Αυτό είναι το σχέδιο για τα σχολεία – Προκρίνεται η δια ζώσης διδασκαλία

Προς άνοιγμα των σχολείων με αυστηρότερα πρωτόκολλα, αύξηση των self test και κλείσιμο με 30% συν 1 κρούσματα στην τάξη προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Σήμερα συνεδριάζει η επιστημονική επιτροπή στις 14.00 το μεσημέρι, για να συζητήσει τους όρους και τις νέες προυποθέσεις, με βάση τις οποίες θα επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις από τις διακοπές των Χριστουγέννων και αμέσως μετά αναμένονται ανακοινώσεις από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, εφόσον υπάρξουν τελικές αποφάσεις. 

Τα ποσοστά εμβολιασμού των μαθητών ηλικίας 12-14, με τουλάχιστον μία δόση είναι στο 39,5% και στην ηλικία των 15-17 έχουν φθάσει μέχρι τώρα στο 53,5%.

Νέα υγειονομικά πρωτόκολλα

Με στόχο το άνοιγμα των σχολείων να γίνει στις 10 Ιανουαρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, η κυβέρνηση βρίσκεται σε… πυρετό διεργασιών πραγματοποιώντας συνεχείς συσκέψεις. Παράλληλα αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών για το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία και τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας που παρουσιάζει η παραλλαγή Όμικρον.

Το πιο πιθανό είναι ότι η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα συνδυαστεί με αυξημένα τεστ και νέα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Είτε με την υποχρέωση διενέργειας self test και από τους εμβολιασμένους μαθητές, είτε με την αύξηση του αριθμού των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων από 2 σε 3 εβδομαδιαίως. Επίσης, αναμένεται να αποφασιστεί η διενέργεια rapid test σε όλους τους μαθητές κάθε τμήματος, σε περίπτωση κρούσματος σε αυτό.

Πάντως, δεν αποκλείεται το κλείσιμο ενός τμήματος να μην γίνεται με κρούσματα στο 50%+1, αλλά ή στο 40%+1 ή στο 30%+1. Επίσης, ενδέχεται να αποφασιστεί και η μείωση της καραντίνας σε πέντε ημέρες σε περίπτωση κρουσμάτων.

Τρία τα σενάρια για τα σχολεία

  • To επικρατέστερο είναι να ανοίξουν 10 Ιανουαρίου με αύξηση των self test.
  • Το επόμενο σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 17 ή στις 24 Ιανουαρίου .
  • Ένα τρίτο σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 10 Ιανουαρίου και να επαναξιολογηθεί, ανάλογα με τα κρούσματα, η κατάσταση από την επιτροπή.

Την επόμενη εβδομάδα θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Τελικά η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσανατολίζεται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών από 50 ετών και πάνω δια του προστίμου, ενώ για τους άνω των 18 ετών θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά τη δεύτερη δόση στους επτά μήνες.

Δείτε επίσης: Γ. Γεραπετρίτης: «Κάθε μέρα χαμένη από τη γνώση και τη μάθηση είναι μια μέρα χαμένη στη ζωή των παιδιών»