ελληνικά πανεπιστήμια να δημιουργήσουν ένα ευρύτερο φάσμα συνεργασιών όπως κοινά ή διπλά πτυχία, κοινά ερευνητικά κέντρα και θερινά προγράμματα, ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Επισημάνθηκαν η δυνατότητα αυτόματης ακαδημαϊκής αναγνώρισης πτυχίων αλλοδαπής, καθώς και η ενίσχυση των χρηματοδοτικών μέσων που υποστηρίζουν τον συνολικό μετασχηματισμό των ελληνικών πανεπιστημίων.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

Δείτε επίσης: «Άλμα» στις τιμές των λαχανικών – «Αγγίζουν» τα τρία ευρώ το κιλό οι ντομάτες

Loading

Play